ненсі пелосі

Хто така Ненсі Пелосі і чому зараз всі про неї говорять

Ненсі Пелосі — спікер Палати представників США. Їй 82 роки. Чинну посаду вона обіймає з січня 2019 року. Раніше вона вже перебувала на ній у 2007-2011 роках.

29 липня 2022 року Ненсі Пелосі вилетіла до країн Азії з робочими візитами. Серед іншого вона заявила про намір відвідати Тайвань, який Китай вважає своєю територією. Офіційний Пекін навіть пригрозив збити літак з американським політиком.

Китай підвів частину літаків та військових кораблів до неофіційного кордону з островом у Тайванській протоці. Також до берегів Тайваню вирушили американські бойові кораблі. У світі заговорили, що у разі спалаху конфлікту може початися Третя світова війна.

Попри зростання напруги у вівторок, 2 серпня, літак зі спікером Палати представників США Ненсі Пелосі успішно сів у аеропорту у Тайбеї, столиці Тайваню.

Що означає посада Ненсі Пелосі

Пелосі — перша жінка в історії США, яку обрали спікером нижньої палати Конгресу. Відповідно, вона є найвисокопоставленішою жінкою в американській історії. Адже спікер займає другу позицію у лінії спадкування президентських повноважень після віце-президента. Іншими словами, посада Ненсі Пелосі — третя за значимістю в США після президента та віце-президента.

Посада спікера Палати представників США існує з 1789 року. 

Спікер Палати представників виконує адміністративні та процедурні обов'язки: призначення членів комітетів, затвердження порядку денного, підтримання порядку у Палаті представників, адміністративне управління найманим персоналом.

Традиційно посаду спікера Палати представників обіймає лідер партії, котра має більшість у палаті. Пелосі є представником Демократичної партії.

Дитинство та юність Ненсі Пелосі

Цікавість до політики Ненсі успадкувала від батька — демократа Томаса д'Алесандро-молодшого, який був конгресменом від штату Меріленд та мером Балтимору. Брат Ненсі також був мером Балтимору у 1967—1971 роках.

Загалом у італо-американській родини д'Алесандро було сім дітей, Ненсі була наймолодшою з них.

Ненсі д'Алесандро (Пелосі — її прізвище у заміжжі) навчалась у католицькій середній школі для дівчат у Балтіморі, яку закінчила у 1958 році. Далі отримала ступінь бакалавра політології у Вашингтоні.

Політична кар’єра Ненсі Пелосі

Ще у дитинстві Ненсі допомагала своєму батьку у його передвиборчих заходах. Студенткою Ненсі була присутня на інавгурації Джона Кеннеді у січні 1961 року.

У 1960-х роках Пелосі стажувалась у сенатора Деніела Брюстера (штат Меріленд).

У 1976 році Пелосі обрали членом Національного демократичного комітету від Каліфорнії. У 1977-му вона очолила партію в Північній Каліфорнії, а у 1981-му стала лідером усіх каліфорнійських демократів.

У 1987 році, у віці 47 років, Пелосі виграла вибори у Конгрес США від виборчого округу у Сан-Франциско. Працювала в комітетах асигнувань і розвідки.

2001 року Пелосі обрали парламентським організатором демократичної фракції меншості в Палаті представників. Вона стала першою в історії США жінкою на цій посаді.

Після терористичних актів 11 вересня 2001 року Пелосі керувала в Конгресі розглядом роботи спецслужб і розробляла законопроєкт про створення незалежної комісії з вивчення діяльності федерального уряду — «Комісії 9/11».

4 січня 2007 року Пелосі обрали спікером Палати представників США.

Що зробила Ненсі Пелосі в Конгресі США

На початку 2000-х Пелосі домоглась, щоб президент Джордж Буш відмовився від реформи системи соціального забезпечення.

У 2004-му Пелосі блокувала процес імпічменту Буша. Президента звинувачували, що він ввів в оману Конгрес заявами про зброю масового ураження в Іраку, а також дозволив прослуховувати телефонні розмови американців без ордера.

У 2007 році Ненсі Пелосі засудила плани президента Буша збільшити кількість американських військових в Іраку.

За президентства Барака Обами Пелосі активно просувала реформу системи охорони здоров’я.

Була одним з найпалкіших критиків президента Дональда Трампа. Проте не підтримала ідею його імпічменту.

Виступає за ретельнішу перевірку людей, які бажають придбати зброю. Підтримує законодавчі ініціативи щодо прав представників ЛГБТ.

1 травня 2022 року Ненсі Пелосі відвідала Київ.

Ненсі Пелосі і Китай

Навесні 2008 року, перед Олімпіадою в Пекині, Пелосі розкритикувала Китай за придушення заворушень у Тибеті. Водночас вона не виступила із закликом бойкотувати Олімпійські Ігри.

У 1991 році Ненсі Пелосі перебувала в Пекіні з візитом в групі делегатів Конгресу. Тоді Пелосі та ще два конгресмени відійшли від офіційної програми і поїхали разом із американськими журналістами на площу Тяньаньмень, де два роки тому відбулось придушення масштабних протестів. Конгресмени дали коментарі на камери і поклали квіти на честь загиблих демонстрантів. Для журналіста і оператора CNN та зйомка завершилась арештом.

Особисте життя Ненсі Пелосі

З 1963 року одружена з бізнесменом Полом Пелосі. Вони мають п'ять дітей і дев'ять онуків.

Проживає Ненсі Пелосі у Сан-Франциско. В цьому місті, у парку «Золоті ворота», на її честь названа вулиця.

Статки Пелосі станом на 2021 рік оцінювали у $120 млн, що робило її шостою найбагатшою людиною в Конгресі. Доходи Пелосі пов'язані з великими інвестиціями її чоловіка в акції Apple, Disney, Amazon, Microsoft, Facebook, Google тощо.