Резервісти в Україні

22 травня Верховна Рада продовжила воєнний стан, а разом з ним і мобілізацію військовозобов’язаних, до 23 серпня.

Все чоловіче населення країни у віці від 18 до 60 років, без обмежень за станом здоров’я, є військовозобов’язаним. Жінкам теж можна стати військовозобов’язаними, але за власним бажанням, а не через обов’язок.

Далі всі військовозобов’язані формують так званий мобілізаційний резерв країни, тобто є резервістами.    

Chas News розповідає, хто такі резервісти та в якому резерві себе шукати.

Система резервістів в Україні: що таке ОР-1 та ОР-2

Систему військового резерву в Україні започатковано ще в 2006 році, подальшого розвитку вона набула 2014 року, після військового вторгнення рф на Донбасі.

На сьогодні система військового резерву — це всі, кого може бути залучено до виконання завдань в Збройних силах України чи інших формуваннях сектору оборони. Вона складається з двох резервів — оперативного та мобілізаційного. 

Оперативний резерв поділяється на дві черги та є базою для додаткового комплектування військових частин чи з’єднань.

Тож оперативний резерв першої черги, він же ОР-1, — колишні військові, учасники Антитерористичної операції (АТО) та Операції об’єднаних сил (ООС), ті, хто уклав контракт на службу в резерві. Як правило, військовослужбовець чи строковик після строкової служби укладає контракт на службу в резерві.

Контракти укладаються безпосередньо з командирами військових частин, тому подальша служба в резерві проходить там же. У мирний час це участь у військових зборах за викликом командира, а в особливий період — це можливість оперативно укомплектувати бойовий підрозділ.

Військовослужбовцям резерву гарантується збереження робочого місця та заробітної плати на час військових зборів, а після їхнього закінчення виплачується грошове забезпечення — 3405-4540 грн в залежності від посади і звання. Така собі «зустріч випускників» по зброї.

Для служби в ОР-1 є вікове обмеження — не старше 40 років. Мінімальний строк контракту — від трьох років.

ОР-1 — це саме ті, хто ще до 24 лютого 2022-го, по дзвінку командира військового підрозділу, прибули на місце дислокації та зайняли своє бойове місце. Вони зустрічали та нищили колони ворога вже в перші дні.

Резервісти в Україні: кого призвуть в армію

Всі колишні військовослужбовці, строковики, що служили до 2014 року, або учасники АТО та ООС, хто не підписав контракт на службу в резерві, зараховуються до оперативного резерву другої черги (ОР-2).

На відміну від ОР-1, цей резерв формують Центри комплектування та соціальної підтримки. Резервісти ОР-2 можуть бути задіяні лише в особливий період, на збори не викликаються та оплати не отримують.  

До мобілізаційного резерву входять всі військовозобов’язані громадяни України. Цей резерв збирають і адмініструють Центри комплектування та соціальної підтримки. Під час особливого стану мобілізаційних резервістів залучають до виконання завдань у військових підрозділах лише після проходження відповідної підготовки та бойового злагодження. Прикладом є «хвилі мобілізації», що проводилися в АТО у 2014-2016 роках.

Після строкової служби чи звільнення з війська стосунки з армією не закінчуються. Центр комплектування та соціальної підтримки (військкомат) буде вірним супутником аж до 60 років, коли знімуть з обліку військовозобов’язаних. Візит у військкомат потрібен при зміні місця проживання, а військовим обліком за місцем роботи займається відділ кадрів.        

Кого першочегово призвуть в армію під час мобілізації

Зазначимо, що під час воєнного стану призов на строкову службу не проводиться. Всі завдання залучення та комплектування особового складу бойових та тилових з’єднань покладено на проведення мобілізації, яка проводиться в чотири черги.

На першій черзі та другій черзі мобілізації призивають оперативний резерв по ОР-1 та ОР-2. Далі залучаються кадри мобілізаційного резерву. Третя черга мобілізації чекає на офіцерів запасу, тих, хто закінчив військові кафедри, але не має практичного досвіду служби у війську. Остання, четверта, хвиля — всі військовозобов’язані, хто не проходив строкової служби, але не має обмежень за віком або за станом здоров’я. Відзначимо, що мобілізаційні плани по кожній з черг є військовою таємницею.

Відомо, що до оголошення мобілізації, 23 лютого, президент Володимир Зеленський наказав викликати з ОР-1 36 тис. військових ЗСУ, та по п’ять тисяч — у Держприкордонну службу та Нацгвардію. 

Встановлений законом термін служби по мобілізації не може перевищувати одного року. 

Скільки людей в армії України сьогодні

Встановлена законом чисельність Збройних сил України становить 261 тис. чоловік. З них 11 тис. — війська територіальної оборони. Утримання армії завжди є дуже важким навантаженням для бюджету країни. Для розуміння, 2021 року середньомісячні витрати на грошове забезпечення одного військовослужбовця складали майже 29 тис. грн, якщо він бере участь в Операції об’єднаних сил на Донбасі, та 14 тис. грн — якщо не бере участі.

Резервісти 2022: кого призвуть в армію

Для строковиків та курсантів ці суми становили відповідно 536 грн та 891 грн. Це лише виплати грошового забезпечення, не рахуючи коштів на майнове забезпечення, проведення практичних занять, закупівлю озброєння та боєприпасів. Крім коштів є безцінним ресурс знань та досвіду, що військовослужбовці набувають під час служби. Тому, щоб не допустити втрати підготовлених військовослужбовців, які мають досвід бойових дій, для збереження бойового потенціалу підрозділів було запроваджено службу в резерві. В 2021 році Міноборони рапортувало, що до військово-оперативного резерву ЗСУ першої черги зараховано 230 тис. чоловік. Зрозуміло, що в реальності ситуація дещо відрізняється від тої, що відображається на папері, але залишається фактом, що менше ніж за сім днів ми можемо розгорнути ще одну армію. Ці підрозділи не потрібно вчити і готувати, вони одразу спроможні виконувати бойову задачу.

Кого не візьмуть у армію під час мобілізації

Список тих, хто не «йде робити смерть ворогу», визначається відповідними нормативними документами, які визначають критерії тих, хто не потрапляє під мобілізацію, хоч і є військовозобов’язаним. Серед них ті, що постійно доглядають за особами з інвалідністю, багатодітні сім’ї з малолітніми дітьми, «заброньовані» на підприємствах,  народні депутати та працівники органів виконавчої влади. 

Як обрати бронежилет для поїздки на фронт
Фінальний відлік. Коли нарешті завдадуть удару по Кримському мосту?