голуби

Chas News розпочинає щотижневий огляд і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Пригожин заявив про знищення генерала Танцюри

Фейк. 2 травня близько 16:00 у Telegram-каналі засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина опублікували чергову «сенсацію». Пригожин заявив, що його бойовики під Бахмутом знищили бронеавтомобіль, у якому «імовірно» перебував командувач Сил територіальної оборони ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра.

Спростування від ЗСУ. Вже за годину цю «новину» спростували у Збройних силах України, а Пригожина назвали «балаболом».

«Щойно розмовляв з генералом Танцюрою. Живий, здоровий, чого і всім бажає. Пригожин вкотре показав, що він балабол», — заявив Олексій Дмитрашківський, керівник служби зв'язків з громадськістю Командування Сил Територіальної оборони ЗСУ.

«Ми офіційно спростовуємо це твердження. Ми не коментуємо будь-які вкиди ворожої пропаганди. Всі живі та здорові», — додав Денис Зелінський, речник Командування Сил територіальної оборони ЗСУ.

Згодом командир 127-ї бригади ТрО Роман Грищенко повідомив, що Танцюра справді відвідував Бахмут і окупанти намагалися його вбити. «Так, були спроби зі сторони ворога уразити командувача. Але повірте: живий-здоровий, неушкоджений, як завжди, виконує свої службові обов’язки», — розказав він.

РосЗМІ повідомили, що у Павлограді вбитий один з командувачів ЗСУ

Фейк. А це зі свіжого. Вдень 10 травня у російських Telegram-каналах та деяких ЗМІ почали ширитися повідомлення, що внаслідок масованого ракетного удару по Павлограду росіяни знищили Ставку ЗСУ. І, ймовірно, вбили одного із командувачів — Олександра Сирського чи Валерія Залужного. Зокрема, таку «сенсацію» опублікував телеканал «Царьград».

Спростування від Міноборони. Майже одразу на це відреагували в українському Міністерстві оборони.

«У російському інфополі поширюють інформацію про нібито ліквідацію наших командувачів. Протягом тижня три повідомлення. Всі живі», — написала в Telegram Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

Вона уточнила, що зазвичай такі повідомлення мають на меті декілька цілей:

  • психологічний вплив на саму людину,
  • деморалізація українських військ,
  • короткотривалий хайп на темі для підняття духу власного війська.

«Вагнерівці» збиралися залишити Бахмут 10 травня через «снарядний голод»

Маніпуляція. 5 травня власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив про те, що 10 травня виведе «вагнерівців» із Бахмута через брак боєприпасів.

«Я повідомляю офіційно: нести без боєприпасів втрати в Бахмуті мої хлопці не будуть. Тому з 10 травня ми виходимо із населеного пункту Бахмут. Нам залишилося взяти два з надлишком кілометри з 45. Але якщо ви не хочете подарувати перемогу росіянам взяттям Бахмуту — це ваші проблеми», — заявив Пригожин.

Спростування від ЗСУ. Насправді на Бахмутському напрямку ПВК «Вагнер» не має проблем з озброєнням.

За словами Сергія Череватого, речника Східного угруповання військ ЗСУ, заяви Пригожина пояснюються одним — проблемою з кадрами. Пригожин вигадує нісенітниці про «снарядний голод», адже не може виконати взяті на себе зобов'язання, зокрема, захопити Бахмут силами «вагнерівців».

Українські захисники масово знищують і виводять з ладу «вагнерівців», а їхнім потенційним змінникам вже відкрито говорять, що доєднання до угруповання в Україні — це квиток в один кінець.

Депортацію українських дітей назвали «порятунком з-під обстрілів»

Маніпуляція. Уповноважена з прав дитини при президенті рф Марія Львова-Бєлова, яку Міжнародний кримінальний суд розшукує як підозрювану в депортації неповнолітніх українців до росії, в інтерв'ю американському телеканалу Vice News назвала незаконну депортацію українських дітей «рятуванням з-під обстрілів з регіонів, які визнали себе російськими».

Спростування від Офісу президента. 2 травня Михайло Подоляк, радник глави Офісу президента, назвав цинічні заяви російської дитячої омбудсменки «ідеальною конструкцією пекла».

Подоляк зазначив, що поплічниця путіна виконує свою частину завдання геноцидної політики росії — знищити ідентичність українців через спробу зробити з цих дітей «росіян».

Подоляк вважає концепцію масової дитячої депортації «ідеальною ілюстрацією «русского мира», яка «з нерозумінням» каже: а чому ви нам забороняєте вбивати, викрадати, депортувати? Причому робить це з викликом, мовляв, що ви нам зробите.

Головний пропагандист рф Соловйов закликав знищити Київ «до ядра Землі»

Дезінформація і ворожий наратив. Один з провідних пропагандистів Кремля Володимир Соловйов у черговому випуску свого шоу вибухнув істерикою через атаку дронів на Кремль, яка сталася в ніч на 3 травня.

У головного посіпаки путіна добряче «підгоріло» через «замах на головнокомандувача». Він накинувся з образами на нашу країну та країни Заходу, вкотре назвав українців нацистами і закликав знищити Київ «до ядра Землі».

Спростування від ОП. Ввечері 3 травня Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, пояснив, що росія звинувачує Україну в атаці на Кремль, оскільки сама готує масштабний терористичний акт.

«Росія явно готує масштабний терористичний акт. Тому спочатку затримує в Криму велику групу начебто диверсантів. А потім демонструє «дрони над Кремлем», — сказав Подоляк.

В Офісі президента наголосили, що Україна веде виключно оборонну війну і не атакує об‘єкти на території рф.

Пізніше, 8 травня, Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки, заявив, що за «нападом на Кремль» можуть стояти місцеві сили спротиву, також причиною може бути внутрішньополітичне російське протистояння.

Не відкидає розвідка і версію, що приліт дронів міг бути провокацією Кремля перед наступною хвилею мобілізації в рф.

В Україні нібито збирають зразки ДНК бійців ЗСУ для створення біологічної зброї

Фейк і маніпуляція. Низка телеграм-каналів з прокремлівською риторикою поширили здогадки «капітана Військово-повітряних сил США у відставці» Станіслава Крапивника, який заявив в інтерв’ю, нібито в Україні збирають зразки ДНК бійців ЗСУ для створення біологічної зброї в американських лабораторіях.

«Експерт» говорив, що у такий спосіб США збираються знищити всіх слов’ян.

Спростування. Це далеко не перші подібні заяви пропагандистів про американські біолабораторії в Україні. Вони з’явились ще до початку повномасштабного вторгнення, під час пандемії СОVID-19. В минулому році подібні фейки вже спростували США і ООН.

Після початку повномасштабного вторгнення загарбники не зупинилися на цій темі і продовжили маячню про птахів-убивць, кажанів-отруйників та бойових комарів, яких розводять в Україні для знищення російського населення.

У 2005 році Міністерство охорони здоров’я України підписало угоду про співпрацю зі США за Програмою зі зменшення біологічної загрози. Проте в українських лабораторіях працюють лише над виявленням та зменшенням загрози від небезпечних патогенів.

Щодо збору зразків ДНК, то тут росіяни просто перекручують правду.

У липні 2022 року в Україні ухвалили закон, який передбачає, що на час дії воєнного стану військовослужбовці, поліцейські, особи рядового та начальницького складу ДСНС, а також члени добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ) мають обов’язково здати свої дані ДНК.

Але потрібно це для полегшення ідентифікації військового у разі його загибелі.

Росія вкидає подібні фейки, аби перекласти відповідальність за свої злочини на Україну і виправдати розробку біологічної зброї у своїй країні. У Держдепартаменті США переконані, що рф всупереч Конвенції про заборону біологічної зброї продовжує її розробку.

Московська поліція ловила українського голуба-терориста, який нібито скидав міни

Сміх і гріх. Наостанок — два епізоди, які сталися насправді і просто демонструють градус абсурдності та істерії у російському суспільстві.

1 травня в одному з будинків Бєлгорода з’явилось оголошення, в якому просили сусідів не годувати голубів нібито через те, що вони можуть бути заражені у «харківських лабораторіях».

«Поруч із нами кордон, недалеко Харків — наші вороги, де розташовано безліч біолабораторій. Звідки ви знаєте, що голуби, яких ви годуєте, не заразні?», — йдеться у оголошенні.

Про цю вражаючу новину написали усі місцеві та навіть кілька загальноросійських медіа.

А 2 травня російський Telegram-канал Baza повідомив, що московська поліція після повідомлення місцевого мешканця почала розшук голуба у синьо-жовтих кольорах, який нібито скидав міни-пелюстки.

Свідок заявив, що на власні очі бачив птаха-диверсанта кольору українського прапора, який скидав на землю міни-пелюстки з літерою «У».

Повідомляється, що оперативники уважно оглянули територію і не знайшли жодних мін, а всі виявлені голуби були «звичайного, сіро-патріотичного кольору».

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України