15 січня Вікіпедія відзначає ювілей. Саме цього дня 20 років тому американці Ларрі Сенгер та Джиммі Вейлз запустили онлайн-енциклопедію, яка швидко стала найпопулярнішим інтернет-довідником. Станом на 15 січня 2021 року в ній нараховується більше 55 млн статей 316 мовами, у тому числі 1 млн 67 тис. — українською.

Історія української Вікіпедії розпочалася з Атома. Два речення про найменшу частку хімічного елемента вночі 30 січня 2004 року стали першою статтею українською мовою. А в ніч на 23 березня 2020 року світ побачила вже мільйонна стаття — про американську співачку і борчиню за громадянські права Одетту.

Зараз українська Вікіпедія займає 17 місце за кількістю статей та популярністю серед розділів іншими мовами. За рік її відвідуваність зросла на 21% та досягла 855,1 млн переглядів.

Антон Процюк, адміністратор української Вікіпедії та менеджер проєктів у «Вікімедія Україна», розповів Chas News, як редактори слідкують за якістю контенту та борються з вандалами, про дискусії щодо національного походження Миколи Гоголя та конкуренцію з російськомовною Вікі.

— Як працює українська Вікіпедія?

 — Вікіпедію створюють волонтери. Вона поділяється на мовні розділи — їх більше трьохсот. У кожному є своя спільнота активних волонтерів. Ніхто їх не призначає. Просто якщо ти знаєш мову, готовий приділяти свій час і працювати за правилами, то можна долучитися. Більш досвідчені користувачі можуть стати патрульними. Їх обирають шляхом публічного обговорення, в якому може взяти участь будь-хто. Патрульний не є великим цабе, це просто людина, яка позначає статті як перевірені, тобто формально перевіряє внесок усіх інших дописувачів. В українській Вікіпедії більше 500 патрульних — хтось більш активний, хтось менш. І є адміністратори — користувачі з наступним шаром повноважень. Вони можуть видаляти статті, які порушують правила, можуть банити користувачів, які порушують правила. Адміністраторів обирають шляхом голосування. Їх більше 45 в україномовній Вікіпедії.

У Вікіпедії можна зберегти анонімність, ми не збираємо персональні дані всіх редакторів. Багато людей абсолютного різного віку долучаються. Наприклад, я долучився, коли мені було років 15. Є люди, яким далеко за 70. Якщо спробувати визначити найбільш характерні риси дописувачів, очевидно, головна — це інтерес до української мови. Якщо людина говорить в повсякденному житті російською мовою і не надто цікавиться українською, то, мабуть, вона не приділятиме вільний час розбудові енциклопедії українською мовою. Хоча є і винятки.

Є певний гендерний дисбаланс. Чоловіки більше редагують Вікіпедію, ніж жінки

Є певний гендерний дисбаланс. Чоловіки більше редагують Вікіпедію, ніж жінки. Ми намагаємось боротися з цим, але він існує. Також в людини має бути певний рівень побутового комфорту, щоб вона могла приділяти час волонтерству. І тому тут більше представників умовного середнього класу.

На одну статтю витрачають від двох годин до безкінечності. Є багато різних факторів. Чи є ти експертом в цій сфері, наскільки складна тема, чи ти перекладаєш статтю з іншого мовного розділу, чи пишеш з джерел. Це може тривати і багато днів, і багато тижнів, але мінімум дві-три години в середньому.

— Розвитком Вікіпедії опікується «Фонд Вікімедіа», в нашій країні діє ГО «Вікімедіа Україна». Як ці організації впливають на роботу енциклопедії?

— «Фонд Вікімедіа» — це американська некомерційна організація, яка підтримує технічну інфраструктуру Вікіпедії. Це, в принципі, організація, яка володіє Вікіпедією. Проте на практиці вона не втручається в модерацію контенту. Фонд може втрутитися у крайніх випадках, наприклад, у разі явного порушення закону. Але Фонд не займається ні написанням статей, ні перевіркою статей, ні модерацією загалом.

Топ-15 найпопулярніших статей української Вікіпедії у 2020 році

«Вікімедіа Україна» — некомерційна українська організація, яка де-факто є партнером «Фонду Вікімедіа» в Україні. У нас немає технічного управління Вікіпедією і ми також не керуємо контентом. Ми займаємося підтримкою спільноти і популяризацією Вікіпедії. Найочевидніший приклад — проведення тренінгів, створення матеріалів на тему, як долучитися до Вікіпедії. Також ми проводимо конкурси статей у Вікіпедії та конкурси фотографій, щоб заохотити наповнення тем за певними критеріями. Ми підтримуємо спільноту, наприклад, можемо надати грант на купівлю книжки для написання статті чи грант на поїздку на тренінг.

— Популярність української Вікіпедії з кожним роком зростає, як і кількість статей. Як вплинула на цей процес пандемія коронавірусу та карантинні обмеження?

— Я би не сказав що пандемія радикально вплинула на українську Вікіпедію. Але, звичайно, дякуючи їй зявились нові читачі, нові редактори.

Динаміка зростання переглядів української Вікіпедії

Квітень — травень 2020 року були рекордні за відвідуваністю місяці для української Вікіпедії — завдяки локдауну загалом і завдяки шкільному навчанню онлайн. Так само і редактори отримали більше часу для редагування.

Разом із зростанням кількості статей можна почути зауваження, що українська Вікіпедія за якістю значно поступається англомовній та російськомовній версіям. Чи можна вважати українську Вікіпедію авторитетним джерелом?

— Вікіпедія є меншою і менш ґрунтовною, ніж конкретно англійська Вікіпедія, навіть ніж російська в деяких аспектах, хоча і не в усіх. Але якщо порівнювати загалом, глобально, то українська Вікіпедія знаходиться серед лідерів. Існує понад 300 мовних розділів, українська на 17 місці за кількістю статей. Десь приблизно в такому порядку вона за популярністю та за ґрунтовністю публікацій. Є куди рухатись, але і не пасемо задніх.

Очевидно, Вікіпедії не можна довіряти, як Святому письму. Це енциклопедія, яка створюється волонтерами і до якої може долучитися будь-хто

Очевидно, Вікіпедії не можна довіряти, як Святому письму. Це енциклопедія, яка створюється волонтерами і до якої може долучитися будь-хто. Але це не означає, що Вікіпедії потрібно сахатися. Звичайно, її можна використовувати як джерело інформації для подальшого дослідження. Просто, як і до будь-якого іншого джерела, треба ставитися критично.

Популярність української Вікіпедії поступово зростає в Україні, популярність російської — поступово падає. Тобто бачимо, що конкурувати цілком реально. Але при цьому російська Вікіпедія все одно залишається більш популярною в Україні і потрібно з цим працювати. З одного боку, потрібно розвивати українську Вікіпедію, з іншого, було б корисно, щоб українці менше цікавилися російським контентом загалом, не лише у вимірі Вікіпедії.

— Наскільки активні в українській Вікіпедії «вандали», що псують інформацію в статтях?

— Вандалізм поширений і часто трапляється. Але не є великою проблемою, бо легко виявляється і легко усувається. Є багато автоматичних фільтрів. Якщо я зараз піду в українську Вікіпедію написати серію найвідоміших нецензурних слів, то фільтр просто відхилить моє редагування і, можливо, ще й заблокує на пару годин. Якийсь більш витончений вандалізм пройде автоматичний фільтр, але все одно патрульні, адміністратори перевіряють нові редагування і цей вандалізм видаляють.

Антон Процюк

Наприклад, останні випадки вандалізму, який відкидав особисто я: один користувач прибрав опис сюжету фільму, бо образився, що у Вікіпедії є спойлери. Інша людина додала у статтю про організацію детальну скаргу на її роботу.

Чи є у Вікіпедії «червоні лінії» при висвітленні поточних політичних подій або контроверсійних історичних тем? Хто у випадках, коли існують різні точки зору, виконує роль арбітра?

— Глобальний принцип — Вікіпедія прагне до нейтральності. Крім того, Вікіпедія прагне до перевіреності на противагу істинності. Ніхто не знає, що таке істина і де її шукати, але всі ми знаємо, що таке авторитетні джерела і як перевірити викладену там інформацію.  Звичайно, це все так красиво працює в теорії. На практиці складно визначити, як нейтрально написати про Голодомор, якісь інші дискусійні теми. Наприклад, нещодавно я обговорював в англійській Вікіпедії, чи варто згадувати у вступі статті про Степана Бандеру його участь в терористичній діяльності. Наскільки релевантне для стислого опису його біографії у вступі те, що Бандера був засуджений польським урядом до смерті за участь у підготовці теракту.Такі дискусії виникають постійно і спільнота Вікіпедії намагається знайти баланс, нейтральну точку зору.

Війни редагувань насправді не трапляються дуже часто, тому що це явне порушення правил Вікіпедії і його просто зупинити. Статтю можна тимчасово заморозити від редагувань. У крайніх випадках можна заблокувати людей, які ведуть війну редагувань. Неоднозначні питання вирішують зазвичай дискусіями. У кожної статті є сторінка обговорення, де будь-хто може висловити думку про зміст статті. Зазвичай теми, найбільш дискусійні у суспільстві, викликають найбільші дискусії у Вікіпедії.

Наприклад, багато років йде суперечка, як характеризувати Гоголя. Чи російський він письменник, чи український, чи російсько-український чи українсько-російський — як правильно.

Якщо ми подивимося на список статей, найчастіше змінюваних за всю історію української Вікіпедії, туди потрапила стаття про кричалку «Путін – ху*ло!», а також статті про контроверсійних українських політиків: Віктора Януковича, Юлію Тимошенко, Петра Порошенка

Якщо ми подивимося на список статей, найчастіше змінюваних за всю історію української Вікіпедії, туди потрапила стаття про кричалку «Путін – ху*ло!», а також статті про контроверсійних українських політиків: Віктора Януковича, Юлію Тимошенко, Петра Порошенка. Також до цього списку увійшла стаття про Українську повстанську армію.

Наскільки помітний вплив користувачів з Росії на україномовну версію? Чи можна говорити про інформаційну війну на сторінках Вікіпедії?

— У нас немає детальної статистики про країну походження користувачів. Якщо ти зареєстрований у Вікіпедії, тобі не обов'язково вказувати свої персональні дані. Лише для незареєстрованих користувачів відображається IP-адреса. Однак загальні тренди ми розуміємо. Є користувачі з Росії, які редагують українську Вікіпедію і теоретично нічого поганого в цьому немає: якщо ти знаєш українську, якщо ти зацікавлений в покращенні україномовного розділу Вікіпедії, ми раді тебе бачити. Чи ти з Росії, чи ти з Японії (до речі перша стаття в українській Вікіпедії була створена в Японії) — не має значення. Усім раді.

Я би не сказав, що у Вікіпедії ведеться активна інформаційна війна сама по собі. Але Вікіпедія є одним із аспектів ширшої гібридної війни. Вікіпедія не є окремим полем битви, але ширша інформаційна війна не може не впливати на Вікіпедію. Ті ж суперечки про Гоголя і Бандеру  одні із прикладів.

У листопаді минулого року Назар Токар, один з адміністраторів української Вікіпедії, опублікував список з 26 «пропагандистських сайтів», у тому числі і українських, при використанні посилань на які система видаватиме попередження. Чи прижилася ця практика та хто формує список таких ресурсів?

— Це не є якоюсь жорсткою забороною. Просто якщо ви хочете додати посилання на потенційно неякісний ресурс, система попередить, що цей ресурс може бути неавторитетним. І якщо ви вважаєте, що це джерело якісне і його варто додати, ви його додаєте. Але це спонукає ще раз задуматися, чи варто його використовувати.

У цьому випадку обмеження вніс Назар Токар, але базуючись на ширшому консенсусі спільноти. Було обговорення на вікіпедійному форумі. Список складають, спираючись на рейтинги українських організацій — медіа-аналітиків: «Детектору медіа», Інституту масової інформації, ще деяких компаній, які оцінюють авторитетність медіаджерел.