Андрій Шевченко залишив посаду тренера збірної України. Чим він запам'ятався
Getty Images

Андрій Шевченко оголосив, що залишає посаду головного тренера збірної України з футболу. Його контракт закінчився.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні добіг кінця мій контракт з УАФ, я провів п’ять років з головною командою країни. Це була наполеглива робота, яка довела, що ми здатні грати в сучасний футбол», — написав Андрій Шевченко.

Він зазначив, що він вдячний президентові і виконкому УАФ за можливість попрацювати зі збірною України, вдячний кожному гравцеві, кожній людині, хто допомагав і був причетний до команди.

Також Андрій Шевченко подякував всім вболівальникам за підтримку і критику.

«Разом нам вдалося показати, що наш футбол може бути конкурентним, результативним і цікавим. З вірою в Україну», — написав 44-річний тренер.

Чого досяг Шевченко зі збірною України

Шевченко очолив збірну України у 2016 році після фінальної частини Євро, на якому наша команда програла усі матчі в групі. На тому турнірі Шева був асистентом головного тренера Михайла Фоменка. Тоді звільнили весь тренерський штаб збірної, окрім Шеви. Дружні стосунки з очільником української федерації Андрієм Павелком допомогли легенді нашого футболу без тренерського досвіду одразу очолити національну команду.

Шевченко не зміг вивести збірну на чемпіонат світу 2018 року. Проте у прем’єрному сезоні (2018/19) нового турніру — Ліги націй — команда під орудою Шеви виграла свою групу в Дивізіоні В і вийшла до елітного дивізіону В.

Головним же досягнення команди Шевченка став Євро-2020. Спочатку збірна України виграла свою відбіркову групу, що дозволило їх вийти у фінальний турнір. У кваліфікації Україна випередила чинних на той момент чемпіонів Європи португальців з Кріштіану Роналду у складі. Наші зіграли внічию у Португалії (0:0) та перемогли вдома (2:1).

А вже на Євро-2020, який перенесли на рік через пандемію, збірна Шевченка вперше в історії вийшла з групи, а потім у 1/8 фіналу пройшла Швецію та зупинилась лише у чвертьфіналі, де програла Англії.

Шевченку та його італійським асистентам ставлять у заслугу налаштування атакувальної гри нашій збірній з впевненим контролем м’яча.

В той же час збірна України ще за Шевченка невдало стартувала у відборі на чемпіонат світу 2022 року у Катарі.

Після позитивної нічиєї на виїзді із Францією (1:1) українці втратили дома очки з несильними Фінляндією (1:1) та Казахстаном (1:1). Тепер вирішувати завдання виходу на мундіаль буде новий тренерський штаб.

Поки що ім’я наступника Шеви у збірній невідомо.