День праці 1 травня: історія свята та чи скасували його в Україні
Unsplash

1 травня в Україні та в багатьох інших країнах світу, зокрема європейських, відзначають День праці. Він присвячений згадці боротьби найманих робітників за свої права.

Історія Дня праці 1 травня

Свято започаткували наприкінці ХІХ ст. у пам’ять про протести робітників у Чикаго у 1868 році, які завершилися сутичками із поліцією. 1 травня 35 тис. працівників паралізували місто з вимогою введення фіксованого 8-годинного робочого дня та підвищення заробітної плати. 4 травня хтось із мітингувальників кинув бомбу в поліцейських, семеро з них загинули. Через це правоохоронці застосували проти страйкарів зброю, а найактивніших заарештували. Пізніше чотирьох із них стратили.

Протести у цьому ж році відбулись у Нью-Йорку, Балтіморі, Вашингтоні, Мілвокі, Цинциннаті, Піттсбурзі, Детройті та в інших американських містах. Їх також намагалися придушити поліцейські.

З того часу мітинги проводилися щороку і мали більш мирний характер.

1888 року з'їзд Американської федерації праці оголосив 1 травня днем загальнонаціональної боротьби за права робітників. Вже за рік ІІ Конгрес Інтернаціоналу зробив дату днем солідарності трудящих усього світу.

День праці в Україні

В Україні вперше День праці відзначили у Львові у 1890 році. Спочатку на 1 травня проводили мітинги робітників із вимогами підвищення заробітної плати, покращення умов праці та встановлення фіксованого робочого дня.

Проте із приходом до влади більшовиків в Україні день боротьби за права перетворили у пропагандистське свято, яке асоціюється з радянським гаслом «Мир! Труд! Май!» та відкриттям сезону городніх робіт. У 1917 році День Інтернаціоналу став офіційним та вихідним, з 1928-го року вихідний проголосили і 2 травня.

Вже у 1972-му 1 травня перейменували на День міжнародної солідарності трудящих. У цей час відбувалися паради робітників з червоними знаменами, лозунгами та портретами вождів, також іноді проходили військові паради. Більшість мітингувальників не мали бажання брати участь у демонстраціях, але в іншому випадку їх чекало покарання. На наступний день 2 травня відбувалися так звані «майовки» — пікніки на природі.

У 1990 році офіційна першотравнева демонстрація відбулася востаннє.

Чи скасували День праці в Україні 1 травня

Після проголошення незалежності 1 та 2 травня залишилися вихідними. У 2017 році в Україні День міжнародної солідарності трудящих офіційно перейменували на День праці, а вихідний 2 травня скасували. Неробочим залишили лише 1 травня, включивши його у категорію «Міжнародні дні» нової редакції законопроєкту про свята.

За традицією, у травневі вихідні українці відпочивали на природі. Втім, на період воєнного стану вихідні на свята, які припадають на будні дні скасовуються.

Як відзначають День праці

1 травня відзначають у 143 країнах світу, а у 83 — це національне свято. Водночас у США, де цей день започаткували, 1 травня не відзначають. День праці там відзначають у перший понеділок вересня. Також День праці не відзначають у 80 державах.

У країні агресорці рф свято скасували ще раніше, ніж в Україні. У 2001 році його перейменували на Свято Весни і Праці. У ще одній пострадянській країні, Білорусі, воно називається Свято праці. А у Казахстані 1 травня відзначають день єдності народу. Таким День праці там був скасований.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Державні свята в Україні у 2024 році: офіційний календар з новими датами