«Євробачення-2024»: коли відбудеться та кому прогнозують перемогу в конкурсі

Цьогоріч пісенний конкурс «Євробачення-2024» втретє проведуть у шведському місті Мальме, адже у 2023-му перемогла представниця Швеції Loreen із піснею Tattoo. 

Розповідаємо, коли пройдуть півфінали та фінал конкурсу, де дивитись трансляцію та хто фаворит за версією букмекерів.

Коли відбудеться Євробачення 2024

Півфінали «Євробачення» відбудуться 7 та 9 травня. У першому візьмуть участь 15 країн, у другому —16. Представниці від України Alyona Alyona і Jerry Heil з піснею Teresa & Maria виступатимуть у першому півфіналі під номером 5.

Гранд-фінал пройде на стадіоні Malmö Arena 11 травня. У ньому візьмуть участь по 10 країн з кожного півфіналу та країни, які відразу потрапляють у фінал: країна-господиня Швеція та країни Великої п’ятірки — Британія, Німеччина, Іспанія, Італія, Італія та Франція.

Де дивитися Євробачення 2024

Європейська мовна спілка транслюватиме півфінал і фінал без коментарів на своєму каналі в YouTube. Прямі ефіри розпочнуться 7, 9 та 11 травня о 22:00.

В Україні пісенний конкурс транслюватимуть на трьох платформах:

  • телеканал Суспільне Культура
  • сайт Суспільне Культура
  • сайт Суспільне Євробачення
  • YouTube-канал Євробачення Україна

Учасники Євробачення 2024: кому прогнозують перемогу

З наближенням пісенного конкурсу букмекери почали робити прогнози, хто ж стане фаворитом цьогоріч. На сайті EurovisionWorld представниці від України alyona alyona і Jerry Heil тривалий час посідали другу позицію, але зараз їм прогнозують лише 5 місце.

У топ-10 за версією букмекерів потрапили:       

  1. Швейцарія
  2. Хорватія       
  3. Нідерланди
  4. Італія
  5. Україна         
  6. Франція
  7. Ізраїль
  8. Греція
  9. Ірландія
  10. Бельгія

Найбільше шансів на перемогу у швейцарського виконався Nemo з піснею The Code. Йому прогнозують перемогу з імовірністю 25%.

 

На другій сходинці представник Хорватії Baby Lasagna з піснею Rim Tim Tagi Dim. Букмекери вважають, що він може виграти з імовірністю 17%.

 

На третьому місці нідерландський виконавець Joost Klein з треком Europapa. Ймовірність перемоги — 15%

 

Випередила Україну і посіла четверту сходинку в рейтингу букмекерів представниця Італії Angelina Mango з піснею La noia. Вона може перемогти з імовірністю 11%.

 

Шанси на перемогу українських представниць наразі оцінюють у 7%. Alyona Alyona і Jerry Heil вийдуть на сцену з піснею Teresa & Maria, у якій йдеться про силу і об’єднання українських жінок під час війни та про виклики, з якими доводиться зіштовхуватися.

Думки українців щодо пісні розділилися: одні висловлювали своє щире захоплення, а іншим не сподобався згаданий образ Матері Терези, адже з точки зору її біографії він доволі провокативний. Водночас виконавиці розповіли, що у пісні йдеться саме про образ Матері Терези, який використаний як уособлення добра, світла і жіноцтва.

 

Хто від України оголошуватиме бали

Речницею від України на «Євробаченні-2024» буде співачка Джамала. Вона оголошуватиме бали у прямому ефірі, яке Національне журі поставить учасникам від інших країн. У 2016 року вона здобула перемогу у конкурсі з піснею 1944.

Зміни у правилах Євробачення 2024

Цьогоріч організатори конкурсу внесли декілька змін у правила. Вони вирішили продовжити час глядацького голосування у фіналі конкурсу 11 травня — воно розпочнеться перед виходом на сцену першого учасника. Це дозволить швидше віддати голос фавориту, а не чекати завершення виступів усіх учасників, як це було раніше.  

Ще одне нововведення — представники країн «Великої п’ятірки» та країна-переможниці 2023 Швеція, які відразу потрапляють у фінал, виконуватимуть свої пісні наживо під час півфіналів. Раніше у цей час показували лише короткі уривки з їхніх генеральних репетицій. У кожному з півфіналів будуть по три виступи, які відбудуться в перервах між виходом на сцену інших виконавців.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нацвідбір на Євробачення-2024: як минув фінал та коли оберуть переможця (відео)