Маск обіцяє оновлення автопілота для автомобілів Tesla
James Gingerich

Виконавчий директор Tesla Inc Ілон Маск у вівторок ввечері написав у Twitter, що виробник електричних автомобілів випустить нову версію програмного забезпечення Full Self Driving. Це стане новою спробою каліфорнійської компанії прорекламувати автономне водіння.

Після повного розгортання програмне забезпечення Tesla Full Self Driving стане важливим джерелом доходу компанії, повідомляє Reuters. Власники Tesla заплатили $8000 наперед, сподіваючись врешті-решт отримати оновлення. Тільки за другий квартал Tesla визнала відстрочені доходи від FSD на суму $48 млн. Tesla повідомить про результати третього кварталу після закриття ринку Нью-Йорка в середу.

Що означає Self Driving (автопілот)

Спілка автомобільних інженерів (SAE) та більшість автовиробників визначають п’ять рівнів автоматизації. Рівні від нуля до двох включають такі функції, як автоматизовані системи гальмування (ABS) та попередження про виїзд зі смуги руху, які повинні контролюватися водієм. Відповідальність за поведінку транспортного засобу покладається на власника транспортного засобу, а не на виробника.

Кілька автовиробників заявляють, що готові впровадити системи третьного рівня, які автоматизують їзду на шосе, але вимагають від водіїв залишатися готовими взяти керування під контроль.

У Tesla заявили, що їхня система здатна функціонувати лише на магістралях, а не будь-де.

Національний комітет з безпеки транспорту розкритикував автопілот Tesla за те, що він дозволив водіям відвернути свою увагу від дороги, що призвело до смертельних аварій.

Європейські чиновники з питань краш-тестів в рамках Європейської програми оцінки нових автомобілів (Euro NCAP) дали моделі Tesla 3 «помірний» рейтинг і сказали, що назва «автопілот» недоречна, оскільки передбачає повну автоматизацію.

Німецькі суди заборонили Tesla повторювати оманливі твердження про можливості самокерування автомобіля.

Національне управління безпеки дорожнього руху США (NHTSA), яке присвоїло Tesla найвищий показник безпеки пасажирів, розслідувало 15 аварій з 2016 року за участю автомобілів Tesla, обладнаних автопілотом.

У квітні 2019 року Маск заявив, що велика кількість самокерованих машин —роботаксі будуть на дорогах до 2020 року.

22 вересня 2020 року, під час корпоративної презентації «День батареї», Маск визнав, що програмне забезпечення Autopilot проходить «суттєву переробку».

Як рухаються роботаксі і які в них перспективи

«Тесла» використовує вісім камер, радіолокаційні та ультразвукові датчики, щоб його транспортні засоби мали можливість орієнтуватися на вулицях. Він вирішив не використовувати Lidar — датчик, який, на думку Audi та Mercedes, є життєво важливим для підтвердження інформації, зібраної камерами. «Той, хто покладається на Lidar, приречений», — сказав Маск минулого року.

Технологія автоматизації їзди на автомагістралях, паркування та навігації в режимі зупинки й руху розробляється в умовах відсутності загальногалузевих стандартів.

Стаття 8 Конвенції про дорожній рух 1968 року говорить: «Кожен водій повинен у будь-який час мати можливість керувати своїм транспортним засобом або керувати своїми тваринами».

Законодавці по всій земній кулі працювали над тим, щоб включити до національних правил малопомітну поправку до Конвенції ООН про дорожній рух, узгоджену в 2014 році. Це дозволило б водіям зняти руки з керма самокерованих автомобілів.

Американські штати Невада та Арізона ухвалили закони, що дозволяють випробовувати на їх території автономні транспортні засоби. Alphabet Inc та Google тестували такий автомобіль у Неваді у 2012 році, а в жовтні заявили, що почнуть пропонувати клієнтам їздити на мінівенах-роботаксі у Феніксі.

Каліфорнія також дозволила обмежене тестування автономних автомобілів без водія.

Зараз Mercedes-Benz готується до запуску системи третього рівня у Німеччині наступного року, як тільки німецьке законодавство дозволить водіям на тривалий час відривати руки від керма.

 

Чудо техніки та інтелекту. Автопілот Tesla навчився проїжджати перехрестя на зелене світло