Найбагатший 1% населення забруднює повітря більше, ніж 60% людей — дослідження
Unsplash

Вчені з'ясували, що найбагатший 1% населення планети відповідальний за більшу кількість викидів вуглекислого газу, ніж 66% людей, які живуть у бідності.

Про це пише The Guardian із покликанням на нове дослідження групи Oxfam.

До так званої елітарної частини населення входять 77 млн осіб, враховуючи мільярдерів, мільйонерів і тих, кому платять понад $140 тис. на рік.

У 2019 році вони були відповідальні за 16% усіх викидів в атмосферу. Згідно з дослідженням, цього достатньо, аби викликати наслідки у вигляді понад 1 млн смертей.

Страждання від забрудення повітря непропорційно лягає на плечі людей, які живуть в бідності, маргіналізовані верстви суспільства, мігрантів. 91% смертей, пов'язаних із екстремальними погодними умовами, припадають на країни, що розвиваються.

«Найбагатші люди грабують та забруднюють планету до такого стану, що вона зазнає шкоди і саме ті, хто найменше може собі це дозволити, платять найвищу ціну», — сказала К'яра Лігуори, старший радник з політики кліматичної справедливості Oxfam.

У 2019 році на країни з великим рівнем доходів припадали 40% глобальних викидів вуглекислого газу, а на бідні країни — всього 0,4%. На Африку припадає всього 4% викидів.

Oxfam закликає ввести великі податки для надбагатих людей та компаній, які працюють на викопному паливі, щоб підтримати найбільш постраждалі верстви.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Окупанти завдали українському довкіллю шкоди на майже 1 трлн грн