Окупанти з грудня стратили щонайменше 20 українських воїнів при здачі в полон — правозахисники

Від грудня 2023 року російські окупанти стратили щонайменше 15 українських захисників, які намагалися здатися у полоні і можливо, ще шістьох, які здавалися в полон або вже здалися.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch.

В організації наголошують, що такі дії вважаються воєнним злочином.

«Позасудові страти — чи вбивства — тих, хто здався в полон і поранених українських солдатів, холоднокровно застрелених, що категорично заборонено міжнародним правом, — теж належать до цієї ганебної спадщини», — заявив Белкіс Вілле, заступник директора з питань криз і конфліктів Human Rights Watch.

Human Rights Watch дослідила три випадки розстрілу щонайменше 12 українських військових. Організація перевірила та проаналізувала відео з дронів, які опубліковані у соцмережах 2 та 27 грудня 2023 року і 5 лютого 2024 року. У цих випадках українські військові точно показували, що хотіли здатися у полон. Згідно з міжнародним правом, вони вважалися такими, що вийшли з бою.

Правозахисники змогли встановити місця страт двох з трьох випадків.

Також Human Rights Watch дослідила четвертий випадок, проаналізувавши інший відеоролик, опублікований у соціальних мережах 19 лютого. На кадрах двоє російських військових страчують трьох неозброєних українських солдатів, які здалися у полон. П'ятий випадок встановив, що російські загарбники стратили щонайменше шість українських солдатів.

Раніше у генпрокуратурі повідомляли, що росіяни вбили щонайменше 54 українських військовополонених.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росіяни розстріляли сімох полонених військових біля Бахмута — Офіс генпрокурора