Помер режисер і продюсер Сергій Проскурня. Чим він відомий
УНІАН

На 64-му році життя помер український режисер і продюсер Сергій Проскурня.

Про це повідомив ексміністр культури Євген Нищук у Facebook.

Він написав: «Це був не просто режисер, видатний культурний діяч, філософ. Я його називав «наш Драматург». Важко осягнути масштаби подій, яких торкалось його серце та креатив. Величезна втрата для мене, для усіх нас».

Лідер гурту «Океан Ельзи» та політик Святослав Вакарчук у соцмережах зазначив, що Проскурня був одним з тих, хто «творив автентичну і разом з тим сучасну Україну».

Про режисера

Проскурня — український театральний режисер, продюсер, лауреат премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» (2001) та імені Сергія Данченка (2017).

Проскурня народився 28 листопада 1957 року у Львові. Згодом родина переїхала до Черкас. Спершу він пов'язував своє життя з музикою, навіть закінчив музичне училище.

Але він активно цікавився театральним життям і намагався вступити на акторські відділення у Москві. Особливо захоплювався російським режисером Анатолієм Ефросом.

Згодом працював вчителем, служив в армії і після цього вступив до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (нині Київський національний університет) на акторсько-режисерський курс.

А вже у 1983 році Проскурню запросили режисером до академічного драматичного театру імені Івана Франка у Києві.

У 1987 році свою дипломну виставу «Чайка» він створив разом з актрисою Адою Роговцевою, де дебютував також Остап Ступка.

На початку 90-х брав активну участь у «революції на граніті» (відповідальний за культурну програму на підтримку голодувальників). Був палким прихильником незалежності України.

Проскурня організовував театральні фестивалі, радіовистави, театральні обміни з кращими театрами Західної Європи, працював з відомими театральними фестивалями по всьому світу. Ставив вистави у театрах Львова, Києва, Одеси та Черкас.

Впродовж п'яти років з 2008 року організовував державні паради та концерти до Дня незалежності України.

Був співавтором низки значних мистецьких проектів, організовував та продюсував концерти, вистави, фестивалі, зокрема й першу «Червону руту». Поставив вистави «Крайслер Імперіал» у Львівській опері під час фестивалю «Вивих», «Грандів мистецтва у Львівській опері» тощо.

З грудня 2007 року входив до команди міністра культури і туризму України Василя Вовкуна, згодом став радником міністра на громадських засадах, а з квітня 2008 очолював комісію Ради з питань захисту культурно-інформаційного простору.

Був художнім керівником Одеського театру опери та балету. Після цього (з 2009) очолював театр у Черкасах. У 2013–2014 роках втілив масштабний кінопроєкт «Наш Шевченко» (частину сюжетів знімав на Євромайдані). Розробив концепцію виставки «Шевченкоманія».

Починаючи з 2015-го, Проскурня режисерував святкові концерти до Дня незалежності України. Його новаторським рішенням було включення до їх програми симфонічної музики.

Він став режисером ораторії «З нами Бог». Цей твір, присвячений героям Небесної Сотні та військовим, що воюють на сході України, був поставлений на Софіївській площі до 23-ї річниці Незалежності України

Протягом років брав участь у проведенні майстер-класів і тренінгів для українських НДО в галузі культури за підтримки МФ «Відродження». Неодноразово зустрічався зі засновником Фонду — Джорджем Соросом і дискутував із ним про проблеми розвитку недержавного сектора культури в Україні. Брав участь у створенні Всеукраїнської асоціації НДО в культурі (проіснувала до 2005 року). Запрошений до участі в правлінні Центру сучасного мистецтва Сороса при Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» (1999–2003) та брав участь у підготовці виставок Енді Ворхола, Іллі Кабакова, Йозефа Бойза тощо.

Театральний режисер і педагог Роман Віктюк помер від COVID-19