Продаж терміналів Starlink на чорних ринках стає глобальною проблемою — ЗМІ

Нове розслідування Bloomberg показало, що термінали Starlink можна купити на чорних ринках у всьому світі, враховуючи країни, де керують диктаторські режими.

Журналісти вважають, що перевезення терміналів контрабандою та їхнє незаконне використання стало систематичною глобальною проблемою. Зокрема Starlink нелегально використовують у таких країнах як Ємен, Венесуела та Судан.

У Судані вже багато років триває громадянська війна, а звичайний інтернет там не працює. Bloomberg пише, що країна обходить блокування, ввозячи Starlink у регіон Дарфур. А пристрої при цьому реєструють в Дубаї. Їх доправляють в Уганду, потім у Південний Судан, а звідти везуть безпосередньо в Судан.

«Це викликає занепокоєння, оскільки робота Starlink не регулюється. Ніхто не несе відповідальності за те, хто має до них  доступ і як вони використовуються», — сказала Емма Шортіс, старший науковий співробітник з міжнародних питань і питань безпеки Австралійського інституту.

Сьогодні вже відомо, що й російські війська використовують термінали. Їх закуповують в арабських країнах та застосовують для звʼязку під час бойових дій.

«SpaceX повинна запобігти використанню росією Starlink в окупованій частині України, оскільки кожен окремий термінал можна ідентифікувати. Потрібно більше підзвітності: перед країнами, перед компаніями, перед акціонерами», — сказала Кендіс Джонсон, директор монреальської компанії NorthStar Earth & Space Inc.

Один із колишніх американських урядовців вважає, що адміністрація Байдена може посилити експортний контроль за Starlink, щоб завадити потраплянню терміналів до противників США. Однак для цього компанія має співпрацювати з урядом.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Військові вперше показали, як знищують ворожий Starlink (відео)