У Грузії схвалили у другому читанні скандальний законопроєкт про «іноагентів» (відео)

Ввечері 1 травня грузинський парламент схвалив у другому читанні законопроєкт про «іноагентів» («Про прозорість іноземного впливу»). Документ підтримали 83 депутати зі 150, опозиція голосування бойкотувала.

Про це повідомляє «Ехо Кавказу».

Фінальне голосування у третьому читанні має відбутися 18 травня. Президент Саломе Зурабішвілі пообіцяла ветувати законопроєкт у разі його затвердження. Однак правляча партія «Грузинська мрія» має достатньо голосів для подолання вето (для цього потрібна проста більшість голосів).

Під час розгляду документа у Тбілісі тривала багатотисячна акція протесту. Коли протестувальники підійшли до парламенту, поліція застосувала сльозогінний газ, водомети та гумові кулі.

https://t.me/chasnews/28166

За даними міністерства охорони здоров'я Грузії, госпіталізували вісім мітингувальників. У постраждалих зафіксували різноманітні травми — поранення в ділянці обличчя, голови, кінцівок, а також інтоксикацію і утруднене дихання. Одного з постраждалих вже виписали з лікарні, ще сім залишились під наглядом лікарів

Законопроєкт про «іноземних агентів» у Грузії: що відомо

Законопроєкт про «іноземних агентів» зареєструвала в парламенті правляча партія «Грузинська мрія» 8 квітня 2024 року. Це друга спроба ухвалити закон — рік тому голосування скасували на тлі масштабних протестів і сутичок. Зараз голосування теж супроводжується протестами. 

Правляча партія пропонує визначати «іноагентами» некомерційні юридичні особи та медіа, які щонайменше на 20% фінансуються з-за кордону. Вони самі муситимуть звернутися до Національного агентства публічного реєстру і попросити зареєструвати їх як «іноагентів», а потім щороку вони мають подавати декларацію.У разі порушення цієї норми їм загрожує штраф у розмірі  25 тис. ларі (371 тис. грн).

17 квітня парламент Грузії затвердив у першому читанні спірний законопроєкт.

Опозиція стверджує, що цей документ є калькою російського і направлений на придушення інакомислення. Західні партнери також закликали зняти його з розгляду. Зокрема, євросоюз попередив, що ухвалення цього закону може зупинити європейську інтеграцію Грузії. У грудні 2023 року країна отримала статус кандидата в члени ЄС.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Війна, мир та Олімпіади. Як спорт так і не вдалося відділити від політики