У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам рф замах на Зеленського — СБУ

Офіс генпрокурора та Служба безпеки України разом з польськими партнерами викрили людину, яка пропонувала спецслужбам рф співпрацю у здійсненні замаху на життя президента України Володимира Зеленського.

За даними слідства, підозрюваний за власною ініціативою налагодив контакт з представниками командування зс рф, та сказав, що готовий працювати на користь воєнної розвідки рф (ГРУ).

Він мав збирати та передавати рф інформації про безпеку польського аеропорту Жешув-Ясьонка. Зокрема, це мало допомогти спецслужбам рф спланувати можливий замах на життя Зеленського під час його перебування в Польщі.

Українські прокурори та СБУ повідомили польських колег про загрозу та передали їм ключові докази у цій справі. Українські правоохоронці зазначили, що завдяки успішним заходам та оперативному обміну інформацією завербованого агента спецслужб рф вдалося ідентифікувати та затримати в Польщі. 

«Цей випадок є черговим свідченням того, що росія — загроза не лише для України та українців, а й для усього вільного світу. Злочинний режим кремля постійно намагається підірвати європейську та глобальну безпеку. Готує та здійснює диверсії на території інших суверенних держав», — наголосив генпрокурор Андрій Костін.

Польська прокуратура висунула фігурантові звинувачення у готовності діяти на користь іноземної спецслужби, що кваліфікується за ст. 130 § 3 Кримінального кодексу Польщі. 

Нині він перебуває під вартою. Слідчі дії тривають. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В ГУР розповіли, що на Буданова за 10 років здійснили понад 10 замахів