В Україні щомісяця випускають по шість САУ «Богдана» — Зеленський
САУ Богдана

Україна зараз виготовляє по шість самохідних артилерійських установок «Богдана» на місяць. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Триває виконання важливих оборонних домовленостей з нашими партнерами. Отримали як дефіцитні ракети до наявних систем ППО, так і нові, сучасні зенітні комплекси. Вдячний нашим друзям.

«Дають результат зусилля з нарощування власного виробництва. Уперше вийшли на показник шість «Богдан» на місяць. І вже бачимо, як збільшити його ще», — розповів він.

Також президент проінформував, що Україна отримала дефіцитні ракети до наявних систем ППО та нові сучасні зенітні комплекси. Які саме, він не уточнив.

Що відомо про серійне виробництво САУ «Богдана»

САУ «Богдана» — українська колісна 155-мм самохідна артилерійська установка, яка може вести вогонь звичайними снарядами на відстань до 40 км. До початку повномасштабної війни було виготовлено лише один дослідний зразок, який потім брав активну участь у боях, зокрема, за острів Зміїний.

У січні 2023 року тодішній міністр оборони Олексій Резнікова повідомив, що в Україні почнуть серійне виробництво цих САУ.

У червні-липні вже було зафіксовано відеопідтверження фактичного застосування оновленої «Богдани» у двох різних варіантах — на базі шасі МАЗ-6317 та Tatra 815-7[34]. У листопада стало відомо, що САУ отримала досилач боєприпасів, що суттєво пришвидшує та полегшує процес перезарядження.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На фронт українським військовим передали 7 тис. FPV-дронів (відео)