Високосний 2024 рік: що це означає і що не можна робити
Unsplash

2024 рік — високосний. Сhas News пояснює, що це означає, звідки походить назва і які існують заборони у високосний рік.

Що таке високосний рік, як його визначають

У сучасному календарі кожний четвертий рік є високосним. Кількість днів у високосному році — 366, тоді як у звичайному — 365.

Необхідність запровадити високосний рік виникла через те, що пори року змінюються з періодом, який становить не рівно 365 діб, а дещо більше. Стародавні математики та астрономи розрахували тривалість року у 365 діб і 6 годин.

Щоб врахувати ці «зайві» шість годин, вирішили раз на чотири роки додавати до календаря один додатковий день.

Високосний рік запровадив у 45 році до н. е. Юлій Цезар разом із юліанським календарем. У Давньому Римі рік починався у березні, тому у високосні роки додаткову добу додавали наприкінці року, а саме у лютому.

Таке правило збереглося й до сьогодні — у високосний рік у лютому 29 днів замість 28.

Юліанський календар вирішив проблему зсуву дат не повністю. Оскільки розрахунки уточнили, що рік триває не 365,25 доби, а 365,24219.

Тому наприкінці 1582 року папа Григорій XIII запровадив новий, більш точний календар, який називають григоріанським. Згідно з ним, рік є високосним, якщо він кратний 4, але не кратний 100, а також якщо він кратний 400.

Зараз григоріанський календар використовують як офіційний у більшості країн світу. В Україні його запровадили у 1918 році.

Які високосні роки у ХХІ столітті

Після 2024-го високосними будуть 2028, 2032, 2036, 2040, 2044, 2048, 2052, 2056, 2060, 2064, 2068, 2072, 2076, 2080, 2084, 2088, 2092, 2096, 2100 роки.

Чому високосний рік так називається

Назва «високосний» походить від латинського bis sextus — «подвоєний шостий», або «бісекстильний».

Справа в тому, що 28 лютого римляни називали «шостим днем перед березневими календами» (sexto Kalendas Martii). Із впровадженням юліанського календаря додаткову добу у високосний рік спочатку називали «подвоєний шостий день перед березневими календами». 

Як високосний рік називають в Україні

Наші предки високосний рік називали пере́ступний, або касьянів рік.

А 29 лютого досі називають Касьянів день.

Цікаві факти про високосний рік

1. Колись у лютому було 29 днів у звичайний рік і 30 у високосний. У тому, що цей місяць втратив один день, винна марнославність римського імператора.

Все почалось з того, що на честь Гая Юлія Цезаря (Gaius Iulius Caesar) назвали липень (латинською — iulius). До цього цей місяць римляни називали квінтіліс (quintilis), що з латині означало «п’ятий» (нагадуємо, що у Римі рік починався у березні). У квінтілісі-липні було і є 31 день.

Коли до влади прийшов імператор Октавіан Август, він зажадав, аби на честь нього теж назвали місяць. І щоб у ньому було не менше днів ніж у місяці на честь Цезаря. Так з’явилась латинська назва серпня — augustus. Єдиною проблемою було те, що у цьому місяці було 30 днів. Тоді вирішили забрати один день у лютого і додати до серпня.

Тому тепер у липні і серпні завжди по 31 дню, а у лютому 28 або 29.

2. У високосні роки не прийнято одружуватись. Вважається, що шлюб, укладений у високосний рік буде нещасливим і швидко розпадеться. Це вірування дійшло до нас з Греції.

Натомість з Ірландії V століття, тобто часів святого Патріка, прийшла інша традиція. У високосні роки дівчата могли робити пропозицію хлопцям, і ті не могли відмовити.

За легендою, ірландська монахиня на ім'я Бріджет поскаржилася святому Патрику, що жінкам доводиться дуже довго чекати освідчень від своїх обранців. Тоді Патрик випустив указ, який давав жінкам право освідчуватися самим, але лише раз на чотири роки.

3. Зараз у світі проживає трохи більше 4,1 млн людей, що народилися у цей день. Згідно зі статистикою, шанс народитися 29 лютого складає 1 до 1 461. Ті, хто народився 29 лютого, формально можуть святкувати день народження лише раз на чотири роки.

Американське місто Антоні у Техасі запрошує таких щасливчиків до себе кожного 29 лютого, щоб відсвяткувати разом. Місто проголосило себе «високосною столицею світу» і кожні чотири роки влаштовує фестиваль із грандіозною вечерею для тих, хто народився 29 лютого.

Відомі персони, які народились 29 лютого

  • 1792 — Джоаккіно Россіні, італійський композитор.
  • 1904 — Джиммі Дорсі, американський джазовий саксофоніст і кларнетист, лідер біг-бенду.
  • 1932 — Юрій Богатиков, український радянський співак.
  • 1940 — Варфоломій I, вселенський патріарх, що видав Томос про автокефалію Православної церкви України.
  • 1940 — Йожеф Сабо, радянський футболіст, український тренер.

Що не можна робити у високосний рік 2024

Традиційно все, що виходить за межі звичайного, обростає в народі численними забобонами і прикметами.

Так і високосний рік здавна вважають небезпечним і нещасливим. Існує багато заборон на високосний рік, кажуть, що не можна:

  • вінчатися і укладати шлюб — він виявиться нещасливим і недовгим;
  • розлучатися — рішення може бути поспішним і неправильним;
  • вагітніти і народжувати дитину — її можуть переслідувати неприємності;
  • розпочинати власну справу — вона ризикує бути збитковою;
  • змінювати роботу — це також до збитків;
  • купувати або будувати житло — воно матиме негативну енергетику;
  • продавати велике майно та цінні речі; 
  • колядувати;
  • збирати гриби.
Новий рік 2024: яка тварина, колір та стихія принесуть удачу