З Афганістану надходять повідомлення про страти військових та примус жінок до «одруження»
Getty Images

Представники «Талібану», які фактично встановили контроль над Афганістаном, заявили про закінчення війни та закликали міжнародне товариство до мирних відносин.

Про це заявив Мохаммад Наїм, прессекретар політичного блоку «Талібану», після того, як бойовики руху захопили президентський палац у Кабулі.

«Ми досягли того, чого прагнули, — свободи нашої країни та незалежності нашого народу. Ми не дозволимо нікому використовувати наші землі, щоб націлюватись на когось, і ми не хочемо нашкодити іншим. Не думаємо, що іноземні сили знову повторять свій невдалий досвід в Афганістані.  Ми просимо всі країни та організації сісти з нами для вирішення будь -яких питань», — цитує Наїма Reuters з посиланням на канал Al Jazeera.

Речник заявив, що «Талібан» обіцяє безпеку громадянам та дипломатичним місіям. Також він зазначив, що рух  поважає права жінок та меншин і їхню свободу вираження поглядів «в рамках закону шаріату».

Таліби контролювали Афганістан у 1996-2002 роках, тоді у країні діяв жорсткий закон шаріату. Він передбачав забиття жінок камінням за невірність та відрубання рук за крадіжку.

Що зараз відбувається в Афганістані

Вже зараз з країни надходять повідомлення про порушення прав людини та військові злочини з боку бойовиків.

Місцеві мешканці розповіли, що стали свідками страти афганських військових, які здалися у полон. Також вони говорять, що бойовики змушують передавати їм незаміжних жінок, щоб вони примусово ставали «дружинами» бійців руху, інформує The Wall Street Journal.

Забіулла Моджахед, представник «Талібану» заявив, що це не відповідає дійсності і суперечитимуть правилам ісламу.

Водночас ЗМІ облетіла фотографія, яку поширила Лотфулла Наджафізада, головний редактор Tolo News. На світлині у Кабулі замальовують рекламні зображення з обличчями жінок.

Україна евакуювала зі столиці Афганістану Кабулу 80 людей