28 жовтня Білл Гейтс святкує день народження. Цього року йому виповнилося 66. За цей час він збудував одну з найбільших транснаціональних корпорацій, кілька років поспіль займав перше місце в рейтингу найбагатших людей світу та виділив мільярди на благодійність.

Сьогодні засновника Microsoft майже не згадують у контексті програмного забезпечення для комп'ютерів. Замість цього для конспірологів він став «ворогом №1», людиною, яка «придумала коронавірус» та хоче за допомогою вакцин чипувати людство. Одні з цих теорій сміються, інші в них сліпо вірять. Ми ж пропонуємо 13 справжніх цитат Білла Гейтса — як він пророкував пандемію, що думає про вакцини та маски, про майбутні зустрічі людства з небезпечними мікробами та як реагує на закиди конспірологів.

Білл Гейтс

Якщо у наступні кілька десятиліть щось і зможе вбити більше 10 млн людей, то, найімовірніше, це буде високозаразний вірус, а не війна. Не гранатомети, а мікроби. (18.03.2015)

Ми можемо зіткнутися з вірусом, коли заражені люди почуватимуть себе достатньо добре, щоб сісти в літак або піти на ринок. Джерелом вірусу може бути природна епідемія, як Ебола, або це може бути біотероризм. Тож є речі, які можуть погіршити ситуацію в тисячі разів. Погляньмо на модель вірусу, який передається через повітря, скажімо, іспанський грип у 1918 році. Ось що може трапитись: він пошириться по всьому світу дуже, дуже швидко. І понад 30 мільйонів людей загинуть від цієї епідемії. (18.03.2015)

Дивлячись голлівудські трилери, можна подумати, що світ добре захищений від смертельних мікроорганізмів. Нам подобається вірити, що десь там є команда, оснащена найновішими та найкращими технологіями. Професори Гарварду на кшталт Роберта Ленгдона з «Інферно». Та епідеміологи ВООЗ, такі як Леонора Орантес із «Зарази». Однак в реальному світі інфраструктура охорони здоров'я дуже швидко виходить з ладу під час великих спалахів інфекційних захворювань. Особливо це актуально в бідних країнах. Однак навіть у США наша відповідь на пандемію чи масштабну біотерористичну атаку буде недостатньою. (27.04.2018)

Коли зрештою у нас з'явиться вакцина, нам потрібно буде домогтися формування групового імунітету, щоб вакцинувати близько 80% населення. Але якщо вони будуть думати, що це афера, або що вакцини шкідливі, і люди не захочуть вакцинації, то хвороба продовжить вбивати людей. Тому мене трохи турбує існування всіх цих божевільних ідей. І мене дещо дивує, що частина цих теорій — про мене. (4.06.2020)

Якою б жахливою не була ця пандемія, зміни клімату можуть виявитися ще гіршими. (4.08.2020)

Наступна пандемія, якщо нам пощастить, виникне років за двадцять. Однак слід виходити з того, що це може статися і через три роки. (16.11.2020)

Білл Гейтс вакцинувався

Думка про те, що хтось чинить опір носінню маски, це така дивна річ для мене. Я маю на увазі, що це за нудисти? Адже ми просимо людей носити штани. І жоден американець не говорить чи дуже мало американців говорять, що це якась жахлива річ. (16.11.2020)

Одна із переваг 65-річного віку — те, що я маю право на вакцину від COVID-19. Я отримав першу дозу цього тижня і почуваюся чудово. (22.01.2021)

Ми не підготовлені для наступної пандемії. Я сподіваюсь, через два роки все буде по-іншому. Вакцини, тести, медикаменти, епідеміологія, моніторинг — ще багато чого можна зробити. Ця пандемія жахлива, однак наступна може бути в десятки разів гіршою. (27.01.2021)

Так само, як Друга світова війна була визначальною подією для покоління наших батьків, пандемія коронавірусу, яку ми зараз переживаємо, визначить наше. І так само, як Друга світова війна призвела до більшої співпраці між країнами для захисту миру та пріоритизації спільного блага, ми вважаємо, що світ має чудову можливість використати тяжко здобуті уроки цієї пандемії для побудови більш здорового, більш рівного майбутнього для всіх. (27.01.2021)

Білл Гейтс

Я не винний! Вся ця історія про 5G і мікрочіпи досить божевільна. Навіщо це мені потрібно? Я вірю в вакцини, які творять дива. Мій виступ на TED у 2015 році набрав більше переглядів після пандемії, ніж до неї, і це дуже погано. (22.03.2021)

Найкращий спосіб запобігти появі нових варіантів — повністю припинити передачу вірусу. Якщо ми будемо зберігати пильність стосовно соціального дистанціювання, носіння масок та вакцинації, ми зможемо покласти край пандемії набагато раніше. (31.03.2021)

Вакцини перетворюють COVID-19 на хворобу, якій  значною мірою можна запобігти, та при якій можна вижити у більшості випадків, крім найрідкісніших. І вкрай сумно, що люди помирають від хвороби не тому, що її неможливо зупинити, а тому, що вони живуть у бідній країні. (13.10.2021)

Антисоціальна мережа. Як компанія Марка Цукерберга перетворилась на цифрову імперію зла
Коронний забіг. Світові фармконцерни почали нову гонитву: цього разу — за ліки проти COVID-19
Через пандемію очікувана тривалість життя скоротилася вперше з часів Другої світової війни