путін

7 жовтня 2022 року президенту рф володимиру путіну виповнилось 70 років. У цей день він, імовірно, планував святкувати перемогу в Україні, натомість зараз споглядає за контрнаступом українських військ.

І поки ЗСУ зривають плани кремлівського диктатора, Chas News згадав, що говорив путін про Україну, НАТО і ядерну війну на початку свого правління 22 роки тому і зараз. На перших порах він намагався виглядати ліберальним і миролюбивим. Але швидко перейшов до псевдоісторичної маячні та відвертих погроз.

Цитати путіна про Україну 

17 травня 2002 року

«Я абсолютно переконаний у тому, що від процесів розширення взаємодії з Північноатлантичним альянсом, із західними союзниками загалом Україна не буде осторонь. Україна має свої стосунки з НАТО, діє Рада Україна—НАТО. Зрештою це рішення, яке має ухвалити організація Північноатлантичного блоку та Україна. Це справа двох партнерів».

(Пресконференція з президентом Леонідом Кучмою)

4 квітня 2008 року

«Україна у тому вигляді, в якому вона сьогодні існує, була створена за радянських часів; вона отримала території від Польщі — після Другої світової війни, від Чехословаччини, від Румунії — і нині ще не вирішені усі прикордонні проблеми на Чорному морі з Румунією. Отже, від Росії величезні території отримала на Сході і Півдні країни. Це складне державне утворення. І якщо ще внести туди натівську проблематику, інші проблеми, то це взагалі може поставити на межу існування самої державності».

(Виступ на саміті НАТО у Бухаресті. За даними ЗМІ, тоді ж путін заявив президенту США Джоджу Бушу-молодшому, що «Україна — це навіть не держава»)

30 серпня 2008 року

«Крим не є якоюсь спірною територією. Там не було жодного етнічного конфлікту — на відміну від конфлікту між Південною Осетією та Грузією. І росія давно визнала межі нинішньої України. Ми, по суті, закінчили загалом наші переговори щодо кордону».

(Інтерв'ю німецькій телекомпанії ARD)

4 вересня 2013 року

«Ви знаєте, що б не відбувалося і куди б Україна не йшла, ми все одно колись і десь зустрінемося. Чому? Тому що ми – один народ. І як би на те, що я зараз сказав, не сердилися націоналісти з обох боків, а націоналісти є і у нас, і на Україні, насправді воно так і є».

«За час спільного єдиного співіснування Україна перетворилася на велику європейську державу, отримавши додаткові території, населення, причому це за рахунок росії, за рахунок деяких областей на заході. Радянський Союз зробив такі обміни та нагородив Україну цими територіями. […] Але так вийшло сьогодні, що ми живемо у різних державах. Треба виходити з реалій, треба виходити з того, що значна частина українського народу цінує самостійність, тобто незалежність».

(Інтерв'ю «Первому каналу» і АР) 

18 березня 2014 року

«Не вірте тим, хто лякає вас росією, кричить про те, що за Кримом будуть інші регіони. Ми не хочемо поділу України, нам цього не потрібно. Щодо Криму, то він був і залишиться і російським, і українським, і кримсько-татарським. Повторю, він буде, як і було століттями, рідним будинком для представників усіх народів, що там живуть. Але він ніколи не буде бандерівським!».

(Промова про анексію Криму)

12 липня 2021

«Впевнений, що справжня суверенність України можлива лише в партнерстві з Росією».

(Стаття путіна «Про історичну єдність росіян та українців»)

21 лютого 2022 року

«Власне, як уже сказав, внаслідок більшовицької політики й виникла радянська Україна, яку й у наші дні можна впевнено назвати «Україна імені Володимира Ілліча Леніна». Він її автор та архітектор. [...] А зараз «вдячні нащадки» позносили в Україні пам'ятники Леніну. Це в них декомунізація називається. Ви хочете декомунізацію? Ну що ж, це нас цілком влаштовує. Але не потрібно, що називається, зупинятися на півдорозі. Ми готові показати вам, що означає для України справжня декомунізація».

(Звернення про визнання «незалежності» «л/днр»)

Цитати путіна про війну та міжнародне право

20 березня 2003 року

«Якщо ми допустимо, щоби на заміну міжнародному праву прийшло кулачне право, згідно з яким сильний завжди правий і має право на все, а при виборі засобів для досягнення своїх цілей нічим не обмежується, тоді під питання буде поставлено один із базових принципів міжнародного права — принцип непорушності суверенітету країн. І тоді ніхто, жодна країна світу не почуватиметься в безпеці, а величезне вогнище нестабільності, що виникло сьогодні, зростатиме і викликатиме негативні наслідки в інших регіонах світу».

(Заява з приводу американського вторгнення до Іраку)

10 лютого 2007 року

«Ми завжди проти вирішення будь-яких проблем у міжнародних справах військовим шляхом, тим більше без прямої санкції Ради Безпеки ООН, тому що це підриває міжнародно-правові засади всесвітнього миру».

(Інтерв'ю телеканалу Al Jazeera)

1 вересня 2009 року

«Сучасна цивілізована політика має ґрунтуватися на загальних моральних та єдиних правових засадах. Переконаний, що тільки в цьому випадку ми зможемо перевернути трагічну сторінку історії Другої світової війни — заради пам'яті загиблих і заради мирного майбутнього наших дітей».

(Виступ з приводу 70-ї річниці початку Другої світової війни)

16 березня 2014 року

«Ми самі ніколи не будемо прагнути до конфронтації з нашими партнерами ні на Сході, ні на Заході. Навпаки, будемо робити усе необхідне, що будувати цивілізовані добросусідські стосунки, як і належить у сучасному світі».

(Звернення щодо «референдуму» про анексію у Криму)

9 травня 2017 року

«Росія завжди буде на боці сил мир, з тими, хто обирає шлях рівноправного партнерства, хто заперечує війни як противні самій суті життя і природі людини. Ми зобов'язані передати нащадкам стабільність і мир на планеті».

(Виступ на параді перемоги у Москві)

9 травня 2021 року

«Війна принесла стільки нестерпних випробувань, горя та сліз, що забути це неможливо. І немає прощення і виправдання тим, хто знову задумує агресивні плани».

(Виступ на параді перемоги у Москві)

8 лютого 2022 року

«Пересування наших військ по власній, хочу підкреслити, території представляється як загроза російського вторгнення — у даному випадку в Україну. Нібито в небезпеці почуваються і країни Прибалтики, і інші держави — наші сусіди. На якій підставі — не дуже зрозуміло».

(Пресконференція після переговорів з президентом Франції Еммануелем Макроном)

24 лютого 2022 року

«Мною ухвалено рішення про проведення спеціальної військової операції. […] При цьому в наші плани не входить окупація українських територій. Ми нікому і нічого не збираємося нав'язувати силою».

(Звернення про початок повномасштабного вторгнення в Україну)

30 вересня 2022 року

«Тільки й чуємо з усіх боків: Захід відстоює порядок, що ґрунтується на правилах. Звідки вони взялися? Хто взагалі бачив ці правила? Хто узгоджував? Послухайте, це просто якась маячня, суцільний обман, подвійні чи потрійні стандарти! На дурнів розраховано просто. Росія — велика тисячолітня держава, країна-цивілізація, і за такими підтасованими, фальшивими правилами жити не буде».

(Виступ з приводу анексії Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей)

Цитати путіну про ядерну зброю

21 квітня 2000 року

«Російська федерація не застосує ядерної зброї проти держав — учасниць Договору про нерозповсюдження ядерного зброї, які не володіють ядерною зброєю, крім як у разі нападу на російську Федерацію, Збройні Сили російської федерації чи інші війська, її союзників або на державу, з якою вона має зобов'язання щодо безпеки, що здійснюється або підтримуваного такою державою, яка не володіє ядерною зброєю, спільно або за наявності союзницьких зобов'язань із державою, володіє ядерною зброєю».

(Воєнна доктрина рф, затверджена указом путіна. 5 лютого 2010 року Путін затвердить нову воєнну доктрину рф, в якій вже не буде пункту про заборону на застосування ядерної зброї проти країни, які нею не володіють).

7 березня 2018 року

«Якщо кимось буде ухвалене рішення знищити Росію, у нас виникає законне право відповісти. Так, для людства це буде глобальна катастрофа, для світу буде глобальна катастрофа. Але я як громадянин росії і глава російської держави хочу поставити запитання: а навіщо нам такий світ, якщо там не буде росії?».

(Заява у документальному фільмі «Світовий порядок 2018»)

18 березня 2018 року

«Я нагадаю, що у нашій концепції застосування ядерної зброї немає превентивного удару. Наша концепція — удар у відповідь. [...] Так, цій ситуації ми ніби чекаємо, що щодо нас хтось застосує ядерну зброю, самі нічого не робимо. Але тоді агресор все одно повинен знати, що відплата неминуча, що його буде знищено. А ми — жертви агресії, і ми як мученики потрапимо до раю, а вони просто здохнуть, бо навіть покаятися не встигнуть».

(Заява на засіданні дискусійного клубу «Валдай»)

24 лютого 2022 року

«Кілька дуже важливих слів для тих, у кого може виникнути спокуса з боку втрутитися у події, що відбуваються. Хто б не намагався завадити нам, а тим більше створювати загрози для нашої країни, для нашого народу, повинні знати, що відповідь росії буде негайною і призведе вас до таких наслідків, з якими ви у своїй історії ще ніколи не стикалися. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Усі необхідні у зв'язку з цим рішення прийняті».

(Звернення про початок повномасштабного вторгнення в Україну)

21 вересня

«У хід пішов і ядерний шантаж. Тим, хто дозволяє собі такі заяви щодо Росії, хочу нагадати, що наша країна також має у своєму розпорядженні різні засоби ураження, і при загрозі територіальної цілісності нашої країни, для захисту Росії та нашого народу ми, безумовно, використовуємо всі наявні засоби. Це не блеф. Громадяни Росії можуть бути впевнені: територіальна цілісність нашої Батьківщини, наші незалежність і свобода будуть забезпечені — підкреслю це ще раз — усіма засобами, які ми маємо. А ті, хто намагаються шантажувати нас ядерною зброєю, мають знати, що «роза вітрів».

(Звернення про початок мобілізації у росії).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

По методичці Гітлера-Сталіна: що насправді нагадують путінські «референдуми»
Путін запропонував альтернативне бачення історії України. Що з ним не так?