AGM-88 HARM

Українські військові, імовірно, почали застосовувати проти російських систем протиповітряної оборони американські протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM.

Уламки цих боєприпасів 7 серпня опублікували російській військові телеграм-канали.

Ракета AGM-88 HARM уламки

Як відзначає Мілітарний, приналежність залишків саме до даного типу ракет видав напис на шматку хвостового оперення.

уламки AGM-88 HARM в Україні

Ракета AGM-88 HARM у музеї США

Відзначимо, що 6 липня в ОК «Південь» повідомили про знищення чотирьох російських зенітно-ракетних систем С-300 і зенітно-ракетний гарматний комплекс  «Панцир-С1».

Раніше про поставки до України AGM-88 HARM не повідомлялося, однак міністр оборони Олексій Резніков наприкінці липня розповідав, що у межах чергового пакету військової допомоги від США мають надійти «спеціальні протирадарні ракети, яких раніше у нас було».

AGM-88 HARM: технічні харакетристики

AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radar Missile) — високошвидкісна американська протирадіолокаційна ракета, яка здатна наводитися на високочастотні РЛС. Вона менш вразлива до традиційних видів перешкод, зокрема, обчислює розташування цілі і здатна її вразити, навіть якщо РЛС була вимкнена.

Максимальна дальність пуску AGM-88 — 150 кілометрів, мінімальна — 25. Її максимальна швидкість становить близько 2 Мах (В авіації швидкість Маха визначається як швидкість, з якою повітря обтікає літак, поділена на швидкість звуку в цій речовині в цих умовах. 2 Маха становить приблизно 2448 км/год).

Вага ракети — 355 кг (бойової частини — 66 кг), довжина — 4,1 м.

AGM-88 HARM: історія бойового застосування

Ракети AGM-88E AARGM в США прийняли на озброєння в 1983 році і вже за два роки ними оснастили перші літаки.

Вперше ракету застосували в березні 1986 року під час авіаударів по Лівії — тоді вона знищила ЗРК С-200.

Згодом AGM-88 HARM також використовувалися для ударів по Лівії. Також ракети активно застосовували під час операції «Буря в пустелі» в Іраку в 1991 році.

AGM-88 HARM в Україні: запуск з повітря чи з землі?

AGM-88 HARM створювалась як ракета класу «повітря—земля». На озброєнні її мають американські та деякі європейські літаки. Зокрема, A-6 Intruder, F-4 Phantom II, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet, F-111 Aardvark і Panavia Tornado.

Саме при повітряному пуску AGM-88 HARM найбільш ефективні — можуть досягати максимальної дальності та швидкості.

Запуск ракети AGM-88 HARM з винищувача  F-16CJ Viper 

Офіційної інформації про оснащення ними літаків радянського виробництва немає, проте як припускають експерти можливо їх можуть використовувати винищувачі МіГ-29, які пройшли модернізацію під стандарти НАТО у Румунії, Словаччини та Польщі.

Тайлер Роговей, головний редактор американського військового онлайн-журналу The War Zone, припускає, що під AGM-88 HARM «грубу модернізацію» могли пройти і українські літаки. Також він не виключає передачу Україні модернізованих радянських літаків від країн НАТО.

Однак, на його думку, найбільш вірогідним є  адаптація AGM-88 HARM для наземного використання.

Подібну концепцію успішно реалізував Ізраїль наприкінці 1970-х в 1980-х роках. Тоді ЦАХАЛ (Армія оборони Ізраїлю) створив на базі корпусу танку M4A1 Sherman проти протирадіолокаційну установку «Kilshon», яка використовувала ракети AGM-45 Shrike — попередниць сучасних AGM-88 HARM.

Ізраїльська протирадіолокаційна ракетна установка «Kilshon»

Ще одна подібна система «Keres»на базі шасі вантажівки M809 використовувала ракети  AGM-78 Standard.

Пуск ракети AGM-78 Standard з ракетного комплексу «Keres»

Роговей відзначає, що для сучасної модифікації AGM-88G AARGM-ER, яка зараз проходить випробування, також розробляється і контейнерна концепція розгортання. Вона передбачає пуск ракет з пускової установки стаціонарного базування, чи розміщеної на вантажівці або кораблі.

Концепція пускової установки для ракет AGM-88G AARGM-ER

На його думку, подібний варіант могли розробити і для України. Тим паче, що вже є успішний досвід адаптації для наземного пуску британських ракет Brimstone, які також створювалися для повітряного пуску. Зокрема, Роговей зазначає, що РСЗВ HIMARS потенційно може бути адаптована для стрільби  AGM-88 HARM.

Хоча при цьому він допускає і ще один варіант. Публікація фото уламків AGM-88 HARM, які не проблема знайти у світі, може виявитися свідомою провокацією росіян для чергових обвинувачень щодо нібито вручення НАТО у війну в Україні.

Ракета «Калібр»: що це за зброя, якою росія щодня атакує нашу країну