Володимир Зеленський

У команді Зеленського полюблять символізм. Якщо попередня пресконференція мала назву «Президент 2.0», то нинішнє, як неодноразово підкреслював сам Зеленський, відверте спілкування з журналістами, називалось «30 запитань президенту України». Обраний формат передбачав спілкування лише з тими ЗМІ, яких обрали в Офісі президента, що наштовхувало на думки про «теплу ванну» для глави держави. Проте вийшло далеко не так.

Під час прес-конференції

Зеленський від перших хвилин почав демонструвати: все, що він робить, робить правильно, він у цьому впевнений. А всі, хто не згоден, заважає чи критикує, — пособники олігархів чи колишньої влади, яка намагається в такий спосіб повернутися.

Головний інформаційний вибух стався після заяви Зеленського про підготовку до державного перевороту. За його словами, у переворот намагаються втягнути бізнесмена Ріната Ахметова, який нібито може допомогти з фінансуванням.

Я вважаю, що це підстава Ахметова, його втягують у війну проти України. Вважаю, що він почав її, це буде велика помилка

«Є великі виклики всередині держави, які фіксують розвідки інших країн. Наприклад, отримали інформацію, що 1 числа буде державний переворот, мені здається, важлива інформація, 1-2 грудня. Я говорити та ділитися інформацією не маю права, але можу сказати, що є не лише агентурна, а й звукова інформація, де представники з України та Росії обговорюють участь Ахметова у перевороті, що будуть залучені мільярди доларів. Я вважаю, що це підстава Ахметова, його втягують у війну проти України. Вважаю, що він почав її, це буде велика помилка, тому що не можна воювати проти свого народу», — сказав президент.

Ахметов з відповіддю не забарився. Через свою пресслужбу він повідомив, що інформація, оприлюднена Зеленським, є суцільною брехнею. Ахметов запевнив, що його позиція незмінна — незалежна демократична та цілісна Україна з Кримом та Донбасом.

Як громадянин України, найбільший інвестор, платник податків і роботодавець країни і далі захищатиму вільну Україну, вільну економіку, демократію та свободу слова. І зроблю все від себе залежне, аби авторитаризму та цензури в Україні не було

«Як громадянин України, найбільший інвестор, платник податків і роботодавець країни і далі захищатиму вільну Україну, вільну економіку, демократію та свободу слова. І зроблю все від себе залежне, аби авторитаризму та цензури в Україні не було», — наводить слова Ахметова його пресслужба.

Нікого не шкода

Схоже, що Зеленський з огляду на втрату рейтингу і рівня довіри у виборців вирішив йти ва-банк. Він не підбирав слів і говорив емоційно, місцями було жорстко та навіть грубо. Наприклад, президент запевнив, що «не всі люди є людьми, трапляються і особини». Він на багато речей має право, є вибраним народом президентом. А ось журналісти, яким він нічого не винен, роблять його особисте життя нестерпним, переслідуючи його. Таким чином Зеленський відзначив репортажі про святкування свого дня народження та керівника його Офісу Андрія Єрмака.

Під час прес-конференції

Питання звільнення голови Офісу президента Андрія Єрмака, як і його заступника Олега Татарова, взагалі не стоїть. Зі слів Зеленського, Єрмак — потужний гравець, він несе важкий хрест, проти нього багато брехні та зради вже сказали. Та й взагалі, керівник ОП «повинен воювати і у нього має бути свій полк». Тому Татаров також залишається на своєму місці, адже саме він «відновив антикорупційну інфраструктуру».

Я не матиму медіасоюзників. Мій союзник — народ України. Ми не крадії якісь. Щоб донести свою позицію, саме на вас, на такі формати спілкування і розраховую

Зеленський неодноразово повертався до персон колишніх президентів Віктора Януковича та Петра Порошенка.  «Я не Янукович — тікати не буду, я не Порошенко — на гибелі людей лізти на бульдозера. Я нікуди не бігтиму», — запевнив він.

Зі слів президента, саме його попередник привів до владних кабінетів Руслана Демченка та Василя Бурбу.

Дісталося і журналістам Савіку Шустеру і Юрію Бутусову. За словами президента, саме Бутусов опублікував інформацію щодо «вагнерівців», яку йому злив колишній керівник Головного управління розвідки Василь Бурба. А ось Бурба є аферистом і авантюристом, який задля того, щоб залишитися на посаді, видумував різні сенсаційні операції.

Звертаючись до Шустера, президент зазначив, що оточення олігарха розхитує ситуацію всередині країни, в тому числі завдяки журналістам його медійних майданчиків.

Підсумовуючи, більш ніж семигодинне спілкування президента з журналістами виглядало як бенефіс Зеленського-актора, а не лідера держави. Президент говорив багато, часто беззмістовно перестрибуючи з думки на думку. Відповідаючи на незручні запитання, він помітно нервував та переходив на образи. Через все спілкування прослідковувався образ «простого хлопця», котрого зображав його герой в серіалі «Слуга народу». Тому саме на виборців і було розраховано це спілкування, про що прямо заявив Зеленський.

«Я не матиму медіасоюзників. Мій союзник — народ України. Ми не крадії якісь. Щоб донести свою позицію, саме на вас (журналістів — Прим. ред.), на такі формати спілкування і розраховую», — говорив президент.

За словами Зеленського, саме народ, сім’я та діти будуть впливати на його рішення балотуватися на другий президентський термін. Але з огляду на війну, яку президент оголосив олігархам, та журналістів, на яких він відкрито натиснув, це буде надскладне завдання.

Пандора президента. Що буде з рейтингом Зеленського після офшорного скандалу
Новий гетьман. Навіщо в оточенні Зеленського заговорили про президентську республіку?
Чи потрібна «Слузі народу» коаліція і хто там може бути