ціни на дрова

Регулярні ракетні обстріли та викликані ними відключення світла поставили під загрозу роботу котельних і відповідно — централізованого опалення. Так само без електроенергії не можуть працювати і газові котли, якими оснащені багато новобудов.

Влада закликає людей створювати пункти обігріву з буржуйками чи переїжджати у будинки, опалення яких не залежить від наявності електрики. А щоби полегшити їх обігрів запустила онлайн-магазин дров та почала безкоштовно роздавати паливну деревину у прифронтових регіонах.

Chas News розповідає, скільки зараз коштують дрова, що впливає на їхню ціну та як працюють державні «дров’яні» ініціативи.

Скільки дров потрібно Україні?

Юрій Болоховець, голова Державного агентства лісових ресурсів, оцінював потребу усіх регіонів України приблизно у 5,5 млн кубометрів. Минулого року цей показник становив значно менше — 3,5 млн кубометрів.

Станом на кінець вересня вже було заготовлено 2,3 млн метрів кубічних деревини, що майже на 300 тис. кубів більше ніж за відповідний період минулого року. При цьому її заготівля постійно триває. Зокрема, планом на грудень передбачено виготовити 314 тис. м3.

В Держлісагенстві запевняють, що дров на усіх вистачить. Так, станом на 1 грудня на складах зберігалося понад 260 тис. м3 паливної деревини і ці запаси постійно поповнюються. Також необхідно пам’ятати, що дровами на зиму зазвичай запасаються ще у теплі пори року, коли ціни на них менші.

Які дрова краще обрати для опалення

При виборі дров для опалення у першу чергу необхідно звертати увагу на дві характеристики: щільність породи (від чого залежить тривалість горіння) та рівень  тепловіддачі.

Для опалення будинку найкраще підходять дрова твердих порід: дуб, акація, граб, бук, ясен, береза (останню часто ще відносять до проміжної ланки — деревини середньої твердості). Найбільш популярними в силу високої тепловіддачі та відмінного згоряння є дуб, береза ​​та акація.

М'які породи дерев (листяні липа, верба, вільха, тополя та хвойні сосна і ялина) зазвичай обирають, щоби натопити баню, швидко розпалити багаття або насмажити ароматний шашлик. Хоча і для опалення їх теж обирають, адже вони мають суттєву перевагу — нижчу ціну. Однак у цьому випадку треба зважати на додаткові нюанси.

Наприклад, сосна має непогану тепловіддачу, однак низьку щільністю. У зв'язку з цим вона легко розгорається, але швидко перегорає. Відповідно для опалення великого будинки таких дров знадобиться більше ніж, наприклад, дубових. Крім того, хвойні породи при горінні виділяють багато диму та смоли, що осідає на різних частинах обладнання та всередині димоходу.

Показники тепловіддачі популярних порід дерева

Від чого залежать ціни на дрова

Порода деревини.  Щільніші породи довше горять та виділяють більше тепла. Відповідно вони і коштують дорожче. Наприклад, дуб та акація дорожчі за березу, а та відповідно за сосну.

Форма товару. Дрова зазвичай продаються великими колодами (так звані «метрівки» довжиною від 1 до 2 метрів), у цурках (поліна довжиною 40-60 см) та у вже колотому вигляді. Враховуючи витрачений на заготівлю час, «метрівки» коштують дешевше, ніж цурки, а ціна на колоті дрова  вища, ніж на цурки.

Упаковка. Дрова можуть продаватися як в упаковках (ящиках та сітках), так і насипом (навалом) вантажівками та причепами. Товар в упаковці швидше розвантажувати і зручніше зберігати, але за неї прийдеться доплатити.

Складометри чи навальні кубометри. На складометр дров ціна вища, тому що в ньому більше деревини. За рахунок щільного укладання в тому самому об’ємі міститься більше полін. Якщо порівняти кубометр дров насипом із кубометром щільно укладених дров, у другому випадку на 25-30% більше палива.  

Наприклад, у Києві станом на початок грудня встановилися наступні приблизні ціни на кубометр дубових дров: «метрівка» — біля 1500 грн, у цурках — 1600 грн, колоті — 1700 грн. Березові дрова з залежності від форми коштують — 1300, 1400 та 1500 грн, соснові відповідно — 1100, 1200 та 1300 грн.

Як купити дрова у держави без посередників («ДроваЄ»)

У жовтні в Україні запрацював державний інтернет-магазин дров для населення «ДроваЄ». Через нього можна замовляти дрова безпосередньо у державних лісгоспів.

Також дрова можна придбати особисто в будь-якому з існуючих лісництв. Людина з паспортом може звернутися у лісництво, написати заяву і купити дрова. 

Щоб купити дрова через онлайн-магазин «ДроваЄ» потрібно:

  • Авторизуватися на через електронний цифровий підпис або банк, яким користуєтеся.
  • Вказати адресу доставки дров. Система автоматично підтягне найближчі до вас лісгоспи та продукцію, яку можна замовити. Кожен постачальник буде пропонувати той асортимент, який є в наявності.
  • Визначитися із видом та обсягом деревини, обрати функцію з доставкою чи без.
  • Оплатити замовлення або чекати на дзвінок оператора для вирішення питань з логістикою.

На опалювальний сезон одна фізособа може замовити не більше 15 кубометрів дров.

Державний онлайн-магазин також має кілька суттєвих недоліків. По-перше, у більшості лісгоспів відсутня послуга доставки, а якщо і є — то переважно у межах ОТГ. А забрати дрова самостійно далеко не завжди є можливість. По-друге, у наявності для продажу представлений невеликий вибір деревини.

Наприклад, при замовленні в Ірпінь (передмістя Києва) «ДроваЄ» пропонує на вибір три лісгоспи — Київський, Макарівський та Димерський. Вони розташовані відповідно у 13, 32 та 34 км від місця замовлення і при цьому жоден з них не пропонує послуги доставки. Придбати у них можна лише неколоті соснові дрова, ціна на які суттєво відрізняється.

Найкраща пропозиція у Макарівського лісгоспу: 950,25 грн за кубометр дров (колоди довжиною 2 м). Димерський лісгосп продає за ціною 1017,26 грн за куб (довжина 1 м), а Київський — 1140 грн за куб (довжина — 1,9 м).

Скріншот «ДроваЄ»

Як безкоштовно отримати дрова від держави

З 31 жовтня у прифронтових регіонах запрацювала державна програма з безоплатної видачі дров для обігріву осель. Вона доступна для жителів Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської та Чернігівської областей.

Першочергово мають право на отримання паливної деревини пенсіонери, важкохворі, особи з інвалідністю, багатодітні сім’ї, особи, які на час опалювального періоду не користувалися субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Черговість пріоритетності при цьому будуть визначати в обласних військових адміністраціях.

Щоб отримати безкоштовні дрова, потрібно звернутися в територіальні громади. 

Інструкція для безоплатного отримання дров у прифронтових областях

 

Інструкція для безоплатного отримання дров у прифронтових областях

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Дрова понад усе! Як проходив опалювальний сезон у революційному Києві