Вісімдесят перший день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:20 Президент Володимир Зеленський призначив командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ генерал-майора Ігоря Танцюру, звільнивши із цієї посади Юрія Галушкіна.

23:01 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що зовсім скоро у Києві відновить роботу американське посольство.

22:38

22:18 Путін не дає згоди на евакуацію українських військових з «Азовсталі». Деталі — тут.

21:32 Віцепрем'єр-міністр Ольга Стефанішина висловила сподівання, що у майбутньому заявку України на членство в НАТО розглянуть так само швидко, як сьогодні це роблять із Швецією та Фінляндією. Докладніше — за посиланням.

21:10 На території заблокованого російськими окупантами заводу «Азовсталь» перебуває близько 600 поранених захисників Маріуполя, 40 з яких — у дуже важкому стані. Про це повідомив Денис Шлега, командир 12-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії.

20:39 Біля узбережжя Одещини пролунали вибухи — це знешкодили дві міни.

20:34 Українські артилеристи знищили близько 10 одиниць техніки окупантів.

20:02 Командування збройних сил рф намагається комплектувати та поповнювати втрат своїх військ за рахунок резервістів. На полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях здійснюється підготовка до 2,5 тис. резервістів.

19:44 Омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що росія продовжує проводити примусову мобілізацію на окупованих територіях України. За словами чиновниці, до лав загарбників планують призивати навіть жінок. Зокрема ознаки цього спостерігають в окупованих Криму та ОРДЛО.

19:23

18:49 У Гуляйполі Запоріжської області внаслідок збройної атаки окупантів пошкоджені житлові будинки місцевих жителів.

18:38 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському напрямку противник здійснює посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Курській та Бєлгородській областях. Обстрілював наші території та завдавав ракетних авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Шипилівка та Шевченкове Сумської області.
  • РФ систематично обстрілювали населені пункти Руські Тишки, Тернова та Петрівка. Безуспішно намагаються вести наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Довгеньке та Богородичне.
  • На Донецькому напрямку рф продовжує здійснювати інтенсивні обстріли вздовж лінії зіткнення та намагається закріпитися на зайнятих позиціях. Основні зусилля зосереджує на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.
  • Окупанти зазнають значних втрат у живій силі та техніці. На окремих напрямках укомплектованість підрозділів менше ніж 20 відсотків. На Попаснянському напрямку, через великі втрати та неспроможність діяти самостійно, підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил рф об’єднуються з представниками російських приватних військових компаній.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка. В районі Борівського окупанти зазнали втрат та відступили.
  • На Бахмутському напрямку тривають бойові дії в районі Комишувахи.
  • На Авдіївському напрямку противник вів бойові дії та зазнав втрат в районі населених пунктів Піски та Новокалинове. На окремих ділянках застосував важкі вогнеметні системи.
  • На Курахівському напрямку, використовуючи підтримку артилерії, вів штурмові та наступальні дії. Успіху не мав.
  • У Маріуполі ворог основні зусилля продовжує зосереджувати на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь». Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався здійснювати вогневе ураження наших військ із реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів. Були спроби вести контрбатарейну боротьбу.
  • На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог обстрілював наші підрозділи із ствольної артилерії та мінометів. Продовжує інженерне обладнання зайнятих позицій.

18:10 Переможці Євробачення-2022 Kalush Orchestra продадуть трофей пісенного конкурсу на аукціоні, а гроші перекажуть на допомогу військовим Україні.

18:02 «Укрпошта» може випустити марку, присвячену гурту Kalush Orchestra.

17:40 На території Високопільської ТГ на Херсонщині 14 травня відбувалися активні обстріли з боку військових рф. Найбільше вогню у бік Потьомкіного та Князівки. ЗСУ активно працює над звільненням Іванівки і Архангельського – Херсонська ОВА.

17:29 За добу ворог 30 разів обстріляв Луганщину з різного виду артилерійського озброєння та з використанням авіації. Поранено місцевих мешканців. Зазнали пошкоджень щонайменше 52 об’єкти інфраструктури міст.

16:57 Україна має план «Б» на випадок відмови рф платити репарації за завдані внаслідок війни збитки. У такому разі заарештують та реалізують усе російське майно. Про це заявив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. 

16:45 Радник мера назвав «чотири вершники Апокаліпсису», що вбивають людей у Маріуполі. У місті спостерігається висока смертність серед людей середнього віку. Про що йдеться — читайте в новині Chas News.

16:27 Окупанти обстріляли лікарню в Сєвєродонецьку та поранили в місті дев'ятьох людей. Детальніше — тут.

16:14 Російська армія з початку війни втратила третину наземних бойових сил, зосереджених біля кордонів України перед війною, повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

16:10 Російські окупанти підтверджують, що використовують в Україні фосфорні і касетні засоби ураження. Про це свідчить чергове перехоплення СБУ. Фосфорні та касетні снаряди заборонені міжнародними конвенціями.

15:45 Дружини українських захисників Маріуполя, які зараз знаходяться на заводі «Азовсталь», дали пресконференцію. Ось, що вони розповіли.

15:32. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що в місті нетиповий рівень смертності. Люди середнього віку помирають від нервових зривів, відсутності медичного сервісу, антисанітарії та голоду.

15:11. За даними Bloomberg, НАТО у своїй новій стратегії може позначити Росію як «безпосередню загрозу». Прийняття документу очікується вже в червні.

14:49 Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що країни G7 позитивно відреагували на ідею передати Україні російські активи. Про це він розповів у зверненні в Facebook після поїздки в Берлін.

«Про деталі не можу говорити, скажу єдине, що дуже добре заходить ідея про те, що потрібно російські активи не просто заарештовувати, а й передавати Україні на відбудову нашої держави, йдеться... про сотні мільярдів євро», — сказав Кулеба.

14:31 Військова підтримка України від країн НАТО має значно збільшитись. ЗСУ потрібне наступальне озброєння нового зразка. Про це заявила міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс, у інтерв'ю The Guardian.

14:16 Бійці 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади знищили мінометний підрозділ російських окупантів.

«Закарпатські «бобри» в дії: мінометна секція росармії горить після філігранної роботи інженерно-саперного підрозділу 128 окремої гірсько-штурмової бригади», — розповіли бійці. Переглянути відео можна за посиланням

13:55 США нададуть Швеції і Фінляндії військову підтримку, якщо на них нападуть до вступу в НАТО. При цьому зі стурбованістю спостерігають за російськими заявами. Про це повідомив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі в ефірі BBC.

13:25 Українські військові знову завдали влучного удару по російським окупантам у Чорнобаївці під Херсоном. Про це повідомив Олексій Арестович, радник голови Офісу президента. «20-а Чорнобаївка. Удар був о 12:00. Детонація все ще триває», — написав він у Facebook.

Перед цим херсонські телеграм-канали писали про потужні вибухи, а потім про сильні стовпи диму у районі Чорнобаївки.

13:03 

12:40 Українські військові опублікували останній запис перемовин росіян з крейсеру «Москва» перед його затопленням. Запис розмови можна прослухати за посиланням

12:19 Донеччина: за добу росіяни обстріляли 11 населених пунктів — злочини задокументовано. Окупанти вбили мирних жителів, є поранені. Руйнувань зазнали 36 цивільних об’єктів — житлові будинки, промислові, тягова електрична станція, медичний заклад. Упродовж минулої доби російські війська вдарили по таких населених пунктах — Маріуполь, Авдіївка, Торецьк, Лиман, смт Очеретино, смт Дробишево, смт Північне, смт Керамік, с. Берестове, с. Бородичне, с.Новокалинове.

11:40 У Каховці на Херсонщині російські окупанти почали випускати і розповсюджувати друковану газету «черноморский вестник». Про це повідомив журналіст із Нової Каховки, член НСЖУ Олег Батурин. Кілька тижнів тому йому вдалося вирватися з окупованої  Херсонської області.

10:55 Розвідувальні органи США розпочали масштабну внутрішню перевірку щодо методології оцінювання боєздатності іноземних збройних сил через помилки в аналізі ситуацій в Україні та Афганістані.

10:45 У військовому вторгненні в Україну брало участь близько 2,5 тис. бойовиків з чеченської республіки, розповіли в українській розвідці.

10:08 Зранку, 15 травня, з акваторії Чорного моря, рашистами завдано декілька ракетних ударів по Львівській області з метою знищення об'єктів критичної інфраструктури.

Запуск крилатих ракет здійснювався імовірно з підводних човнів.

Підрозділами зенітних ракетних військ повітряного командування «Захід» знищено дві крилаті ракети окупантів.

09:58 Вчора, 14 травня, Гурт Kalush Orchestra, який представляє Україну на Євробаченні-2022, зі сцени конкурсу в Турині закликав врятувати Маріуполь та українських бійців на заводі «Азовсталь».

Одразу після цього окупанти показали фото ракет, на яких написано «Kalush, как вы и просили»

«Ось реакція російських віськових на нашу перемогу на Євробаченні 2022. І ця реакція масово радісно підтримана населенням недоімперії. Ніякого прощення. Ніякого примириння. В росії після програшу підуть сторічча на покаяння», написав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, який і оприлюднив фото.

09:00 Зранку, 15 травня, губернатор російського міста Бєлгород В’ячеслав Гладков заявив, що село Середа Шебекинського міського округу було обстріляне з території України.

«Один мирний житель постраждав, отримав осколкове поранення. Йому буде надано всю необхідну медичну допомогу», — написав Гладков.

Нагадаємо, що про нібито обстріли Бєлгорода губернатор лише за останній тиждень повідомляв двічі — 11 та 14 травня.

08:30 Що відбувається на кожному з напрямків бою в Україні, та як виглядає онлайн-карта бойових дій в нашій країні — можете переглянути за посиланням.

08:20 Авіація повітряних сил продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ. Зокрема, було знищено взводний опорний пункт, командно-спостережний пункт роти, 10 броньованих машин та особовий склад противника. Повідомляє Генштаб ЗСУ.