Верховна Рада

Вісімдесят восьмий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:58 Марка «Русскій воєнний корабль… всьо!» з’явиться у продажу в понеділок, 23 травня, в 1500 відділеннях «Укрпошти» по всій країні. Початок продаж — о 14:00. Одна особа зможе купити не більше двох блоків по три марки. Про це повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський.

22:39 І ще одна наша перемога. Наш футболіст Олександр Зінченко допоміг «Манчестер Сіті» стати чемпіоном Англії і емоційно відсвяткував з прапором України.

22:02 Знову над Миколаєвом лунають вибухи. «Касетні снаряди», — повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

21:45 Протягом доби 22 травня на Донецькому та Луганському напрямках українські військові відбили 11 атак ворога.

21:32 У Херсоні чутно вибухи.

21:29 Війська рф завдали удару по об'єктах інфраструктури Житомирщини. Українська ППО збила чотири ракети, - служба зв’язків із громадськістю Повітряного командування "Центр".

21:12 Російський «Аерофлот» через санкції може почати розбирати літаки на запчастини. Деталі — тут.

20:36 У Маріуполі рашисти планують повністю «русифікувати» навчання в школах. У рамках нової програми викладатимуть всього три предмети: російську мову та літературу, історію росії та математику. Про це розповіла омбудсмен Людмила Денісова.

20:24 Учениця 11-го класу з Дагестану під час церемонії «останнього дзвоника» назвала путіна чортом і виступила проти війни в Україні.  Деталі — за посиланням.

20:03 YouTube видалив понад 70 000 відеороликів та 9 000 каналів, які поширювали фейки про війну в Україні — The Guardian.

19:52 Внаслідок ракетного удару по Малину Житомирської області вдень щонайменше одна людина загинула.

19:20 В Україні зафіксували вже 353 злочини проти культурної спадщини. Найбільших руйнувань зазнала Харківщина — там окупанти обстріляли 94 культурні обʼєкти. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

18:38 Оперативна інформаці Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському напрямку ворог посилює контроль ділянки українсько-російського кордону у Брянській та Курській областях. Проводить демонстраційні дії з метою запобігання переміщенню резервів наших військ до Східної операційної зони. Продовжує обстріли населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури в Сумській та Чернігівський областях.
  • На Слобожанському напрямку ворог здійснює систематичні артилерійські обстріли позицій наших військ. Для підвищення оперативності перекидання військ та вантажів проводяться заходи з відновлення залізничної інфраструктури у районі населеного пункту Куп’янськ.
  • На Слов’янському напрямку окупанти основні зусилля зосередили на створенні умов для відновлення наступу. Продовжили обстріли населених пунктів по лінії зіткнення. На окремих ділянках намагалися провести розвідку боєм, зазнали втрат та відступили.
  • На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.
  • На Лиманському напрямку ворог обстріляв населені пункти Лиман, Закітне, Озерне та Діброва.
  • На Сєвєродонецькому напрямку противник вів бойові дії в районі населеного пункту Прудівка. Намагались захопити Олександрівку, успіху не мали. Із мінометів та ствольної артилерії ворог продовжив обстріли позицій Сил оборони вздовж лінії зіткнення на зазначеному напрямку.
  • На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, рашисти намагалися покращити тактичне положення своїх підрозділів. Вели бойові дії в районі населених пунктів Тошківка, Комишуваха, Трипілля та Василівка.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксується зниження інтенсивності ведення бойових дій. Ворог здійснює перегрупування для посилення окремих напрямків.

18:15 Президент Зеленський зауважив, що у боях на сході країни зараз «від 50 до 100 людей в день можуть гинути». Про це він сказав, коментуючи, чому не дозволяють чоловікам призовного віку виїжджати з країни.

17:39 Ворог продовжує обстрілювати прикордонні райони Чернігівської області. Сьогодні близько 15:45 спостерігачі зафіксували 6 «приходів» з території рф, ймовірно, з АГС, в район населеного пункту Сеньківка. Втрат серед особового складу та техніки немає.

17:18 В Україні заборонили обіг ліків, вироблених у росії та білорусі. Детальніше — в новині Сhas News.

17:07 Фінляндія заморозила майна росіян, що потрапили під санкції, щонайменше на 76 млн євро.

16:42 У Дніпропетровській області близько 16.00 стався «приліт» ракети у Павлоградському районі. Влучили у річку Самара.  Люди не постраждали, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

16:34 В Маріуполі та Маріупольському районі окупанти запровадили нову пропускну систему: для в'їзду/виїзду в місто, пересування районом та всередині Маріуполя потрібно отримати перепустку на авто та пасажирів. Термін дії — три дні, але він одноразовий. Для тих, хто має намір покинути Маріуполь у бік Запоріжжя, до відкриття офіційних коридорів є майже лічені дні до повного закриття проїзду у бік Бердянська. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко.

16:09 Німецька розвідка має інформацію про те, що у лавах сил рф, залучених до війни в Україні, присутні члени російських праворадикальних і неонацистиських організацій. Про це повідомляє Spiegel, посилаючись на конфіденційний документ Федеральної розвідувальної служби.

15:41 Над Фастівським районом Київщини сили ППО збили ворожу ракету. Попередньо, жертв та руйнацій немає.

15:17 Підрозділ протиповітряної оборони 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ розрахунком ПЗРК «Ігла» збив російський штурмовик Су-25 «Грач».

14:55 Верховна Рада України продовжила дію воєнного стану в державі на 90 діб, до 23 серпня 2022 року. Також продовжено загальну мобілізацію.

14:25 Анджей Дуда, президент Польщі, під час виступу у Верховній Раді сказав, що українці — не біженці, а гості, та пообіцяв зробити все можливе, аби Україна стала членом Євросоюзу.

14:20 Вибухи у місті Малин Житомирської області. Інформацію про це підтвердив міський голова Олександр Ситайло.

14:10 Верховна Рада планує продовжити воєнний стан одразу до 23 серпня.

13:45 Українські розвідники показали, як по наводці кореспондента російської «Комсомольської правди» Олександра Коца ЗСУ знищили ворожий міномет «Тюльпан».

13:20 У Верховній Раді з'явилася нова депутатська група «Відновлення України». Про це повідомив Ярослав Желєзняк, нардеп від «Голосу». Її співголови депутат-мажоритарник із Краматорська Максим Єфімов та колишній член фракції «ОПЗЖ» Ігор Абрамович. У складі нового об'єднання 17 осіб.

13:00 Президент України анонсував внесення до парламенту найближчим часом законопроєкту про особливий правовий статус громадян Польші в Україні

12:50 З'явилося відео, де показано, як виглядає зсередини зруйнований окупантами драмтеатр Маріуполя.

12:35 «На ЧФ виникла гостра нестача морпіхів: уже знімають матросів різних спеціальностей з інших кораблів, в тому числі навіть коків і так званих начальників гальюнів, яких записують у морпіхи», — зазначив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

12:20 Анджей Дуда, президент Польщі, виступає у Верховній Раді

12:00 В окупованому Енергодарі сили спротиву намагалися ліквідувати Андрія Шевчика – самопроголошеного голову міської адміністрації. На жаль, колаборант вижив, але отримав поранення та знаходиться у лікарні.

11:40 Окупанти на Херсонщині запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим».

11:05 За 88 днів Росія у загарбницькій війні в Україні втратила 29 050 військових, 1 285 танків, 3 141 бойову броньовану машину, 599 артилерійських систем та 170 гелікоптерів. Про це йдеться в повідомлені генерального штабу ЗСУ.

10:45 ЗСУ виклали у мережу відео бойового випробування нового українського ударного дрона Spectator.

10:00 У Київ прибув Анджей Дуда, президент Польші. Сьогодні він виступить перед Верховною Радою. Це буде першою промовою глави іноземної держави перед українським парламентом з початку війни.

09:40 В Україні за час повномасштабної війни загинули 232 дитини, постраждали 430 дітей. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

09:10 Відкликання Заходом санкцій проти Росії в обмін на розблокування українських портів викличе подальшу ескалацію війни в Україні, а також можливе вторгнення РФ на територію інших європейських держав, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

09:00 Уночі 22 травня російські війська завдали ракетних ударів по одному з сіл у Вільнянському районі Запорізької області, є постраждалі.  

08:50 У швейцарському Давосі розпочав роботу перший з часів пандемії Всесвітній економічний форум. Представників Росії цього року туди не запросили через те, що ВЕФ перестав взаємодіяти з особами, які потрапили під санкції через війну в Україні, і заморозив відносини з російськими організаціями.

08:30 Держсекретар США Ентоні Блінкен пожартував про відносини з Росією, яка розв’язала повномасштабну війну проти України, процитувавши пісню Тейлор Свіфт. 

08:25 У Бучанському районі на Київщині виявили ще двох убитих окупантами мирних жителів.

08:20 У Бєлгородській області РФ противник розгорнув пускові установки оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер-М». Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

08:10 У суботу, 21 травня, глава Держдепу Ентоні Блінкін виступав у Джорджтаунському університеті. «Команда не дала мені принести сюди гітару, щоб присвятити виконання We Are Never Ever Getting Back Together («Ми більше ніколи не будемо разом») президенту Путіну. Сказали, це буде недипломатично»», — пожартував він.

08:00 Українські захисники разом із партизанами знищили кілька ворожих артилерійських систем у Запорізькій області. Про це повідомляє Запорізька ОВА. «Завдяки злагодженим діям із партизанами українські стрільці знищили кілька артилерійських систем російської армії. На ці свої поразки загарбники відповіли посиленням контролю на блокпостах та перевірками не лише приватних авто, а й громадського транспорту у Мелітополі», йдеться в повідомленні.