Вісімдесят дев'ятий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:46 В Україні офіційно запустять ігровий сервіс Xbox. Про це повідомив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. А ще про те, що Microsoft допомагатиме документувати воєнні злочини росії.

22:25

21:40 Міністр оборони США Ллойд Остін розповів, про яку допомогу Україні домовилися на онлайн-зустрічі.

21:17 Над селом Ганнівка Новоукраїнської тергромади на Кіровоградщині сили української ППО збили російську ракету.

21:14 На Луганщині російські загарбники гатять по Сєвєродонецьку, поранено жінку. Обстріляли також авто, на якій її везли до лікарні, повідомив Сергій Гайдай, керівник Луганської ОВА.

20:49 Сьогодні біля села Киїнка на Чернігівщині під час польових робіт трактор наїхав на вибуховий пристрій. Водія трактора у важкому стані госпіталізували, але від отриманих травм чоловік помер. Піротехніки ДСНС разом з вибухотехніками Національної поліції перевірили прилеглу місцевість та знайшли ще одну протитанкову міну ТМ-62М.

20:03 З 23 травня і до закінчення воєнного стану на прикордонних ділянках Київщини, Житомирщини та Рівненщини будуть діяти додаткові обмеження. Про це повідомили в МВС. Цивільним особам забороняється будь-яке пересування ближче ніж за кілометр до держкордону. Виняток лише для населених пунктів, які безпосередньо прилеглі до кордону.

19:46 «Приватбанк» попереджає українців про чергову шахрайську схему. В чому вона полягає, читайте в новині Chas News.

19:19 Продовжуються заходи адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово захоплених територіях України. За наявною інформацією, на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької областей окупанти створили 19 так званих «комендатур».

18:59 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • Російські окупанти не припиняють обстріли позицій Сил оборони, що розгорнуті у безпосередній близькості до державного кордону України в Сумській та Чернігівській областях.
  • На слов’янському напрямку ворог завдав  авіаційного удару в районі населеного пункту Богородичне та обстрілював з артилерії населені пункти Гусарівка, Чепіль, Долина і Святогірськ. Противник застосував реактивні системи залпового вогню та важкі вогнеметні системи в районі населеного пункту Студенок.
  • На донецькому напрямку ворожі підрозділи не полишали спроб прорвати оборону наших військ з метою їх оточення та виходу на адміністративні кордони Луганської області. Основні зусилля зосереджують на бахмутському напрямку.
  • На лиманському напрямку ведення активних бойових дій не відзначено. Ворог здійснив артилерійські обстріли підрозділів Сил оборони та цивільних об’єктів у населеному пункті Лиман.
  • На південнобузькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій наших військ з метою сковування їхніх дій. Триває інженерне обладнання оборонних рубежів в районі населеного пункту Посад-Покровський.

18:18 Сьогодні російські окупанти увірвались до помешкання співробітника енергоремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Швеця та розстріляли його з автоматичної зброї. «З численними кульовими пораненнями пан Сергій ушпиталений до міської лікарні Енергодара. Лікарі борються за його життя», — повідомили в «Енергоатомі».

18:13 У Харкові не підлягають відновленню після російських обстрілів близько 500 багатоповерхових будинків. Про це повідомив мер Ігор Терехов.

18:04 Сьогодні окупанти вчергове обстріляли з артилерії забороненими касетними боєприпасами село Мала Костромка Криворізького району Дніпропетровської області.

17:53 Ізраїль надасть українцям, які виїхали з країни у зв'язку з війною, дозвіл легально влаштуватися на роботу. Про це інформує посольство України в Ізраїлі.

17:31 Американська компанія Starbucks, відома своїми кав’ярнями по всьому світу, заявила сьогодні, що залишить російський ринок. Starbucks працювала в рф майже 15 років. Вона має 130 точок в країні, зараз в них працює близько 2000 співробітників.

17:19 Компанія Shell вийшла із спільного з «Газпром нафтою» проєкту в росії. Вони працювали над проєктом видобутку нафти в Арктиці.

16:55 Вже понад 6,5 млн українців залишили країну з початку повномасштабного вторгнення РФ. Такі дані навела ООН.

16:14 Time включив Зеленського у список найвпливовіших людей світу: текст про нього написав Байден. Деталі — в новині Сhas News.

15:40 У Казахстані заблоковані майже $22 млн активів російських банків через санкції.

15:23 У Мелітополі Запорізької області партизани продовжують війну з рашистськими окупантами. Сьогодні підірвали залізничну колію, якою окупантам йшло постачання, неподалік м'ясокомбінату.

14:34 Скільки крилатих ракет зараз знаходиться у Чорному морі? Читайте про це у матеріалі Chas News.

14:31 В Україні після початку повномасштабної війни більш ніж вдвічі зросла кількість прихильників легалізації вогнепальної зброї для цивільного населення. У лютому таку ініціативу підтримували 23%, а у травні — вже 58%. Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи Рейтинг.

14:14 Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов стверджує, що на президента росії володимира путіна був замах після початку війни проти України. Про це він розповів в інтерв'ю «Українській правді».

13:19 «Сьогодні ми закінчили роботи на Десні. На жаль, статистика така: сьогодні на Десні під уламками 87 жертв. 87 трупів, жертв, убитих без цих людей уже буде майбутнє України». Розповів Володимир Зеленський під час промови у Давосі про авіаудар, що трапився 17 травня.

13:04 Правоохоронці затримали на Буковині трьох чоловіків, які за €10 тис. обіцяли нелегально переправити військовозобов’язаних через кордон. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

«За даними слідства, буковинець налагодив схему одержання прибутку шляхом організації незаконного переправлення за кордон чоловіків, яким, за відсутністю необхідних документів, заборонено покидати територію України. До протиправної діяльності залучив двох знайомих, один з яких є працівником лісового господарства, яке межує з румунським кордоном», — йдеться у повідомленні.

13:00 Станом на 23 травня в Україні зафіксовано 248 нападів на заклади охорони здоров’я. Про це повідомляють у Всесвітній організації охорони здоров'я.

12:44 «Окупанти не тільки запровадили нову пропускну систему та облаштували блокпости. На сьогодні констатуєм патрулювання Маріупольського району мобільними патрулями зі складу кадирівців. Під патруль підпадають перш за все грунтові дороги, що ведуть в об’їзд Мангуша та Нікольського в бік Бердянська та Запоріжжя. Місцеві повідомляють, що вчора вдень в районі с. Дем’янівка Мангуського району такий патруль затримав автівку з людьми, що рухались в бік Бердянська. Людей роздягли, знущались, вдавались до фізичного насилля. Але потім повернули в бік Маріуполя». Розповів Петро Андрющенко, радник мера міста.

12:09 В міністерстві закордонних справ рф не виключають можливості обговорення обміну українських захисників з «Азовсталі»Про це повідомляє пропагандистське видання «РИА Новости».

«Заступник глави МЗС Росії Руденко не виключає можливості обговорення з Україною обміну полонених з «Азовсталі», йдеться в повідомленні. 

11:51 Мережа з продажу джинсового одягу Levi Strauss & Co йде з російського ринку. 

11:36 Ігор Головань, адвокат Петра Порошенка, назвав звинувачення Віктора Медведчука на адресу п'ятого президента «піаром» СБУ.

«На нашу думку взагалі те, що робить СБУ, — це винятково піар. По-перше, це не їхня справа, цим має займатися ДБР. І те, що про це говорить СБУ, — це підтверджує, що тут нічого спільного із правдою і законом немає», — наголосив він.

10:59 

10:46 Військові 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ повідомили про знищення підрозділу ворога. Українські захисники ліквідували дві бойові машини та 14 загарбників із 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ ЗС рф із Пскова.

10:38 У Польщі вирішили розірвати угоду на постачання російського газу і не чекатимуть її завершення. Платити за енергоресурс у рублях на вимогу рф поляки не будуть. Написав голова Офісу президента Андрій Єрмак.

10:10 Медведчук розповів подробиці у справах виведення з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в «Л/ДНР»

09:47 Тенденція щодо збільшення кількості громадян, які повертаються до України, наразі зберігається. За минулу добу прибули понад 47 тис. осіб, з них майже 44 тис. — українці. Розповіли у МВС.

09:35 Новітній корабель Чорноморського флоту «Адмирал Макаров» вирушив із Севастополя, збільшуючи ризик ракетних ударів. Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

09:00 З початку повномасштабного вторгнення в Україну в результаті збройної агресії рф травмовано 431 дитину. При цьому загинули 232 дитини. Повідомляють в Офісі генпрокурора.

08:31 За три місяці повномасштабної війни в Україні росія втратила стільки солдатів, скільки Радянський Союз за час дев'ятирічної воєнної кампанії в Афганістані. Про це повідомляє міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

08:15 Напад росії на Україну призвів до того, що кількість біженців у світі вперше в історії перевищила 100 млн осіб. Про це свідчать підрахунки Агентства ООН у справах біженців.

08:09 У місті Коростень Житомирської області в ніч на 23 травня прогриміли сильні вибухи. Це у коментарі «Суспільному» підтвердила заступниця міського голови Наталія Чижевська.

Вибухи прозвучали під час повітряної тривоги вночі. Було два удари, яким передували спалахи. Ще один вибух почули під час останньої повітряної тривоги.

07:45 «Маріуполь. Очікувано, дощі перетворили місто на Венецію. Забита лівневі відводи та каналізація забезпечують розтікання дощової води разом зі сміттям, наслідками його гноїння та трупної отрути по всьому місту. Загроза епідемії перетворюється на реальність з кожною грозою. У той самий час окупанти продовжують інгорувати санітарні виклики і займаються виключно формуванням «гарних фото» з вигаданим «життя покращилось». Маріуполю конче потрібна нова хвиля евакуації. Наслідки перетворення Маріуполя в гетто будуть катострофічними». Розповів радник міського голови Петро Андрющенко.

07:15 За результатами втрат в ході бойових дій ворог змушений знімати зі зберігання танки Т-62 для комплектування резервних батальйонних тактичних груп, що формуються для відправки в Україну. Крім того, для поповнення втрат озброєння та військової техніки використовується техніка, що була уражена та відновлена на ремонтно-відновлювальних підприємствах. Повідомили у Генштабі ЗСУ.