Сто двадцять перший день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

18:55 ЄС погодив створення «Європейської політичної спільноти» для країн, які ще не вступили в союз. Перша зустріч у новому форматі пройде в Празі. Це не альтернатива розширенню ЄС, а заходи для встановлення безпечного середовища в Європі, – зазначив голова Євроради Шарль Мішель. Президент Франції додав, що ця структура має залучити «всіх – від України й до Ісландії».

18:10 Російська залізниця повідомила, що призупинила навантаження товарів, які прямують транзитом через Білорусь до Польщі.

18:00 Нова партія РСЗВ HIMARS прибуде до України до середини липня, повідомляє CNN із посиланням на представника Міноборони США.

17:40 Міненерго рф на невизначений термін припинило надання низки даних про видобуток та продаж викопних природних ресурсів. «Припиняється надання наступних інформаційних продуктів: оперативна інформація про видобуток газу (природний та нафтовий) у росії по підприємствах, споживання газу галузями промисловості по суб'єктах рф, динаміка планової та фактичної проходки в експлуатаційному та розвідувальному бурінні, первинна переробка нафтової сировини та виробництво основних нафтопродуктів на НПЗ та ГПЗ, ціни виробників на нафтопродукти, видобуток вугілля для коксування по суб'єктах та марках вугілля, випуск концентрату по регіонах, у тому числі вугілля для коксування, відвантаження російського вугілля підприємствами-виробниками на коксохімічні та металургійні підприємства, відвантаження російського вугілля до країн Ближнього та «Далекого зарубіжжя».

Нагадаємо, в експертному середовищі вже давно стверджували, що росія буде вимушена законсервувати частину газових родовищ у зв’язку з обмеженням постачання газу у Європу. Відновлення видобутку в умовах санкцій виглядає практично неможливим.

16:00 Кремль планує підрив житлових будинків у Мозирі, щоб втягнути Білорусь у війну проти України. За отриманими даними РФ спробує втягнути Білорусь у військовий конфлікт з Україною за допомогою низки провокацій щодо інфраструктурних об'єктів та цивільного населення. Для цього в місто Мозир під виглядом цивільного населення прибули диверсійні групи. До їхнього складу входять кадрові співробітники головного розвідувального управління РФ і найманці приватних військових компаній.

15:10 Заборона на виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років під час воєнного стану може стати законом. У Верховну Раду внесли відповідний законопроєкт.

14:25 Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА, спростував заяву Олександра Сенкевича, мера Миколаєва, який рекомендував мешканцям покинути місто. «Нічого не змінилося. Навпаки ми маємо успіх, розвиваємо його. Ситуація така ж, як і чотири тижні тому. Причин для паніки немає», заявив Ким.

13:30 Окупанти не пропускають вирощений херсонськими фермерами врожай на підконтрольну Україні територію. Вони вимушені викидати городину на смітник. Багато зайнятих у сільгоспвиробництві людей залишилися без засобів до існування.

12:53 Точним та філігранним вогнем артилерії знищено реактивну систему залпового вогню окупантів.

 

Точним та філігранним вогнем артилерії 81 окрема аеромобільна бригада знищено реактивну систему залпового вогню 220 мм...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Friday, June 24, 2022

12:46 «За чотири місяці по Одеській області випустили понад 70 ракет» — прокуратура області. Задокументували 42 випадки обстрілів російськими військовими, з них 33 — ракетною зброєю. Внаслідок ракетних ударів на Одещині загинули 10 цивільних, серед яких одна дитина. Поранення отримали 29 людей. Кількість загиблих військовослужбовців не розголошується.

12:10 

11:35 Російські окупанти знищують авіаударами дороги та мости, що ведуть до Лисичанська, що на Луганщині. Тепер до міста зможе заїхати тільки легковий транспорт. Про повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:02 Окупанти заявляють про «теракт» у Херсоні внаслідок якого підірвали автомобіль одного із найвідоміших місцевих колаборантів. Деталі за посиланням.

10:29 Окупант в перехопленій розмові розповів, як вкрав в української родини телевізор. Діляться в українській розвідці. 

За його словами, мародерство на окупованих територіях перетворилось на цілу індустрію: «Ти розумієш, де я знаходжусь. І тут були моменти — командир наш… Пару будинків вскривали. Люди поїхали. Машину забрали. Просто в потрібний час опинився. Будинок шикарний. І кожен забирав, все що міг. Я коли зайшов, він в коробці стояв. Коробку відкрив – ніфіга собі! Я його дістав і пішов. Там всі перли, що могли. Мені просто пощастило. Якби ти знала, скільки командири додому відправили техніки і всього… Там, мама рідна! Ти навіть уявити собі не можеш, скільки всього. Цей мій телевізор це крапля в морі».

10:00 Наглядна різниця між HIMARS та БМ-21 «Град»

 

Наглядна різниця між HIMARS та БМ-21 "Град"

Posted by Сухопутні війська ЗС України on Thursday, June 23, 2022

09:52 Росіяни залучають до війні в Україні пілотів-найманців «Вагнера» через великі втрати та слабку підготовку військових. Про це повідомляє розвідка Міноборони Британії.

09:23 Все, що ви хотіли дізнатись про кандидаство України у члени ЄС, але боялись запитати. Chas News відповідає на питання про євроінтеграцію нашої країни.

09:09 Більше ніж 948 дітей постраждали в Україні за 4 місяці повномасштабної збройної агресії рф в нашій державі. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 338 дітей загинуло та понад 610 поранено.

09:06 Станом на ранок 24 червня окупанти втратили в боях з українськими силами близько 34,5 тис. осіб.

08:30 «На жаль, доведеться відводити наших військових із Сєвєродонецька, бо перебувати на розбитих позиціях не має сенсу — зростає кількість загиблих». Про це в ефірі телемарафону 24 червня заявив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

08:04 Ніч і з тривогами, і з обстрілами. Ворог знову ударив по Криворізькому району з «Ураганів». Поцілив по двох громадах — Гречаноподівській та Широківській. Люди, на щастя, не постраждали. Написав Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

07:45 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні станом на 24 червня можна за посиланням.

07:33 В росії під Рязанню розбився літак Іл-76.

07:10 В рамках логістичного забезпечення окупанти намагаються розмінувати акваторію морського порту Бердянськ. Розповідають у Генштабі ЗСУ.