Сєвєродонецьк

Дев’яносто четвертий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:54 В Луганській області обстріли не вщухають, найгарячіше — в Сєвєродонецьку. Місто під українським прапором. Точаться бої за готель «Мир» та в районі автовокзалу. Рашисти далі не просунулися, мають значні втрати. Тривають бої в селах на підступах до Сєвєродонецька. Гуманітарний штаб сьогодні не працював через небезпеку, — Луганська ОВА.

22:23 Підсанкційні росіяни вимикають систему ідентифікації, щоб сховати яхти від арешту. Подробиці — в новині Chas News.

22:11 Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу «практично знищений» один з заводів. Це повідомив Олександр Вілкул, начальник військової адміністрації.

21:41

21:22 Понад 600 підприємств, що взяли участь у програмі релокації вже переїхали з областей, де тривають бойові дії, повідомляє пресслужба Мінекономіки. Деталі — тут.

20:51 «Прильоти» у передмісті Кривого Рогу.

20:20 Письменник Стівен Кінг закликав світ продовжувати економічний тиск на росію.

20:16 США скасували мита на імпорт сталі з України. Президент країни Джо Байден підписав відповідний документ. Дія пільг на імпорт триватиме рік.

19:49  ЗСУ ліквідували командира десантно-штурмового батальйону 104-го десантно-штурмового полку підполковника Олександра Досягаєва.

19:04 Сьогодні після 16:00 ворожий літак здійснив шість пусків некерованими ракетами по прикордонним територіям Сумського району. Ракети влучали поза межами населених пунктів.

18:43 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському напрямку для недопущення перекидання наших військ на інші загрозливі напрямки противник утримує війська на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях.
  • Ворог чотири рази обстрілював з мінометів позиції підрозділів прикордонної служби в районах населених пунктів Середина Буда, Старі Вирки та Зноб-Трубічевська. Крім того, літак оперативно-тактичної авіації з повітряного простору Курської області завдав ракетного удару по цивільному промисловому об’єкту  на території Сумської області.
  • На Харківському напрямку ворожі підрозділи зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ, триває інженерне обладнання позицій у районі західніше населеного пункту Козача Лопань.
  • На Слов’янському напрямку угруповання військ противника вживає заходів для поновлення наступу на окремих напрямках.
  • Після проведення дорозвідки безпілотними авіаційними комплексами обстріляв з артилерії позиції наших військ у районах населених пунктів Нова Дмитровка, Велика Комишуваха, Довгеньке, Діброва та завдав авіаційного удару вертольотами у районі населеного пункту Довгеньке.
  • На Донецькому напрямку агресор веде активні бойові дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Курахівському та Авдіївському напрямках. Основна мета – оточення наших військ у районах міст Лисичанськ і Сєверодонецьк та вихід на адміністративний кордон Луганської області.
  • На Лиманському напрямку ворожі підрозділи закріплюються на захоплених рубежах у населеному пункті Лиман. Літаки штурмової авіації завдали три авіаційних удари у районі населеного пункту Діброва.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів наступ у напрямку Борівського, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції. Проводить розвідку району з метою виявлення та подавлення елементів системи вогню підрозділів Сил оборони України.
  • На Бахмутському напрямку загарбники безуспішно намагаються покращити тактичне положення в районах населених пунктів Комишуваха і Новолуганське. Тривають бойові дії.
  • На Авдіївському напрямку противник завдавав інтенсивних артилерійських ударів уздовж всієї лінії зіткнення, бойові дії тривають. Літаки штурмової авіації завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Авдіївка, Веселе та Кам’янка.
  • На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог вів контрбатарейну боротьбу і здійснював вогневе ураження наших військ.
  • На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів.
  • Внаслідок наступальних дій підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області. Бойові дії тривають. рашисти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Прибузьке, Посад-Покровське, Благодатне, Осокорівка, Нововоронцовка, Новоолександрівка та інших. Силами зенітних ракетних систем С-300 противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони.

18:09

17:44 Назвали міста, з яких, ймовірно, завдали удару по Краматорському вокзалу. Деталі — за посиланням.

17:16 Прем'єр Джонсон сказав президенту Зеленському, що Велика Британія та інші західні союзники України інтенсивно працюють над відновленням експорту зерна, щоб запобігти світовій продовольчій кризі у світі, повідомляють британські ЗМІ.

17:05 Внаслідок обстрілу росіянами житлових кварталів Миколаєва сьогодні загинула одна людина.

16:50 До Київщини з офіційним візитом завітав Міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі. Закордонна делегація у його складі оглянула житловий сектор у м. Ірпінь, і на власні очі побачила зруйновану і пошкоджену військовими росії інфраструктуру.

16:42

16:19 Президент рф володимир путін у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що росія готова продовжувати переговори з Україною.

16:08 У Мелітопольському районі понад 35 працівників Приазовського відділу поліції, зокрема його начальник, погодились співпрацювати з російською окупаційною владою та назвались «народною міліцією», повідомляє Запорізька ОВА. Водночас в ОВА припускають, що на співробітників поліції могли чинити тиск.

15:34 Прямі збитки економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури через повномасштабне вторгнення росії вже перевищують $105,5 млрд. Так порахували в Київській школі економіки.

15:17 Росіяни обстріляли Чорнобаївку, снаряд влучив у приватний будинок. Під завалами загинув 33-річний чоловік. Поранення різного ступеню тяжкості отримали шість цивільних осіб, повідомили в Херсонській обласній прокуратурі.

15:00 В РПЦ прокоментували «проголошення незалежності» УПЦ МП. Глава відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон заявив, що «єдність між Російською та Українською церквами зберігається» і РПЦ «продовжить зміцнювати її».

14:30 Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) переконаний, що в найближчому майбутньому, ще «при нашій пам’яті», Володимир Путін втратить владу в росії.

14:05 Дмитро Мєдвєдєв запропонував збільшити відповідальність для так званих «іноагентів» тобто міжнародних інституцій та незалежних ЗМІ.

13:50 Українські військові показали, як на одному з хуторів Гуляйпілля у Запорізькій області ЗСУ знищували ворожу техніку.

13:40 Завдяки французьким гаубицям Caesar вже знищено два ворожі танки, дві БМД та вантажівку з боєкомплектом. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ

13:25 Через постійні обстріли зупинено роботу Слов'янської ТЕС на Донеччині. Про це повідомляють в «Донбасенерго»

12:30 Путін підписав закон про скасування граничного віку для підписання першого контракту про воєнну службу.

12:20 В Україну прибула партія далекобійних гаубиць та протикорабельних ракет Harpoon. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

12:00 Луганська область не відрізана від України, зберігається доступ до Лисичанська та Сєверодонецька. Про це в ефірі телемарафону заявив керівник Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай 

11:10 На передовій вже успішно працюють три види 155-мм артилерії – гаубиця М777, гаубиця FH70, САУ CAESAR. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

10:20 В росії визнали, що використовували під Харковом важкі вогнеметні системи, заборонені міжнародними конвенціями. Мова йде про використання новітньої розробки — важкого вогнемету ТОС-2. Про це російському агентству ТАСС розповіли джерела серед російських військових. Варто нагадати, що вогнеметні системи є зброєю некерованого ураження. Їх застосування неминуче призводить до втрат серед цивільного населення та руйнувань цивільної інфраструктури. 

10:00 28 травня, о 16:30 на станцію в Покровську буде подано евакуаційний безкоштовний поїзд до Львова.

09:40 Російські окупанти на Херсонщині заборонили перетин лінії фронту і виїзд до підконтрольних Україні регіонів, ніби-то з питань безпеки. Відтепер з окупованої Херсонщини можна виїхати лише до Крима.

09:30 У Миколаєві пролунала серія вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

09:10 Щоб уникнути відповідальності за втрату техніки, командири частин матеріально-технічного забезпечення окупаційних військ забороняють водіям здійснювати евакуацію поранених та підвозити продукти і пальне до передових підрозділів. Понад 3 тис. тилових автомобілів армії агресора продовжують зберігатися у пунктах постійної дислокації.

08:50 Росіян вдалося потиснути на раніше зайняті позиції, пошкоджено ще один міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом, але проїзд між містами зберігається. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:20 Виконувач обов’язків голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков розкритикував МАГАТЕ за відсутність чіткої позиції та ретрансляцію російської пропаганди. Зокрема, Коріков зазначив, що через відсутність чіткої реакції на ядерний тероризм окупантів, влада РФ відчуває свою безкарність.

08:05 Війська РФ з артилерії вночи обстріляли Дніпропетровську область, є руйнування — про це заявив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

08:00 У перехопленій СБУ розмові жительки Мелітополя із російським військовим йдеться про те, що на базу відпочинку у Кирилівці зайшли 20 з лишком БТРів.

07:55 Шторм у Чорному морі змусив частину ворожого корабельного угруповання відтягнутися до місць укриття біля Криму, але два ракетні та три десантні кораблі продовжують виконувати функцію блокувальників судноплавства та погрожувати завданням ракетних ударів по території України Про це йдеться у зведенні оперативного командування «Південь».

07:50 Окупанти намагаються розвинути успіх на Бахмутському напрямку, вийти в тил наших військ та порушити шляхи логістичного забезпечення. За підтримки вогню мінометів та артилерії вночі проводили наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Нагірне, Василівка, Комишуваха та Відродження. Успіху не мали, відійшли. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ станом на ранок 28 травня.

07:48 На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, вночі враг вів штурмові дії у районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Осколонівка, Тошківка, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції.