таблетки від радіації
Експрес

З початку повномасштабної війни з росією українці небезпідставно хвилюються про свою радіаційну безпеку. Причини для цього очевидні: спочатку захоплення ЧАЕС, потім — Запорізької АЕС, а тепер і загроза ядерного удару.

Дії ворога можуть закінчитися аварією на атомній станції та викидом радіації, яка здатна забруднювати ґрунт, поверхні, їжу та воду. Ці викиди, зокрема, радіоактивний йод, небезпечні і для людини. Вони швидко поглинаються щитоподібною залозою (особливо у дітей), що призводить до складних захворювань. Захистом може стати йодна профілактика.

Chas News розповідає, що це таке, як проводити йодну профілактику і чи допоможе вона при ядерному ударі.

Що таке йодна профілактика

Йодид калію

Міністерство охорони здоров’я називає йодною профілактикою вживання препарату калію йодиду (у таблетках), який зменшує вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу. 

Препарат блокує орган і не дає радіоізотопам йоду в ньому накопичуватись. Завдяки цьому можна уникнути багатьох ризиків та захворювань щитовидної залози в разі викидів радіації.

Коли потрібно проводити йодну профілактику

МОЗ наголошує, що приймати профілактичну дозу йодиду калію можна лише після офіційного сповіщення про таку необхідність. Інформацію оприлюднюють місцеві органи влади та ДСНС через офіційні канали: радіо, телеканали, на офіційних сайтах.

Як заявив Олексій Даниленко, керівник директорату громадського здоров’я МОЗ, у випадку викиду радіації влада буде розуміти, куди рухається хмара, на яких територіях слід вживати ті чи інші контрзаходи. Українцям, які опиняться під загрозою, видадуть пігулки.

Для оптимального ефекту вживати калію йодид потрібно за шість і менше годин до надходження радіоактивної хмари або протягом шести годин після цього. Якщо з надходження хмари минуло більше 24 годин, йодид калію приймати не рекомендують.

Де взяти йодид калію

роздача йодиду калію

Міністерство охорони здоров'я запевняє, що держава закупила та розвезла в регіони йодид калію відповідно до кількості населення. Якщо на якійсь із АЕС станеться аварія, в населених пунктах оперативно визначать пункти видачі препарату.

Громадянам немає потреби самостійно скуповувати йодид калію в аптеках.

В яких дозах потрібно приймати йодид калію

МОЗ рекомендує проводити профілактику йодидом калію в таких дозах:

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) — 16 мг, 
  • діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг, 
  • діти від 3 до 12 років — 62,5 мг, 
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми — 125 мг.

В одній таблетці міститься 125 мг йодиду калію. Людям віком понад 40 років препарат не призначають.

Приймати пігулки без офіційного оповіщення від влади не можна. Адже безпричинне вживання препарату може не допомогти, а нашкодити — порушити функції щитоподібної залози, заблокувати її роботу. 

Чи можна випити звичайний йод для профілактики радіоактивного зараження

Йод

МОЗ наголошує, що єдиним ефективним засобом для йодної профілактики є калій йодид

Інші види йодних розчинів у щитовидній залозі не накопичуються, тому й не захистять її. А вживання йоду всередину може призвести до хімічних опіків. Йодна сіточка також не є методом профілактики.

Чи гарантує йодна профілактика відсутність радіоактивного зараження

Сергій Цимбалюк, заввідділення ендокринної хірургії Київського міського ендокринологічного центру, заявляє, що профілактика йодом рятує лише щитоподібну залозу. Однак інші чинники радіоактивного забруднення, наприклад, стронцій, залишаються.

Отже, врятувати від променевої хвороби йодопрофілактика не може. Тому важливо виконувати й інші рекомендації на випадок викиду радіації, зокрема:

  • зачинитися вдома,
  • пити лише бутильовану воду,
  • помитися та зняти одяг, який контактував із повітрям на вулиці.

Чи потрібно вживати йодид калію при ядерному ударі

Міністерство охорони здоров’я наголошує, що йодид калію не вживають при застосуванні ядерної зброї. У такій ситуації громадяни мають стежити за сповіщеннями від державних та місцевих органів влади і ДСНС.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Постапокаліптичний сеттинг. Добірка стрічок про ядерну війну
Що таке ядерна зброя і чи можна вижити після атомного вибуху