київ метро карантин
Getty Images

Станом на 19 жовтня у «червону» зону карантину вже перейшли п’ять областей України — Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська та Херсонська.

«Червона» зона в Україні розширюється, в МОЗ заявили, що до неї незабаром можуть увійти нові регіони.

Київ також наближається до критичних показників та вже невдовзі тут можуть запровадити жорсткі обмеження. У лікарнях столиці зайнято 70% місць для хворих на COVID-19, а це — підстава для впровадження «червоної» зони.

Карантинні обмеження цієї осені відрізняються від минулих. Адже вакцинація в країні кульгає, але іде, і Кабмін затвердив нові правила.

Тепер в Україні функціонують «жовтий» та «зелений» COVID-сертифікати. Вони також впливають на карантинні обмеження. «Жовтий» сертифікат (лише перша доза вакцини) звільняє власника від заборон «жовтої» зони, а «зелений» (повна вакцинація) — від обмежень «червоної».

Chas News нагадує, які правила діятимуть у «червоній» зоні, куди можна йти із COVID-сертифікатами та як працюватиме громадський транспорт.

Обмеження для закладів освіти

У разі запровадження «червоної» зони заклади освіти працюватимуть офлайн, лише якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат.

Дитячі садочки та 1-4 класи школи продовжать працювати у звичайному «очному» режимі.

Як працюватиме міський транспорт

У вересні Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України, заявив, що громадський транспорт не зупинятимуть у разі введення «червоної» зони карантину. 

Водночас він зазначив, що водії та інші працівники муситимуть пройти повну вакцинацію від коронавірусу.

Вимагати COVID-сертифікат про вакцинацію від пасажирів при вході в метро, тролейбус, трамвай або автобус не будуть.

Але обмеження для транспорту в «червоній» зоні може запровадити місцева влада. У Києві готують електронні перепустки на випадок локдауну. Таких вже замовили 600 тис.

Міжміські перевезення

Міжобласні перевезення, за новими правилами, у «червоній» зоні здійснюватимуться, якщо всі пасажири матимуть сертифікат про повну вакцинацію або негативний тест на COVID-19.

Це не стосується міжміських перевезень в кордонах області. Для цього COVID-сертифікати не потрібні. 

Робота магазинів та ТРЦ у «червоній» зоні

ТРЦ, магазини та ринки при «червоному» рівні епіднебезпеки можуть працювати, лише якщо всі працівники та відвідувачі мають «зелений» COVID-сертифікат або негативний тест на коронавірус, зроблений щонайбільше за 72 години.

Це не стосується роботи ветеринарних магазинів, аптек, всіх продовольчих магазинів і ринків, майданчиків для торгівлі пальним, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв'язку та друкованими ЗМІ. Вони можуть працювати з дотриманням карантинних норм (маски, дистанція).

Як працюватимуть кафе та ресторани

Заклади громадського харчування у «червоній» зоні можуть працювати, лише якщо всі працівники та відвідувачі мають «зелений» COVID-сертифікат або негативний тест на коронавірус, зроблений максимум за 72 години.

В іншому випадку заклад зможе здійснювати лише адресну доставку їжі або готувати її на виніс.

Робота спортзалів та закладів культури

Спортзали, басейни, театри, кінотеатри та музеї матимуть можливість працювати у «червоній» зоні, якщо весь персонал та відвідувачі матимуть «зелені» COVID-сертифікати або негативні тести на коронавірус, не давніші від 72 годин.

Європейський Союз вилучить Україну з переліку «COVID-безпечних» країн. Що це означає?