M142 HIMARS

Увечері 27 травня авторитетні американські видання The Wall Street Journal та New York Times написали, що після довгих вагань США все ж таки вирішили передати Україні реактивні системи залпового вогню M270 та M142 HIMARS.

Днем раніше, 26 травня, польське міністерство оборони також заявило, що купить у США 500 систем M142 HIMARS.

Обидві ці події — більш ніж звичайна передача американської зброї у неспокійну Східну Європу. Достатньо сказати лише те, що зараз у Європі комплекси M142 HIMARS стоять на озброєнні лише у Румунії. Минулого року цій країні поставили перші 18 комплексів по контракту, який підписали ще у 2018 році.

Загалом же, з 2008-го по 2020-й рік було вироблено лише 414 ракетних установок цього типу. Вартість кожної з них — близько $5,1 млн.

Тобто мова йде не більше ні менше, ніж про масштабне озброєння Східної Європи принципово новими ракетними системами, які здатні докорінно змінити розклади сил у конвенціональних озброєннях у протистоянні з росією.

Не дивно, що ці події викликали справжню істерику в кремлі. Анатолій Антонов, посол рф у США, заявив, що у випадку поставок таких систем є ризик, що їх розмістять поблизу кордону, та в українців з’явиться можливість завдавати ударів по російських містах. «Подобна ситуація для нас неприпустима. Певен, що наші військові докладуть необхідних кроків для обнулення можливостей ЗСУ», — заявив російський дипломат.

Формально Вашингтон стоїть на позиції, що географічні обмеження щодо використання дальнобійного озброєння залежать лише від планів українського командування. Але кількома днями раніше американський пресі «злили» деталі конфіденційних переговорів між представниками США та України, де в української сторони взяли неформальну обіцянку не використовувати американські РСЗВ для ураження цілей в глибині росії, щоб уникнути ескалації конфлікту.

Втім, скоріш за все, ця непублічна інформація росію не задовольнила. І на це є ряд причин.

Кара божа

Артилеристів з давніх-давен називають «богами війни», — адже без артилерійської підготовки не розпочинається жоден наступ чи контрнаступ. Саме робота артилерії дозволяє зупинити супротивника або навіть «притиснути» його до землі на довгий час.

Дуже спрощено і умовно артилерію можна розділити на ствольну (гармати та міномети) і реактивну (реактивні системи залпового вогню).

Катюша

Основним завданням РСЗВ є боротьба з військами, розосередженими на значних площах, бронетанковими угрупуваннями, фронтовими аеродромами. На відміну від ствольної артилерії, РСЗВ лише одним залпом здатні накривати дуже великі площі, що одномоментно нищить позиції та укріплення противника і завдає значної психологічної деморалізації.

Яскравим прикладом РСЗВ є добре відома з часів Другої світової війни БМ-13 «Катюша». Саме «Катюша» в парі з танком Т-34 стали символами перемоги радянської армії у Другій світовій.

Відхід від совка

На сьогодні на озброєнні країн пост-СРСР знаходяться морально застарілі РСЗВ «совкової» розробки. Найбільш чисельною і масовою є БМ-21 «Град», що випускався з кінця 1960-х. Він має 40 направляючих 122 мм калібру (тобто 40 ракет в одному залпі). Здатен вражати цілі на відстані від 4 до 42 км, в залежності від боєприпасу. Площа покриття одним залпом — 145 тис кв. м. На початок 2021 року на озброєнні ЗСУ знаходилося 185 таких машин.

Град

РСЗВ 9К57 «Ураган» став продовженням концепції «Градів». Він має вже 16 направляючих під боєприпаси 220 мм. Час повного залпу становить 20 секунд. Максимальна та мінімальні дистанція стрільби — 8-35 км, площа накриття — 426 тис кв. м. Україна на початок війни мала 70 одиниць такої техніки.

9К58 «Смерч» — розробка кінця 80-х минулого століття, 12 направляючих під 300-мм калібр. Площа накриття 672 тис кв. м, максимальна дальність — 120 км. Попри такі солідні характеристики «Смерч» має мінімальну дальність стрільби в 20 км, що унеможливлює його використання на передньому краї. Час повного залпу становить 40 секунд. У 2021 році в ЗСУ був 81 «Смерч».

Американський універсалізм

Про американські РСЗВ, вони ж MLRS (Multiple Launch Rocket System), для України говорять вже давно. Президент Володимир Зеленський ще на початку квітня озвучив прохання до США надати MLRS M270 та M142 HIMARS. Саме ці комплекси просив головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний у своїх американських колег. Відомо, що поставки MLRS M270, та, дуже ймовірно, M142 HIMARS, мають розпочатися одразу по фіналізації проєкту з 155-мм гаубицями.

Схоже, що США готові надати цю зброю якомога швидше, щоб не доводити війну до затягування. Адже економічне виснаження завдасть Україні ще більше шкоди, ніж активні бойові дії.

M270

M270 є 227-мм реактивним комплексом на 12 ракет, що розміщується на гусеничному ходу. Його головною особливістю є використання ракет родини MLRS Family of Munitions. Такі ракети надають можливість вести вогонь по противнику на відстані від 2 км (ракети М26) до 70 км (M30/31).

Крім того цей комплекс надає можливість використання тактичних ракет ATACMS (Army Tactical Missile System), максимальна дальність використання яких в експортному варіанті — 300 км.

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) є подальшою модернізацією M270, що поєднує в собі одночасно і РСЗВ, і високомобільний ракетний комплекс. Пускова установка розрахована на шість ракет, а шасі використовується колісне. M142 HIMARS пройшов успішні випробування з новою американською ракетою PrSM (Precision Strike Missile), що здатна вражати цілі на відстані до 500 км.

Західні оглядачі вже встигли назвати PrSM «вбивцею» російських протиповітряних комплексів С-400 або «Іскандер».

Як РСЗО змінить ситуацію на фронті?

Навіть старіші комплекси M270 можуть суттєво зміцнити позиції українських артилеристів. Гнучкий вибір високоточних ракет дозволить завдавати ударів до російських аеродромах, базах матеріально-технічного забезпечення, резервуарах з паливом, штабам та вузлах зв’язку в прикордонних районах.

У випадку ж контрнаступу MLRS дадуть можливість точно нищити укріплення окупантів, які вони зараз зводять.

ATACMS

А доступ до балістичних ракет ATACMS відкриває головну ціль, про яку говорять від моменту знищення ракетного крейсера «Москва» — Кримський міст. Відрізання Криму від материка залишить російське південне угруповання військ повністю без ресурсної підтримки. Звичайно, його можна буде налагодити за допомогою кораблів Чорноморського флоту, але у російської армії величезний дефіцит ресурсів і техніки. Тому це стане надскладним завданням.

Більш за те, за неофіційними джерелами, зараз в США створюють нові ракети для комплексів M142 HIMARS — з дальністю стрільби до 1 тис. км та системами, які дозволяють цій ракеті уникати ППО. Гіпотетична наявність таких ракет та систем для їх запуску в Україні надасть можливість завдати удар по Москві. Тобто остудить гарячі голови кремлівських яструбів.

Скільки крилатих ракет зараз знаходиться у Чорному морі?
Прикрите небо. Як працює українська протиповітряна оборона