Повномасштабне вторгнення мало вагомий вплив на ринок нерухомості України. Закриття державних реєстрів, скорочення кваліфікованих кадрів, девальвація гривні — всі ці фактори позначилися на вартості заповітних квадратних метрів. Так, зараз можна вигідно купити квартиру в Білій Церкві на Дім Ріа. Ще кілька місяців тому ніхто з потенційних покупців не розглядав такий варіант, адже частина Київщини перебувала в окупації. Як мінятимуться ціни на вторинну нерухомість і що чекає ринок цієї осені — розберімося далі.

Ціни на вторинну нерухомість в Україні

Цінова політика змінюється кожної години. Цікаво, що в травні 2022 року презентували масштабне аналітичне дослідження, яке показало зміни в цінах на вторинну нерухомість. Відтак:

  1. Вартість квадратних метрів помітно зросла в західних регіонах (Львів — +64%, Івано-Франківськ — +58%, Волинь — +43%). Логічно, адже туди прямувала валова частина ТПО. Така ж ситуація спостерігалася в Житомирській (+49%) і Київській областях (+55%). Тільки-от у віддалених населених пунктах, ближче до центру України. Ціни підросли в Запорізькій (+51%) і Дніпропетровській областях (+53%). Пов’язано це знову ж таки з переселенцями. Люди вибирали відносно безпечні регіони ближче до рідної домівки. Кількість пропозицій зменшувалася, що й спровокувало зростання цін.
  2. Суттєвих змін не зазнали менш популярні напрямки, як-от Тернопіль (+19%), Хмельницький (+27%), Рівне (+27%), Черкаси (+22%), Кропивницький (+23%), Одеса (+30%). Знизився попит на купівлю житла в регіонах, котрі мають сусідство з Білорусією.
  3. Найменше подорожчання торкнулося Миколаївщини (лише 13%). На Харківщині ціни знизилися на 33%.

Вартість квадратних метрів у Львові

Ситуація з вартістю оренди виглядала логічніше. Так, максимально підняли ціни на Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Закарпатті та в Чернівцях. Без змін або з мінімальним подешевшанням стикнувся Житомир, Київ, Чернігів, Полтава, Харків, Кропивницький, Миколаїв, Запоріжжя.

Вартість квартир у різних містах України

Зараз ринок вторинної нерухомості поступово оговтується. Пов’язано це з відкриттям Державного реєстру прав на нерухоме майно, а також можливістю продавати квартири за довіреністю. Ситуація в різних містах України виглядає наступним чином:

  • Івано-Франківськ — 25 018 грн/м² (600$);
  • Тернопіль — 29 146 грн/м² (699$);
  • Житомир — 30 689 грн/м² (736$);
  • Луцьк — 31 231 грн/м² (749$);
  • Рівне — 34 859 грн/м² (836$);
  • Полтава — 35 151 грн/м² (843$);
  • Чернівці — 36 569 грн/м² (878$);
  • Вінниця — 38 862 грн/м² (932$);
  • Ужгород — 39 612 грн/м² (950$);
  • Дніпро — 40 655 грн/м² (975$);
  • Одеса — 41 697 грн/м² (1 000$);
  • Львів — 50 563 грн/м² (1 214$);
  • Київ — 79 510 грн/м² (1 909$).

Як змінюватиметься цінова політика впродовж осені

Думки експертів з цього приводу різняться. Більшість сходиться на тому, що зараз ринок стабілізується, але подорожчання не уникнути. Осінь — пора серйозних покупок. Більшість клієнтів повернулися з відпочинку. До того ж оренда помітно виросла в ціні, а опалювальний сезон може бути дорогим. Тому краще шукати власне бюджетне житло. Відповідно, зростатиме попит. Імовірно, що до кінця осені він відновиться на 40-50% в залежності від регіону. Логічно, що саме цей показник визначатиме кінцеву вартість заповітних квадратних метрів. Не варто очікувати суттєвого зростання цін, якщо попит залишатиметься на мінімальному рівні.

Оренда помітно виросла в ціні, а опалювальний сезон може бути дорогим. Тому краще шукати власне бюджетне житло. Відповідно, зростатиме попит. Імовірно, що до кінця осені він відновиться на 40-50% в залежності від регіону

По-перше, знову активізувався процес будівництва ЖК. Нових проєктів ніхто не планує, проте всі намагаються завершити вже розпочаті. Якщо у Львові чи Києві це матиме вплив на вторинний ринок нерухомості, то для цін у Білій Церкві чи Кременчуці, де нових ЖК небагато, це не суттєво.

По-друге, наприкінці травня оголосили про відкриття Державного реєстру прав на нерухоме майно. Це призвело до збільшення пропозицій на ринку. Раніше законним шляхом купити квартиру просто було неможливо. Тож цей факт може трохи збалансувати ринок і стати причиною зниження цін.

Впливає також той факт, що відбулося подорожчання будівельних і оздоблювальних матеріалів майже на 15-20%, якщо порівнювати з довоєнним періодом. Відповідно, вартість житлових об’єктів також зросла. Багато заводів і промислових підприємств розбомбили, піднялися ціни на пальне, тож відчутно подорожчала логістика.

Як на ціну впливатиме тип і характер житлових об’єктів

У топі — квартири на середніх поверхах. Ціни на квартири на 10+ поверсі помітно знизяться. Пов’язано це з безпековими питаннями. Також клієнти охочіше купують житло в надійних монолітних будинках. Старі «‎панельки» в цьому плані трохи відстають.

На вторинну нерухомість в Україні: тенденції

З’являється запит на бомбосховище поблизу або наявність підземного паркінгу. Наприклад, ціни на житло по сусідству з великими ТРЦ також виростуть. Адже в разі повітряної тривоги небезпеку можна перечекати на закритому й добре облаштованому паркінгу.

Найвищі ціни, як і до війни, залишаться на 1- і 2-кімнатні квартири з площею до 75 кв. м. Вони здатні забезпечити вимоги майже 90% потенційних покупців.

Географічне розташування

Імовірно, найпомітніше подорожчання торкнеться всіх західних регіонів, а також умовно безпечних областей. Наприклад, Київщини, Черкащини, Кіровоградщини, Полтавщини й т. п.

Що ще може вплинути на ціну

Важливу роль відіграватиме курс іноземних валют. Подорожчання енергетичних ресурсів в Європі позначається на собівартості цементу, скла, металу, утеплювальних матеріалів.

Робочої сили наразі вистачає, адже багато людей втратили роботу. Тільки-от чоловіки, які були зайняті ремонтами, зараз захищають Батьківщину.

Якщо на державному рівні приймуть певні законодавчі ініціативи, розраховані на людей, котрі втратили своє житло, це також матиме вплив. Вони, перш за все, концентруватимуться на вторинному ринку нерухомості.

Чи варто зараз купувати житло на вторинному ринку нерухомості

Варто з метою власного проживання або вкладення вільного капіталу. З орендою доведеться почекати. Девальвація валюти й вплив подорожчання будівельних матеріалів неодмінно призведе до зростання цін. Попит також відновлюватиметься. Відповідно, зараз на ринку залишається безліч привабливих варіантів.

Текст підготований за матеріалами Дім Ріа