Цього тижня українського глядача потішила прем'єра п'ятої частини горор-франшизи «Крик». А тим, хто не бачив жодного фільму в будь-якому випадку знайомий образ головного антагоніста всіх частин — «гоустфейса».

Крім синефілії та жорстокості, його виділяють канонічний чорний костюм,  та біла маска-гримаса, натхненна «Криком» норвезького художника Едварда Мунка. Та не лише «гоустфейс» відомий своїм лякаючим аксесуаром.

Chas News пропонує добірку фільмів, де головні герої стикаються з маніяками, що ховають своє обличчя під маскою.

«Техаська різанина бензопилою» (The Texas Chainsaw Massacre)

Дата виходу: 1 жовтня 1974 року

Жанр: жахи, слешер

Режисер: Тоуб Гупер

У головних ролях: Мерилін Бернс, Аллен Данзігер, Пол Партейн

Після численних повідомлень про хвилю вандалізму та розкрадання могил, Саллі та Франклін, з невеликою компанією друзів, відправляються до техаської глушини. Вони хочуть перевірити цілість та безпеку могили свого дідуся, а заодно і заїхати до старого будинку, де мешкав родич.

«Різанина» — історія про групу молодих людей, які опинилися не в той час і не в тому місці та потрапили в пастку маніяків-канібалів. І хоч сьогодні фільм став майже посібником з кліше для горорів, та все ж він вартий уваги. Зокрема завдяки образу навіженого маніяка «Шкіряне обличчя».

Він розправляється зі всіма завдяки гучній бензопилі, а його маска зшита зі шкіри людини. Під час перегляду шокує та лякає те, що образ маніяка натхнений реальним вбивцею Едом Гейном. Він також «прославився» такими звірствами, як розкопування могил або ж носіння костюму сшитого з шкіри мерців.  

«Хеловін» (Halloween)

Дата виходу: 24 жовтня 1978 року

Жанр: жахи, слешер

Режисер: Джон Карпентер

У головних ролях: Джеймі Лі Кертіс, Дональд Плезенс, Чарльз Сайферс

Невелике американське містечко Хеддонфілд напередодні Хеловіна. Юний Майкл вбиває свою старшу сестру і його відправляють до психлікарні. Через 15 років він тікає з закладу та починає тероризувати місто.

Мабуть, одна з найвідоміших (і найдовших — 13 фільмів) франшиз про маніяка, що нападає на своїх жертв у Хеловін. Навряд, чи хтось не впізнає знамениту маску, що зображає бліде, беземоційне обличчя.

До речі, маска — це обличчя капітана Кірка з науково-фантастичного серіалу «Зоряний шлях», звичайно, з деякими змінами: вибілена, зі збільшеними отворами для очей та відсутніми бровами та бакенбардами.

Образ персонажа став справді культовим, і жодне святкування «вечора всіх святих» не обходиться без згадки про цю серію горор-фільмів.

«Щасливий день смерті» (Happy Death Day)

Дата виходу: 12 жовтня 2017 року

Жанр: комедія, жахи

Режисер: Крістофер Б. Лендон

У головних ролях: Джессіка Рот, Ізраель Бруссар

Тереза застрягла у часовій петлі. Раз-за-разом, у свій день народження, вона стає жертвою маніяка в дивній масці, після чого знову прокидається в той самий день.

«Щасливий день смерті» — це незвичний мікс комедії та жахів у стрічці про часову петлю. Головна героїня, як не намагається, не може уникнути моменту смерті. Які б рішення вона не приймала, на неї чекає зустріч із вбивцею в масці. До речі, маска теж напрочуд незвична і зображає обличчя малюка — страшне та кумедне водночас. 

«Будинок воскових фігур» (House of Wax)

Дата виходу: 1 квітня 2005 року

Жанр: трилер, жахи

Режисер: Хауме Кольєт-Серра

У головних ролях: Періс Гілтон, Чед Майкл Мюррей, Джаред Падалекі 

Заблукавши дорогою на футбольний матч, компанія молодих людей заїжджає в невелике містечко за допомогою. Там вони знаходять будинок воскових фігур, експонати якого підозріло схожі на реальних людей.

Глядач звик бачити на екрані, як герої борються зі злом десь у хащах,  лісах і там, де на допомогу ніхто не прийде.

В «Будинку» цей штамп збережено, хоча й у зміненому вигляді. Герої начебто знаходяться в місці, де є інші люди, і все здається мирним та спокійним. Проте згодом викривається велика таємниця маленького містечка. Відчуття, що тікати нікуди, наростає, а переслідувач у страшній восковій масці підливає масла у вогонь жахливої атмосфери.

«П’ятниця 13-те» (Friday the 13th)

Дата виходу: 11 лютого 2009 року

Жанр: жахи

Режисер: Маркус Ніспел

У головних ролях: Джаред Падалекі, Даніель Панабейкер, Аманда Рієтті

Компанія молодих людей приїжджає на відпочинок біля озера в глушині. Там їх починає переслідувати жорстокий маніяк Джейсон Вурхіз.

Важко назвати більш відомого персонажа фільмів жахів, ніж Джейсона Вурхіза вбивця з мачете в руках та хокейною маскою на голові (яку він, до речі, отримав лише в третій частині горору). Стрічка 2009-го року на даний момент остання з франшизи (і 12-та за рахунком) про террор в околиці табору «Кришталеве озеро».

Звісно, не можна сказати, що кожний фільм вартує уваги, адже постійні воскресіння і повернення персонажу набридають. Однак, в останній «п'ятниці» сюжет більш-менш рівний, не пропонує чогось принципово нового, але все ще захоплює увагу глядача. А образ Джейсона залишається незмінним і тісно вплетеним у попкультуру та історію фільмів жахів.

Альтернатива є! Фільми, в яких режисери змінили хід історії
Моторошно та небанально. Вісім фільмів жахів, які варто подивитись на Хеловін