Іспит

В умовах воєнного стану неможливо провести Зовнішнє незалежне опитування (ЗНО). Тому міністерство освіти замінило його на так званий Національний мультипредметний тест (НМТ).

Простіше кажучи, це спрощена форма ЗНО, комплексний тест за трьома оцінками, результати якого оголосять вже за кілька діб після його закінчення. Тест проводитимуть офлайн. Він міститиме 60 завдань, які вступники мають виконати за 80 хвилин.

Випускники складатимуть НМТ з трьох предметів: української мови (без літератури), математики та історії України.

Національний мультипредметний тест: календар

Вибір саме цих предметів обумовлений тим, що українська мова та математика — це обов’язкові предмети Державної підсумкової атестації, знання яких здатне з високою вірогідністю показати рівень учня в гуманітарних та точних науках загалом. Історія України — принципово важлива під час війни.

НМТ: Календар проведення

12 травня міністерство освіти затвердило календар проведення НМТ.

Тестування проходитиме в три сесії:

  • основна: 18 липня – 10 серпня;

  • додаткова: 16–20 серпня;

  • спеціальна: 12–16 вересня.

Про те, чому буде аж три сесії НМТ, та чим вони відрізняються, ми розповімо трохи згодом.

НМТ: як зареєструватися на іспит

Як ми вже розповідали, НМТ — це аналог ЗНО військового часу. Отже, якщо випускник у період з 1 січня по 19 квітня 2022 року сформував реєстраційну картку учасника ЗНО, він стає учасником основної сесії НМТ.

З 20 травня по 7 червня потрібно на інформаційній сторінці учасника ЗНО/НМТ підтвердити своє бажання здавати іспит.

Далі, з 21 червня по 7 липня потрібно буде вибрати населений пункт, де абітурієнт здаватиме екзамен.

Важливо розуміти, що змінити населений пункт буде неможливо. Тому потрібно вибирати населені пункти, де у період проведення НМТ фактично проживатиме випускник, незалежно від місця реєстрації. Крім того, краще вибрати населений пункт в спокійних регіонах країни, де здачі іспиту не завадять бойові дії.

До 12 липня прийде запрошення з датою.

12 серпня будуть відомі результати НМТ.

Більш детальну інформацію можна знайти на офіційній сторінці.

Додаткова та спеціальна сесія НМТ: що це таке?

Випускники, які з причини бойових дій не встигли зареєструватися на НМТ до 19 квітня, та/або, не матимуть змоги прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, зможуть пройти тестування пізніше під час додаткової сесії.

Для цього потрібно подати заявку у період з 10 по 20 червня.

Якщо ж, учасник НМТ не встигне зареєструватися на іспит і в цей термін, чи не зможе прибути до екзаменаційного центру, здати НМТ можна буде під час спеціальної сесії. Заявки на неї прийматимуть з 1 по 7 вересня.

Як отримати закордонний паспорт під час війни
Як обрати бронежилет для поїздки на фронт