Жінки-військовослужбовці
Getty Images

Постанова уряду про обов'язок для немалого числа жінок стати на військовий облік викликала неабиякий резонанс. Соцмережі заполонили відповідні меми. Втім, військовий облік для жінок не є новиною чи забаганкою влади. Відповідна норма у Законі «‎Про військовий обов’язок та військову службу» міститься ще з 1992 року.

Щоправда, тоді йшлося про жінок, які мають фахову медичну підготовку або спеціальність, споріднену з відповідною військовою.

У 2006 році перелік таких спеціальностей суттєво розширили. А в чинній редакції закону право визначення цих спеціальностей забрали у Кабміну та віддали Міністерству оборони. Ось Міноборони і затвердило той перелік професій, який вважало за потрібне. Втім, як вже заявили у Міноборони, перелік професій, за яким жінки мають стати на військовий облік, скоротять «в бік здорового глузду».

Навіщо ставити на військовий облік турагентів та поштарів?

Армія — це не лише солдати на передовій, а й надзвичайно розгалужені тилові служби, які забезпечують життєздатність бойових підрозділів. Фактично для кожної цивільної професії є відповідник військових занять. Так, турагент може займатися логістикою і пошуком приміщень для розміщення командированих офіцерів, на бухгалтерів чекає фінансова служба, поштарі залучені до підтримання зв’язку між підрозділами, а журналісти та політологи знають, як протидіяти ворожій пропаганді.

Військовий квиток

Навряд чи армії знадобляться всі цивільні фахівці країни, але їхній облік необхідний для розуміння кількості представників певних спеціальностей, яких за необхідності можливо мобілізувати. Медичні працівники старшого покоління можуть детально розповісти про свій досвід військового обліку. Єдине, що тоді лікарів та медсестер ставили на облік централізовано, а зараз держава перекладає цей обов’язок на громадянок особисто.

Так що, тепер військовозобов'язаних жінок зможуть призвати у будь-який час?

Ні! Прохання не плутати військовий облік з військовою повинністю для чоловіків віком з 18 до 27 років.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави виключно у воєнний час. Власне, як і чоловіки, які залишаються військовозобов’язаними, незалежно від проходження строкової служби.

Захист Вітчизни є конституційним обов’язком усіх громадян України без огляду на стать. Тому всі громадяни віком від 18 до 60 років, що не мають обмежень, є військовозобов’язаними.

Тобто ніякої муштри, підмітання військового плацу чи копання окопів не буде.

Готуватися служити у армії теж не потрібно. У випадку введення військового стану відповідний військкомат викличе фахівця певної спеціальності, якщо у тому з’явиться потреба.

То як мені стати на військовий облік?

Ближчим часом Міноборони має розробити та оприлюднити алгоритм постановки на облік жінок з необхідними спеціальностями. Згідно з офіційними роз’ясненнями, процедура виглядатиме таким чином: знайшовши свою спеціальність у списку Міноборони, громадянка України має звернутися до військкомату за місцем реєстрації, тобто прописки.

Після проходження бюрократичних процедур та медичного огляду видадуть військово-обліковий документ. Все це потрібно буде зробити до кінця 2022 року.

За ухиляння від обліку визначено штраф у розмірі від 850 грн до 1,7 тис. грн для жінок та 5,1 тис. грн - 8,5 тис. грн — для їхніх роботодавців. Фізособи — підприємці теж сплачуватимуть штрафи за своїх працівників.

Скільки часу це все займе? Мабуть, до військкоматів вишикуються страшні черги?

Незважаючи на те, що військкомати намагаються реформувати, і вони тепер мають назву територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, ставлення їхнього персоналу до відвідувачів не змінилося. Вирішити за годину всі питання, на жаль, не вийде.

Жінки-військовослужбовці

Враховуючи, що перелік спеціальностей, представники яких мають стати на військовий облік, доволі довгий, можна прогнозувати масовий наплив відвідувачів, що заблокує роботу військкоматів надовго.

Міноборони, якщо воно не планує відмовлятися від своєї ініціативи, доведеться розробити простіший і дієвіший механізм її реалізації.

Якщо я живу не за місцем реєстрації, це що — щоб стати на військовий облік, треба їхати додому?

Військові кажуть, що можуть бути винятки для тих, хто проживає не за місцем прописки. В такому разі потрібно звернутися з письмовою заявою та довідкою про право власності на житло чи договором його оренди.

Неначе все зовсім не страшно. Чому тоді так багато галасу навколо військового обліку жінок?

Значний резонанс можна пояснити неадекватною роботою влади у частині інформування суспільства про ухвалення змін до законодавства. Тим більше, що вони геть не нові.

До того ж, враховуючи, що основним джерелом «зради» є соціальні мережі, не виключено, що кампанія спеціально організована і керується зовні. Цілі зрозумілі — викликати паніку, протести та дестабілізувати і так неспокійне суспільство.

Що не так з картою Bild. Навіщо Путіну в Україні вісім фронтів?
Помилка резидента. Чому Головне управління розвідки постійно потрапляє у скандали
Ким повинні стати «Сили спротиву»? Партизанами у тилу ворога чи дружинниками на територіях, що зазнали російського удару?