серіал «Венздей»

Нещодавно на стримінгу Netflix вийшов проект «Венздей». Міні-серіал з 8 епізодів про дивакувату дівчину-підлітка одразу ж завоював увагу публіки. 

Лише за тиждень шоу отримало 341,23 млн годин перегляду та посіло перше місце в більш ніж 80 країнах, обігнавши попередніх рекордсменів — фентезійний серіал «Дивні дива». 

Серіал «Венздей», Сімейка Аддамс

Chas News розповідає, в чому феномен серіалу і чому він всім припав до душі.

Серіал «Венздей»: сюжет

Сюжет зосереджується на персонажі Венздей Аддамс, старшої дитини славнозвісної сімейки і її намаганнях знайти своє місце в цьому світі. 

Через проблеми головної героїні з соціалізацією, батьки вимушені відправити її в закриту школу «Невермор». Тут дівчині належить переоцінити свої життєві погляди та знайти справжніх друзів. 

Крім цього, навчальний заклад підготував для неї небезпечні пастки, ворожі змови та справжній квест з розгадування таємниць її роду. 

Як режисер Тім Бертон знову став популярним 

Одним із головних факторів успіху серіалу є його режисер Тім Бертон. Він почав розробку проєкту ще на початку 90-х, однак, через постійну зайнятість, реалізувати свої ідеї йому вдалося лише зараз.

Режисер серіалу «Венздей» Тім Бертон

«Венздей» — впевнене «повернення» митця, адже його останні роботи не мали значної популярності. 

Претензії до «надокучливого гротеску» та «однотипності стилю» режисера цього разу не актуальні. 

Саме характерні риси робіт Бертона додають серіалу помітного шарму. Таємнича атмосфера, карикатурні містичні створіння та потяг до всього потойбічного — якнайкраще пасують сюжету про Венздей Аддамс.

Іншою причиною любові до картини є впізнаваність образів. Для цього творці шоу старанно використали різноманітні пасхалки та сюжетні тропи. 

Наприклад школа, в якій опиняється головна героїня. Антураж закладу миттю відсилає аудиторію до творів про Гаррі Поттера і, відповідно, Гоґвортсу. Гаргуйлі, таємничі кімнати, змагання між факультетами і навіть вовкулаки. Рими між творами можна продовжувати безкінечно. Однак, не Поттером єдиним. 

Серіал «Венздей», Школа «Невермор»

Серіал «Венздей», Школа «Невермор»

Серіал також сміливо цитує класику детективного і горор-жанру. Від фігури Едгара Алана По (відсилки до чиїх творів проходять ниткою крізь весь сюжет) до натяків на романи Стівена Кінга.

Бертон також залишив помітні пасхалки на свої власні роботи та попередні екранізації пригод чудернацької сімейки. Режисеру вдалось розповісти нову історію використовуючи вже добре знайомі образи та сенси. 

Як актриса Дженна Ортега придумала танець «Венздей», який став хітом соцмереж

Головну роль у серіалі «Венздей»  виконує Дженна Ортега актриса знайома глядачу здебільшого за участю в горор-проектах. Наприклад, слешер «Крик» 2022 року і фільм жахів «Х» від режисера Ті Веста.

Дженна Ортега на премії

Роль Венздей принесла їй всесвітнє визнання, а меланхолійний готичний образ захопив соцмережі. 

Шаленої популярності набрав  характерний танець героїні в одному з епізодів. Як зізналась Ортега, постановкою танцю вона займалась власноруч. 

«Я не танцюристка, і я впевнена, що це було очевидно. Це божевілля, бо це був мій перший день хвороби COVID-19, тому зніматися було жахливо», — розповіла 20-річна Ортега, додавши, що того дня її тіло ломило, а в горлі наче «застряг маленький гоблін».

На сьогодні в TikTok танець стрімко розповсюджується (більше 10 млн роликів) з піснею Леді Гаги «Bloody Mary», хоча в оригіналі звучить зовсім інша композиція.

Ще один цікавий факт про Ортегу. Протягом 8-ми серій її героїня майже не моргає очима. 

Цікаві факти про зйомки серіалу «Венздей»

Справа в тому, що режисер разом із сценаристами попросили Дженну не моргати в одній із сцен. Їм так сподобався отриманий ефект, що вони вирішили зняти весь сезон таким чином, щоби головна героїня практично не заплющувала очі.

Які актори виконували головні ролі у серіалі «Венздей»

Важливою частиною успіху шоу є різнобарвний акторський склад. 

Ґомеса Аддамса на екрані втілює актор Луїс Гузман, здебільшого відомий за фільмами Пола Томаса Андерсона («Ночі в стилі бугі» та «Магнолія»). Роль матері головної героїні, Мортіші, виконує «оскароносна» Кетрін Зета-Джонс. 

Актори серіалу «Венздей»

Ще одна цікава зірка в серіалі Крістіна Річчі. Актриса неодноразово з’являлась в роботах Тіма Бертона. Вона також втілювала образ Венздей Аддамс в фільмах 90-х «Сімейка Аддамс» 1991 року та «Моральні цінності сімейки Аддамс» 1993 року

Крістіна Річчі у ролі Венздей у 90-х

Дженна Ортега, Тім Бертон та Крістіна Річчі
Чи буде другий сезон серіалу «Венздей»

З огляду на рекордну кількість переглядів, виконавчий продюсер серіалу Альфред Гоф натякнув на можливе продовження. 

За його словами, ніхто не планував розтягування історії на декілька сезонів, але успіх проекту дає можливість сфокусуватися на дослідженні інших членів славнозвісної сім'ї. 

Крім того, останні кадри драми заграють з фанатами, залишаючи в надії на швидке повернення героїв на екран. 

Різножанрові прем'єри. Нові серіали, що виходять у грудні
Грудневі фільми. П’ять нових стрічок, які варто переглянути