Abrams

Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

США і Німеччина нібито готують Україну до капітуляції через величезні втрати

Маніпуляція. На тлі наближення українського контрнаступу росіяни запустили фейк про те, що Україна нібито готова капітулювати і до цього її готують країни Заходу, зокрема США та Німеччина. 

За основу дезинформації російські пропагандисти взяли висловлювання Бруно Каля, глави Федеральної розвідувальної служби Німеччини. Він, на переконання росіян, «зробив абсолютно неочевидну не тільки для західних офіційних осіб, а й взагалі для західного медіапростору заяву».

Каль нібито визнав факт того, що росія не демонструє ознак втоми чи внутрішнього надлому. І попри певні проблеми здатна продовжувати бойові дії. Таке «визнання могутністі росії та її армії з боку офіційних осіб», на думку російських пропагандистів, свідчить або про чергове постачання зброї України, або про підготовку суспільства до поразки України.

Спростування. Насправді Бруно Каль сказав так: «Якщо Захід не буде дуже організовано підтримувати Україну й чинити опір, то стратегія Путіна, яка передбачає ставку на довгострокову перспективу та масу, може увінчатися успіхом».

Водночас в середині травня уряд Німеччини оголосив про найбільший пакет військової допомоги у розмірі €2,7 млрд. А канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що підтримка України фінансово, політично і військово триватиме стільки, скільки буде необхідно.

Міністерство оборони США на початку травня оголосило про новий пакет військової допомоги для України на суму $1,2 млрд. А у середу, 31 травня, США планували оголосити про додаткові $300 млн нової військової допомоги Україні, яка включатиме ракети для ППО (зокрема Patriot), HIMARS та високоточних систем.

Українська ППО «перенаправила» російську ракету з військового об'єкта на лікарню у Дніпрі

Фейк. Після варварського ракетного удару по лікарні у Дніпрі 26 травня, російська пропаганда почала запевняти, що ціллю їхньої ракети був вагоноремонтний завод. А те, що снаряд влучив у медзаклад, нібито винна українська ППО, яка «перенаправила» ракету з військового об'єкта на лікарню.

Спростування. Якби українська ППО могла «перенаправляти» російські ракети, то спрямувала б їх назад, у точку відправлення. Такими безглуздими заявами російська пропаганда намагається виправдати військові злочини і створити інформаційне алібі, що рф нібито не воює з мирними українцями і не обстрілює цивільні обʼєкти.

Такий самий наратив росія поширювала і після трагедії у Дніпрі 14 січня 2023 року, коли російська ракета зруйнувала під'їзд багатоповерхівки. Про це детальніше можна прочитати у матеріалі Chas News «Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України».

Одразу після влучання у лікарню Дпіпропетровська ОВА закликала довіряти лише офіційним джерелам і не поширювати фейків.

Окупанти лякають, що Кирило Буданов хоче знищити 3 млн жителів Криму після перемоги

Фейк. Після інтерв'ю глави української розвідки Кирила Буданова для документального фільму «Рік» російські пропагандисти поширили дезінформацію про нібито намір України знищити три мільйони жителів Криму.

За твердженнями кремлівських посіпак, після перемоги України людей у Криму чекатиме «фізичне знищення», бо вони просякнуті російською пропагандою.

Спростування. Фразу Буданова про «фізичне знищення людей» змонтували з кількох різних відповідей.

Насправді в інтерв'ю очільник української воєнної розвідки розповів, що після перемоги планує поїхати в Севастополь. Він додав, що процес реінтеграції українських територій буде тривалим. Про «знищення цивільних людей» Буданов не згадував. Він казав, що фізичне знищення ворогів стосується російських солдатів, які скоювали воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях. Пропагандисти змонтували ці частини інтерв'ю, щоб вийшло так, нібито Буданов говорить про вбивства цивільних людей. 

Черговий жах про те, що західні трансплантологи вирізають органи у поранених бійців ЗСУ

Рупори кремля люблять розповідати не лише про біолабораторії та розробки біологічної зброї в Україні, а й про процвітаючу «чорну трансплантологію» під час війни.

Фейк. Нещодавно російські пропагандисти у притаманній їм сюрреалістичній формі показали відео, на якому нібито західні транплантологи вирізають органи у пораненого бійця ЗСУ.

У постановочному сюжеті український військовий нібито шукає свого пораненого друга і стає свідком незвичайної операції під час якої лікарі говорять іноземною мовою. Один з них тримає у руках «якийсь орган» для того щоб, ймовірно, в подальшому транспортувати його в країни Заходу. Також росіяни дофантазували, що українці на війні вбивають один одного. 

Спростування. З 2019 року в Україні є можливість бути посмертним донором, однак лише за особистої згоди повнолітньої дієздатної особи. Крім того, відповідно до пункту 4 статті 17 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», військовослужбовці не можуть бути посмертними донорами. 

Крім того, такі операції передбачають залучення великої кількості персоналу, обладнання, суворий температурний режим та стерильні умови. Їх навряд можливо провести на території, де проходять активні бойові дії.

Слід враховувати, що органи залишаються життєздатними за межами тіла нетривалий час, тому транспортувати їх з зони бойових дій на Захід просто неможливо. Також ця процедура передбачає цілу низку документів на дозвіл для подальшого транспортування органів за кордон.

В українців примусово вилучатимуть землю, щоб віддавати її «польським найманцям»

Маніпуляція. У соцмережах росіяни поширили «новину», що в українців нібито вилучатимуть земельні ділянки та інші об’єкти нерухомого майна задля будівництва або реконструкції об’єктів критичної інфраструктури.

У фантазіях росіян вилучені землі також віддаватимуть польським громадянам на пільгових умовах. Роспропаганда стверджує, що про це йдеться у законопроєкті №8225 на сайті Верховної Ради.

Спростування. Наразі це лише законопроєкт, який перебуває на розгляді у Верховній Раді з листопада 2022 року. У пояснювальній записці до документу не йдеться про передачу вилучених земель іноземним громадянам або інвесторам. Мова йде про вилучення землі або нерухомості для будівництва та обслуговування об'єктів критичної інфраструктури I та ІІ категорії критичності задля відбудови держави. У разі ухвалення законопроєкту, за примусового відчуження ділянки її власнику передбачатиметься компенсація.

Спецпредставник Китаю Лі Хуей нібито закликав віддати росії окуповані території України

Неправда. 26 травня видання Wall Street Journal з посиланням на західних чиновників написало, що спецпредставник Китаю Лі Хуей, який цього місяця відвідав Київ, Варшаву, Берлін, Париж і Брюссель, закликав європейські уряди залишити росії частину тимчасово окупованих територій.

Спростування. Речниця Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заперечила, що спеціальний представник Пекіну одночасно із закликом до негайного припинення вогню пропонував залишити росії частину окупованих територій України.

Також цю інформацію спростував Дмитро Кулеба, очільник Міністерства закордонних справ.

«Я негайно зв’язався зі своїми колегами у тих столицях, які він [Лі Хуей] відвідував, і жоден з них не підтверджує, що озвучувалися чи велися перемовини навіть про те, щоб визнати за Росією тимчасово окуповані території», — зауважив Кулеба.

Під час навчання у Німеччині українські військові нібито вихваляються звірствами, які вчиняють з росіянами

Фейк. 26 травня в ефірі російського телеканалу «Вести» заявили, що німецька влада замовчує воєнні злочини українців, а українські військові, які приїхали на навчання до Німеччини, показують відео з тортурами та розстрілами російських військовополонених.

Пропагандисти посилаються на генерала Бундесверу Андреаса Марлоу, який нібито розповів про це. «Вони вихваляють каральні операції, які проводили війська СС під час Другої світової, демонструють свастику», — нібито заявив Марлоу.

Рупори кремля стверджують, що Марлоу буцімто намагається достукатися до німецьких судів, проте йому та іншим німецьким офіцерам наказали мовчати під загрозою звільнять.

Спростування.  Такі заяви пропагандистів стали панічною реакцією на повідомлення речника Пентагону Патріка Райдера, що наприкінці травня українські військові почнуть опановувати американські танки Abrams у Німеччині. 

Насправді генерал Андреас Марлоу в інтерв'ю німецькому телеканалу NTV Nachrichten, говорив про те, що його глибоко вражають українські військові, їхня серйозність, допитливість та мотивація.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України