Петро Порошенко
Getty Images

19 січня Печерський районний суд Києва обрав для Петра Порошенка, народного депутата та п'ятого президента України, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання за підозрою у державній зраді та сприянні терористичним організаціям. Це найм'якша міра запобіжного заходу, що може застосовуватися до підозрюваних у кримінальних провадженнях. Згідно з рішенням слідчого судді Олексія Соколова Порошенко повинен здати паспорти для виїзду за кордон та не відлучатися з Києва чи Київської області без дозволу слідчого. Термін дії цих обов'язків встановлено до 19 березня 2022 року.

Сторона обвинувачення клопотала про тримання під вартою політика з альтернативою у вигляді застави в 1 млрд грн. Судове засідання розпочалося ще 17 січня, але суддя так і не наважився ухвалити рішення, перенісши це ухвалення на 19 січня. Зауважимо, що згідно з Кримінальним процесуальним кодексом запобіжний захід має бути обрано не пізніше ніж через 72 години з моменту вручення підозри. Досі не зрозуміло, чи отримав письмове повідомлення про підозру Порошенко, адже його захист наполягає, що всі процесуальні дії не були виконані належним чином.

Колишній заступник генерального прокурора, а зараз адвокат Олексій Баганець, в розмові з Chas News пояснив, що для прийняття рішення про запобіжний захід має бути встановлено низку обставин, які надає сторона обвинувачення. Йдеться про наявність обґрунтованої підозри, ризиків, що можуть перешкоджати слідству та неможливості застосування більш м’яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, зазначеним у клопотанні.

Якщо слідчий суддя переконався, що прокурор не довів підстав для обрання запобіжного заходу, то він просто відмовляє у задоволенні клопотання

«Якщо слідчий суддя переконався, що прокурор не довів підстав для обрання запобіжного заходу, то він просто відмовляє у задоволені клопотання. Той текст підозри, що було опубліковано у ЗМІ, не переконує, я не почув достатніх доказів у причетності Порошенка до так званої «вугільної справи». А ось ризики дійсно були, він ухилявся від отримання тексту підозри та повістки на допит, покинув Україну і сам встановлював дати, коли планує повернутися», — говорить виданню Баганець.

За його словами, сьогоднішнє рішення судді, за великим рахунком, нічого не означає — етап досудового розслідування продовжується і органам слідства нічого не заважає і далі збирати докази. З моменту підозри є 12 місяців, щоб довести винуватість підозрюваного або закрити кримінальне провадження. Тому немає ні зради, ні перемоги.

Суд проти всіх

Рішення судді не задовольнило Порошенка, захист вже готує апеляцію, адже покладені зобов'язання, на його думку, перешкоджають веденню політичної діяльності.

«Вони не сподівалися на арешт, вони сподівалися перешкодити моїй політичній діяльності — раз, вони намагалися дискредитувати мене в очах виборців — два, і вони намагалися дискредитувати мене в очах світу — три. Дискредитація в очах виборців — ніхто їм не повірив, дискредитація в очах світу — точно зворотний ефект», — заявив політик у залі засідань.

Суддя Соколов

Chas News вже розповідав, що рішення відкрити кримінальне провадження проти Порошенка суттєво додасть йому підтримки з боку прихильників та тих, хто вагається. Окрім того, політик досить довгий час знаходитиметься в центрі інформаційного середовища. Ймовірно, з огляду на це суддя й прийняв соломонове рішення не підігрувати Банковій, але й не ставати на бік Порошенка. Хоча в ЗМІ вже згадали, що саме п'ятий президент призначив Соколова суддею довічно.

Проблеми вітчизняної судової системи та потуги в її реформуванні вже давно відомі. Вони є топтемою необхідних реформ, про які систематично зауважують партнери по ЄС та США.

Микола Сірий, старший науковий співробітник Інституту держави і права імені Корецького НАН України, відзначає, що показником ефективності судової системи є здатність оперативно давати адекватні відповіді на поставлені завдання.

А перенесення засідання з обрання запобіжного заходу для Порошенка — яскравий приклад такої нездатності. На його думку, суддя приймав рішення, думаючи про те, як вийти з ситуації, балансуючи між зацікавленими сторонами. Тому — вирішив перекласти відповідальність на правоохоронні органи.

По обставинах і змісту обвинувачення потрібна година, щоб їх вивчити та прийняти рішення, а не зачинятися на п'ять годин в кімнаті, а потім переносити на два дні засідання

«По обставинах і змісту обвинувачення потрібна година, щоб їх вивчити та прийняти рішення, а не зачинятися на п'ять годин в кімнаті, а потім переносити на два дні засідання. Суддя вирішив скористатися принципом балансуючого правосуддя — не надавати відповідь, а перекласти її на інших. Вкрай показово для вітчизняної судової системи — коли суддя зважує свій формат поза судовою справою та перекладає відповідальність на когось іншого», — пояснює Сірий.

Неповний контроль

У грудні 2021 року Володимир Зеленський у щорічному зверненні до Верховної Ради заявляв, що в питанні реформуванні судової системи пишатися поки немає чим. Але глава держави висловив упевненість, що ця реформа буде завершена. До слова, її проведення є однією з передвиборчих обіцянок Зеленського. Минулого року президента та його оточення почали звинувачувати в отриманні повного контролю над всіма гілками влади та їх ключовими органами. Але отримати контроль над судами у Банкової досі не виходить, саме тому для швидких і показових рішень застосовується механізм Ради національної безпеки та оборони України (РНБОУ). Вона вже фактично замінила органи слідства та правосуддя в багатьох резонансних справах, наприклад, накладення санкцій проти громадян України або визначення списку контрабандистів.

Оголошення рішення суду

На думку Сірого, в суді демократичної країни суддя не вийшов би з процесу, поки б не постановив, що підстав для кримінального провадження взагалі немає. Такий висновок мав бути зроблений в результаті вивчення доказів та обставин, що звинувачення подало разом з клопотанням про арешт.

«Зауважте, що вже є певний набір судових рішень попереднього характеру щодо інших підозрюваних в цій «вугільній справі» — Віктора Медведчука, Володимира Демчишина, Сергія Кузяри. Тому подібне рішення перекреслило всі намагання влади щось довести», — говорить фахівець.

Нагадаємо, за версією Державного бюро розслідувань, у «вугільній справі» саме Медведчук виконував функцію комунікатора, Порошенко — вирішував управлінські і кадрові питання, а у разі необхідності чинив адміністративний вплив через Демчишина. Про підозри Медведчуку та Демчишину було повідомлено у вересні 2021 року.

Вісім ворогів президента. З ким Володимир Зеленський посварився у 2021 році
Вороги нерозлийвода. Як Порошенко та Зеленський перетворилися на політиків, що не можуть існувати один без одного