Кадр из фильма о сухом законе

У січні 1920 року в Сполучених Штатах Америки ввели «сухий закон», котрий діяв до 1933 року. Він передбачав заборону виробництва, продажу та споживання алкоголю на теренах усієї країни.

Подібні заходи не мали великої популярності серед народу. Більше того, це призвело до розквіту мафії, що наживалася на контрабанді спиртного.

Цей період зафіксувався і в популярній культурі, а саме — у кінематографі. Сюжети про алкогольних контрабандистів (бутлегерів), як правило, пов'язані з жанром кримінальної драми або ж так званого гангстерського кіно.

Chas News пропонує добірку фільмів про неспокійні та кримінальні часи «сухого закону».

«Найп'янкіший округ у світі» (Lawless)

Дата виходу: 28 серпня 2012 року

Жанр: драма, кримінальний

Режисер: Джон Гіллкоут

У головних ролях: Том Гарді, Джессіка Честейн, Гері Олдмен

Сполучені Штати в 1930-ті роки. Країна переживає Велику депресію. Троє братів займаються підпільним продажем алкоголю. Через домовленість з місцевою владою їхній бізнес процвітає, допоки до міста не приїздить новий заступник шерифа.

Кримінальна драма про протистояння гангстерів та представників влади. Звісно, як це прийнято в художньому кіно,  поганці тут романтизовані. Стрічка в дусі вестерну, де кожний один одному ворог, а насилля не більш ніж повсякденність. Фільм дуже реалістичний та брутальний і добре передає атмосферу непростої тогочасності.   

«Закон ночі» (Live by Night)

Дата виходу: 25 грудня 2016 року

Жанр: драма, кримінальний

Режисер: Бен Аффлек

У головних ролях: Бен Аффлек, Ель Феннінг, Брендан Глісон

Повернувшись з війни, Джо починає займатися дрібним грабунком та намагається не встрявати в сутички між ірландською та італійською мафією. Однак його зраджують, і він вимушений стати помічником боса італійських гангстерів та долучитись до бутлегерського бізнесу.

«Закон ночі» — незвична гангстерська драма. Головний герой тут  нетиповий як для представників кровожерливих мафіозі. Так, він досі поганець, проте все ж намагається «робити бізнес» без вбивств, вирішуючи питання діалогами, а не стріляниною (хоч і не завжди так виходить).

Також стрічка досить чітко фокусується на проблемах расової і національної нетерпимості «італійці ненавидять ірландців, іспанці кубинців, всі разом зневажають домініканців», більше того, в сюжеті навіть з'являються представники ку-клукс-клану.

Звісно, сутички на основі расових упереджень ні до чого хорошого не призводять. Таким чином творці фільму ще й примудряються нагадати про важливість толерантності. І неважливо, в часи «сухого закону» чи в сучасному світі.      

«Герой-одинак» (Last Man Standing)

Дата виходу: 20 вересня 1996 року

Жанр: бойовик, драма

Режисер: Волтер Гілл 

У головних ролях: Брюс Вілліс, Крістофер Вокен, Брюс Дерн

Головний герой Джон Сміт опиняється в невеличкому містечку посеред протистояння двох бутлегерських банд. Маючи власні цілі, він по черзі приєднується до ворогуючих угруповань і допомагає їм швидше знищити одне одного.

Ремейк фільму «Охоронець» Акіри Куросави, перенесений на реалії американської глибинки часів «сухого закону». «Герой-одинак» практично еталонний вестерн про героя, що, як справжній ковбой, кмітливістю та кулями прокладає власний шлях. Паралельно ще й рятуючи невелике містечко від бандитського терору. Пустельна місцевість, залякані жителі, бездіяльний шериф... У фільмі навіть присутні натяки на жанр нуар з класичними «жінкою в біді» та закадровим голосом, що відображає внутрішній світ неоднозначного героя.  

«Недоторканні» (The Untouchables)

Дата виходу: 3 червня 1987 року

Жанр: трилер, драма

Режисер: Браян Де Пальма

У головних ролях: Кевін Костнер, Шон Коннері, Енді Гарсіа

Чикаго, 1930-ті. Еліот Несс, оперативний співробітник міністерства фінансів, що намагається викрити нелегальний бізнес відомого мафіозі Аль Капоне, та відправити його за грати. Однак це не так легко, адже славнозвісний бандит підкупив усіх разом з представниками закону. 

Місто загрузло у корупції. Поліції немає справи до алкогольного бізнесу Капоне (вони й самі частина його махінацій), а звичайні люди страждають від бандитських сутичок на вулицях. Але не всі «законники» згодні з таким станом справ. І невелика група відданих та чесних поліцейських починає протистояння з найвпливовішим гангстером США. «Недоторканні» стрічка, де масштабні проблеми великого міста показані через історію однієї людини і її соратників. 

In vino veritas. Яке вино пили кияни на початку минулого століття
Сміх і сльози на великому екрані. П’ять фільмів, що потрапили до Книги рекордів Гіннеса