Новий південнокорейський горор «Поклик пекла», прем’єра якого відбулась 19 листопада, став найпопулярнішим серіалом на стримінговій платформі Netflix. І обігнав навіть суперхіт 2021 року — «Гру в кальмара».

Chas News розбирається, чому глядачі в такому захваті.

Про що серіал?

Історія, розказана режисером Йон Сан-хо, який зняв зомбі-бойовик «Потяг до Пусана», розгортається у недалекому майбутньому.

Через невідомі причини абсолютно різні люди починають отримувати передбачення, з яких дізнаються про день і час своєї смерті.

Жаху додають надприродні істоти, що з'являються нізвідки, вибивають все життя з людини і затягують її, ймовірно, в пекло.

На тлі цього соціум потихеньку божеволіє, боячись за своє життя. Цим користуються різні навколорелігійні рухи (секти), що починають будувати нове суспільство, засноване на своїх доктринах.

Мода на південнокорейське

Черговий південнокорейський феномен зібрав у собі солянку ідей та образів.

Жахливі істоти, що знищують все на своєму шляху, загравання з ідеєю культів та їхньою деструктивною природою, полювання і стеження за всіма інакодумцями (привіт, Орвелл!), відсилки до культового фільму жахів «Дзвінок». А також кілька сюжетних ліній про детективів, борців за справедливість та інших незгодних.

Головні герої «Поклику», як і годиться для популярного серіалу, — аутсайдери у «новому суспільстві». Історія кожного з них змушує співпереживати майже кожного глядача.

Поклик пекла

Зображення релігійних фанатиків — хоч і не нова тема, але добре знайома багатьом (як у Південній Кореї, так і у Штатах). Їхні фактурні образи, скоріш за все, багатьом запам'ятаються надовго.

Якщо ви вже встигли скучити за «Грою в кальмара», то у новому серіалі також є елітна спілка, що одягає маски та з’являється при публічному «вигнанні» людини з цього світу.

Поклик пекла

Судячи з галасу навколо серіалу, публіці до вподоби такий «коктейль» тем.

Крім того, стежка до всенародної любові до південнокорейського кіно вже протоптана. За це можна подякувати нещодавнім світовим сенсаціям — оскароносному фільму «Паразити» та згаданій вище «Грі в кальмара».

Про проблеми

На сайті Rotten Tomatoes рейтинг «свіжості» у серіалу 100%. Це, до речі, більше, ніж у фільмів «Громадянин Кейн», «Втеча з Шоушенка», «Хрещений батько» та іншою класикою кінематографу, перевіреною часом.

Та назвати оцінку виправданою важко.

Причин декілька. Візуальні ефекти, наприклад, залишають бажати кращого.

Монстри, схожі на суміш Кінг-Конга і Венома, виглядають як антагоністи з старої комп’ютерної  гри і не дуже вписуються в серіальну картинку.

Поклик пекла

Ще одна проблема (співзвучна з проблемою нового фільму від Marvel «Вічні») — надлишок головних героїв. Фокус історії часто перескакує з одного героя на іншого. За цим інколи складно встежити, та навіть просто запам’ятати їхні імена.

Звичайно, в результаті серіал дозволяє тобі знайти, за ким слідкувати і кому співпереживати, проте така «нестабільність» трохи вибиває із загальної атмосфери.

Більше того, у фіналі горору залишається дуже багато питань щодо долі багатьох персонажів.

Швидше за все, творці мають намір продовжити серіал на другий сезон, але це не зовсім якісний підхід до подачі подій у першому.

Також увага до релігійних мотивів і різних біблійних посилань часом перетягує ковдру з головної теми серіалу — людська жорстокість може бути набагато страшніша за небезпеку від різних надприродних монстрів (що, до речі, римується з темою «Потяга до Пусану»).

Та, у підсумку, «Поклик пекла» — вартий перегляду (як мінімум, ви зможете підтримати розмову у колі своїх друзів-серіаломанів).

Проте феномен популярності «Поклику» спричинений не якістю сюжету чи феноменальною акторською грою, а хайпом навколо усього південнокорейського.

Кіно от-кутюр. Фільми та серіали про жорстокий світ моди
Любов з потойбіччя. П’ять фільмів, у яких розповідають історію примар