Острів Зміїний

Острів Зміїний на власні очі не бачив практично ніхто з українців — тут нема води, а значить, і постійного населення. Туристам і поготів робити там не було чого — насправді Зміїний і островом назвати важко. За великим рахунком, це скеля у Чорному морі площею 0,17 кв. км, яка знаходиться за 35 км від Вилкового і за 45 км від румунського кордону. Навіть дерев там не росте — лише степова трава, у якій водиться безліч змій (вони й дали острову назву).

У радянські часи на острові знаходилася прикордонна застава та радіолокаційна установка протиповітряної оборони Одеського військового округу СРСР. Після розвалу Союзу на Зміїному залишилася тільки прикордонна застава, яку в 2002 році включили до Ізмаїльського прикордонного загону Держприкордонслужби.

У мирні часи туди лише раз на тиждень ходив з Вилкового катер, який привозив нечисленному гарнізону прикордонників пошту, їжу та питну воду. Іншого зв’язку з материком не було.

Втім, незважаючи на це, щодо володіння Зміїним постійно розгорталися баталії: на початку 2000-х — судові з Румунією, а зараз — воєнні з росією.

Chas News розповідає, чому контроль над крихітним островом має велике стратегічне значення.

Стратегічні 17 гектарів

Як тільки, ще на початку 2021-го, росія почала накопичувати навколо українських кордонів війська, стало зрозуміло, що у випадку війни острів стане однією з першочергових цілей окупантів.

У лютому 2021 року Військово-морські сили України та Держприкордонслужба провели навчання проти запобігання висадки ворожого десанту.

Втім, Зміїний захопили ще 24 лютого, у перший день війни. Саме мужнім прикордонникам острова належить фраза «Русский военный корабль, иди нахуй», яка стала головним мемом війни.

Крейсер «Москва» на дні

Незважаючи на відвагу, відстояти Зміїний їм не вдалося. Прикордонників атакували два великих кораблі російського флоту: флагман чорноморського флоту «Москва» та патрульний катер «Василий Быков».

І хоча обидва кораблі давно пішли за маршрутом, визначеним українськими прикордонниками, сам острів Україна повернути поки що не здатна.

Оперативне командування «Південь» повідомляє, що у північно-західній частині Чорного моря, де розташовано Зміїний, знаходяться два російських носії крилатих ракет та шість десантних кораблів. Зараз ворог намагається облаштувати позиції та організувати поставку техніки на острів.

Загроза всій Європі

Розташування Зміїного дозволяє розмістити там ракети та засоби ППО, спроможні контролювати повітряний простір і ландшафт північно-західної частини Чорного моря та на півдні України.

Вірогідніше за все, росіяни планують розмістити там ракетний комплекс «Бастіон» з надзвуковою ракетою «Онікс».

Площа покриття «Бастіону» в парі зі вже діючими на Тарханкуті подібними комплексами дасть росіянам змогу повністю контролювати українське море.

Ракетний комплекс «Бастіон»

Нагадаємо, «Бастіон» активно використовує ворог для ракетних обстрілів Одеської області з території анексованого Криму. Саме «Бастіонами» було завдано ракетних ударів по аеропорту «Одеса» та мосту через Дністровський лиман.

Крім того, як вже розповідав Chas News, єдиний можливий варіант підсилення російського контингенту в невизнаній ПМР — висадка повітряного десанту в операційній зоні, яку повністю контролює Україна. Тому, якщо кремль досі має плани розпочати війну у Придністров’ї, москві потрібно побудувати на Зміїному систему радіоелектронної боротьби.

Більш за те, в разі розміщення на острові озброєння оперативно-тактичного рівня рф вже зможе аргументованіше шантажувати країни-члени НАТО. Нагадаємо, США суттєво посилили свій військовий компонент у Румунії.

Зрозуміло, що російське керівництво має й інші варіанти для погрози ракетними ударами по Європі, але ще одна точка запуску ніколи не буде зайвою. Щонайменше як психологічний фактор, адже російська пропаганда відкрито називає наступними цілями Польщу та Молдову.

Щоденна робота

Знищення ракетного крейсеру «Москва» зробило для росіян Зміїний ще більш ласим шматком. Адже ворог втратив вогневу та протиракетну підтримку, яку забезпечував корабель.

Утримання острова набуло стратегічного значення з огляду на побудову системи протиповітряної оборони, що накриє майже все Причорномор’я та більшу частину Чорного моря, аж до морських кордонів Туреччини. Але тут багато що залежить від зенітно-ракетних комплексів, які противник зможе розмістити. Щонайменше, комплекси «Бук-М2» можуть досягати меж Одеси.

Втім, сили оборони України б’ють російських загарбників на острові Зміїний мало не щодня, починаючи з другої половини березня. Саме тоді стало відомо про знищення ворожого штабу, складу боєприпасів, техніки. Тоді ж пішов на дно патрульний корабель «Василий Быков». Компанію йому склали десантний катер «Серна», буксир «Всеволод Бобров», гелікоптер Мі-8 з десантом. Це частково охолодило запал російських загарбників.

Ще одним аргументом забратися геть з острова має стати публічна демонстрація пусків британських протикорабельних ракет Brimstone, що днями з’явилася в мережі.

На відео не вказується локація випробувань, але з огляду на природу можна припустити, що це південний регіон. Речник голови Одеської військової адміністрації Сергій Братчук анонсував звільнення острова Зміїний від російських окупантів вже скоро. «Сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо кілька цікавинок. Бо цей острів є стратегічним, це розуміє і ворог. Але це українська земля і чому б не повторити те, що було на Харківщині?», — заявив у ході телемарафону Братчук.

Фінальний відлік. Коли нарешті завдадуть удару по Кримському мосту?
Як обрати бронежилет для поїздки на фронт