Сучасні українські письменники

Chas News зібрав добірку книжок українських письменників, від прочитання яких ви отримаєте задоволення. 

Софія Андрухович

Андрухович увірвалась в український літературний світ не лише завдяки відомому прізвищу .

Як розповідає сама Софія, ще змалечку вона любила багато читати. Саме завдяки цьому захопленню Андрухович пов’язала своє життя з письменництвом, перекладами та есеїстикою.

Сучасні українські письменники: Софія Андрухович

Перша книга Андрухович, яка наробила галасу у літературних колах, — це роман «Сьомга», він вийшов друком у 2007 році. Читачам та критикам робота Софії припала до душі через свою відвертість та новаторство.   

Що радимо почитати: «Фелікс Австрія» (2014)

книга Фелікс Австрія, Софія Андрухович

Події книги розгортаються в австро-угорському місті Станіславі (сьогодні — Івано-Франківськ) початку XX століття.

На задвірках Австрійської імперії люди живуть звичним для того часу життям: відвідують світські події, пліткують, закохуються і дуже багато куховарять. Головні герої «Фелікса» — дві жінки, Стефа та Аделя, долі яких «переплелися так тісно, як стовбури дерев — у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти». В мові роману присутні численні галицькі діалектизми, які додають історії тогочасного духу.

Книга перекладена німецькою, польською, чеською, угорською, хорватською, французькою мовами. У 2014 році Андрухович отримала за свою історію спеціальну відзнаку Форуму видавців у Львові.

Вартість: від 109 грн

Цитата письменника:

«У писанні, як і в житті, постійно робиш помилки і втрачаєш можливості, але це не причина, щоб назавжди завмерти на роздоріжжі. Я ніколи не напишу досконалої книжки. Але я писатиму».

Любко Дереш

Літературна слава прийшла до Дереша достатньо рано — у 18 років. Саме тоді у часописі «Четвер» опублікували уривок з його роману «Культ», який Любко написав ще у 16 років. І як би це зухвало не звучало, але твір і справді став культовим. Після цього автор опублікував ще кілька книжок, котрі отримали статус мегапопулярних серед тогочасної молоді: «Намір!», «Трохи пітьми», «Покоління ящірки».

Сучасні українські письменники: Любко Дереш

Всі герої його творів — підлітки, що намагаються дослідити навколишній світ. У подорожі з дослідженням їм часто допомагають кохання, наркотики та містичні події (або ж галюцинації від наркотичних речовин).

Та не перемогами єдиними. У 2012 році автор після п'ятирічної паузи представив нову книгу «Голова Якова», яка отримала антинагороду «Золота булька-2012» від видання «Літакцент». Ні читачі, ні критики не зрозуміли дивний сюжет роману.

«Геніальний композитор Яків отримує від свого брата, політтехнолога, незвичну пропозицію — створити симфонію до відкриття Євро-2012. Темні отці, які стоять за цим замовленням, впевнені, що лише йому під силу створити музику, що буде прологом до Апокаліпсиса», — саме так зазначено на обкладинці книги.

Що радимо почитати: «Культ» (2001)

книга Культ, Любко Дереш

У невеличкому технікумі міста Мідні Буки працює молодий викладач Юрко Банзай. Окрім роботи він цікавиться містичними та психологічними практиками, а для розширення свідомості вживає легкі наркотики. Через це він починає плутати події у реальності та уві сні. Крім того, закохується у свою ученицю — Дарцю.

По суті, «Культ» — це книга, після прочитання якої ви поринете у психоделічний світ підлітків початку двотисячних.

«Це – надзвичайно винахідливо і водночас дотепно, з досконалою композиційною структурою написаний твір, який перебуває на цікавій жанрово-стилістичній межі між якимось фентезі, трилером, готикою, відчуваються акценти кінематографічні або, скажімо, прози Стівена Кінга — це з одного боку. А з іншого — надзвичайно лірична юнацька книга, власне, про перше кохання», — розповідав про книгу український письменник Юрій Андрухович.

Вартість: від 69 грн

Цитата письменника:

«Є люди, які читають книжки, купують книжки, а є ті, для кого я пишу. Я пишу для тих, для кого проблема свідомості є однією із найцікавіших у їх житті. Це люди, які займаються питанням — що таке я, що таке свідомість, що таке світ, у якому ми всі опинилися? Таких людей небагато».

Сергій Мартинюк

Якщо вам не дуже відоме ім’я письменника Сергія Мартинюка, то ви точно (точно?) чули його співи, адже він — соліст українського рок-гурту «Фіолет» та арт-директор музичного фестивалю «Бандерштат».

Сучасні українські письменники: Сергій Мартинюк

У 2018 році Мартинюк дебютував і як письменник, показавши публіці роман «Капітан Смуток». Через рік Колос (а саме такий псевдонім у Сергія) опублікував збірку поезії «Реп’яхи». Найсвіжіша робота Мартинюка — твір «Король дощу» — історія Кості та Маряни, кохання яких триває під час ковідного карантину у 2020 році.

Що радимо почитати: «Капітан Смуток» (2018)

книга Капітан Смуток, Сергій Мартинюк

Дебютна робота Сергія — це тревел-роман. Двоє друзів вирішили мандрувати Україною. Під час цієї подорожі автор занурює читача у колоритні й складні 90-ті роки минулого століття (тоді відбуваються події «Капітана») з дефіцитом, всюдисущим бандитизмом та розпустою. 

Вартість: від 150 грн

Цитата письменника:

«Написати свій роман і видати його було найзаповітнішою мрією! А зважаючи, що роман присвячений місту мого дитинства і, зокрема, нашому з вами дитинству, то це мрія за три».

Максим Кідрук

Кідрук, напевно, письменник, що подорожує найбільше з усіх літераторів України. Він відвідав безліч країн, серед яких Мексика, Танзанія, Нова Зеландія, Чилі, Бразилія та Еквадор.

І саме враження від подорожей стали тригером, що спонукав Максима писати.

Сучасні українські письменники: Максим Кідрук

Свою першу книгу у 2009 році він створив після подорожі до Мексики. «Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії» отримала II премію на конкурсі «Коронація слова».

Вже за кілька років Кідрук став першим українським автором, що писав у жанрі технотрилеру. Така слава до нього прийшла у 2012 році після публікації роману «Бот», де, за сюжетом, український програміст їде в Чилі, щоби працювати у таємній лабораторії, яка повинна зупинити дітей-солдатів.

Що радимо почитати: «Де немає Бога»

книга Де немає Бога, Максим Кідрук

Сам автор каже, що це його улюблена робота.

«Де немає Бога» — історія про авіарейс 341. На борту літака зібрались дуже різні люди. Наприклад, Анна з України думає про свого чоловіка-атовця, росіянин Єгор — про коханку, одну із жертв збитого над Донбасом Boeing 777. Німецький депутат Олівер Моргенштерн міркує про політичну кар'єру, гравець Національної футбольної ліги Лоуренс Грейс згадує свої матчі. Вже за кілька хвилин літак рейсу 341 зникне з радарів. Життя тих, хто вижив після авіакатастрофи, зміниться до непізнаваності. 

Вартість: від 165 грн

Цитата письменника:

«Тут багато всього: релігія, стосунки Росії та України, війна, американський футбол, трансплантація органів. І все це поєднується в тему батьків та дітей. На сьогодні для мене «Де немає Бога» — це найважливіша праця»

Гаська Шиян

Львівська письменниця Гаська Шиян, яку насправді звати Галина, з’явилась на літературному обрії у 2014 році з книгою «Hunt, doctor, hunt!», яка написана у жанрі медичної фантастики. Критики оцінили у її роботах прямолінійність та щирість.

Сучасні українські письменники: Гаська Шиян

Ще одним важливим фактом популярності Шиян стала відвертість письменниці, адже вона неприховано говорить про сексуальність і насолоду, не соромлячись називати речі своїми іменами.

Що радимо почитати: «За спиною» (2019)

Книга За спиною, Гаська Шиян

У рік свого виходу книга отримала літературну премію Європейського Союзу та всеукраїнську премію «Літакцент року».

Головна героїня «За спиною» — Марта, дівчина з бідної сім’ї, яка почала будувати успішну кар’єру в IT-бізнесі та була щаслива зі своїм хлопцем Максом. Обоє не цікавились політикою та не слідкували за новинами, та лиш до того часу, поки Макс не пішов до армії. Марті здалось, що це дуже хибний спосіб довести свою маскулінність, і це відчуття загострюється із наростанням сексуальної фрустрації.

Вартість: від 250 грн

Цитата письменника:

«Мені здається, що будь-яка героїзація персонажів — це антонім олюднення, бо неодмінно передбачає замовчування певних рис, думок, реакцій. У всіх наших діях і вчинках (суб’єктивно хороших чи поганих) завжди є внутрішні, глибинні мотиви, які до них спонукають, і мені цікаво в цьому розбиратися. Чи готове до такого аналізу суспільство — важко сказати, адже людям часто потрібні «позитивні ідеали»».

Валерій Ананьєв

Ананьєва важко назвати письменником. Він український воїн, що пішов на фронт, ще у 2014 році. Протягом 5 років служив у ЗСУ, з яких майже половину часу в зоні бойових дій на Донбасі. Отримав широку популярність завдяки дописам у соціальних мережах. Після повернення з війни Валерій став блогером та мандрівником. З 24 лютого знову захищає Україну на фронті.

Сучасні українські письменники: Валерій Маркус

У 2018 році опублікував свою першу книгу — біографічний воєнний роман «Сліди на дорозі».

Що радимо почитати: «Сліди на дорозі» (2018)

книга Сліди на дорозі, Валерій Ананьєв

Робота Маркуса — одна з перших в країні інтерактивних книжок, в якій  історія війни на Сході України розказана вустами свідків. Важливим доповненням до книги є QR-коди з документами з місця подій: фотографіями, відеороликами, географічними локаціями. У доступній для кожного читача формі автор передає всі жахи війни, які переживали солдати та місцеві жителі.

Вартість: від 290 грн

Цитата письменника:

«Війна, яку ми сьогодні ведемо, в першу чергу не за землю, а за думки людей. Ми ведемо війну з минулим, з паразитом, який хоче розповсюдитись. Ми можемо закінчити війну і повернути землі. Але якщо ми не припинимо русифікацію, то це буде поразка. Паразиту потрібна не земля, а душа».

Артем Чех

Літературну кар’єру Артем розпочав у 2007 році. Тоді він опублікував свою першу книгу «Цього ви не знайдете в Яндексі».

Сучасні українські письменники: Артем Чех

На неї одразу звернули увагу критики, у тому ж році роботу Чеха удостоїли нагородою «Міський молодіжний роман». Після цього письменник видав ще 12 книжок. Активно продовжує писати і сьогодні.

Що радимо почитати: «Хто ти такий?» (2021)

книга Хто ти такий, Артем Чех

Ця робота Чеха отримала не лише любов читачів, а і відзнаки. Зокрема стала книгою року від «BBC Україна» у 2021 році.

«Хто ти такий» — автобіографічна розповідь про перипетії життя у 90-х роках минулого століття. Головний герой Тимофій протягом всієї книги намагається дати собі відповідь на питання, яке звучить так само, як і назва книги. Автор каже, що книжка не про 90-ті, вони стали лише декораціями для історії про дорослішання у буремні часи.

Вартість: від 250 грн

Цитата письменника:

«Книжка вийшла депресивною, можливо, тому, що і час був складний. І моє дитинство було не дуже легким, хоча я намагався додати щось світле до цього роману. Як вийшло — кожен оцінює для себе сам»

Оксана Забужко

Забужко — «дальнобійна важка артилерія» українського письменництва. Її  книжки перекладені багатьма мовами, а щоб перерахувати всі її нагороди, українські та міжнародні, доведеться писати окремий великий текст.

Сучасні українські письменники: Оксана Забужко

Перший роман Забужко, опублікований у 1996 році, — «Польові дослідження українського сексу» деякі критики назвали одним із «засадничих текстів української літератури пострадянського періоду».

Що радимо почитати: «Музей покинутих секретів» (2009)

книга Музей покинутих секретів, Оксана Забужко

Один з найбільш об’ємних творів, як за кількістю сторінок (832), так і за змістом. По суті, Забужко написала сучасний епос нашої країни. «Музей покинутих секретів» — сімейна сага про три покоління української сімї з 1940 до 2004 року.

Вартість: від 150 грн

Цитата письменника:

«Перша і головна заповідь письменника: не збреши. Здавалося б, просто. Та саме вона, коли триматись її послідовно, й робить літературу небезпечною професією — як у альпініста або водолаза»

Юрій Андрухович

Ще один з корифеїв сучасної української літератури. Його прозові та поетичні твори вивчають в університетах, до його думок про політику та суспільство прислуховуються тисячі українців.

Сучасні українські письменники: Юрій Андрухович

Свою першу поетичну збірку «Небо і площі» Андрухович опублікував ще у 1985 році.

Крім художньої літератури та поезії станом на сьогодні видано три збірки есеїстики Юрія.

Твори Андруховича перекладено і видано у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Росії, Сербії, США, Італії, Словаччині, Швейцарії, Іспанії, Чехії, Болгарії, Хорватії, Білорусі.

Що радимо почитати: «Лексикон інтимних міст» (2011)

книга Лексикон інтимних міст, Юрій Андрухович

Книга складається з 111 історій про 111 міст світу, у яких герою довелось пережити різноманітні пригоди. Всі «пригоди» та міста розташовані в алфавітному порядку, що створює з різножанрових есе та оповідей своєрідний атлас світу письменника.

Вартість: від 200 грн

Цитата письменника:

«Найгірше, що свідомість людей на нині окупованих територіях буде дуже і дуже складно повернути назад. Навіть якщо ми проведемо переможну наступальну операцію, і в Донецьку і Луганську будуть синьо-жовті прапори, як там працювати з людьми, я не знаю».

Сергій Жадан

Рок-зірка української літератури. Кожна його книга, як би це патетично не звучало, — подія в українському суспільстві. Його роботи обговорюють, екранізують та сперечаються про їхній зміст у кав’ярнях. Слава Жадана пішла далеко за межі нашої країни. Щоб довго не розповідати про кількість його нагород та перекладів, зазначимо лише один факт — Польська академія наук ухвалила рішення висунути кандидатуру Жадана на Нобелівську премію у галузі літератури у березні 2022 року.

Сучасні українські письменники: Сергій Жадан

Що радимо почитати: тут редакція зіткнулась з проблемою вибору. Обрати щось конкретне дуже важко. Якщо ви не читали перший роман Жадана (2004 рік), який став культовим, — «Депеш Мод», то гайда до книгарні, або купуйте електронну версію розповіді про всю «жесть», яка відбувалась у 90-х роках: троє друзів повинні знайти четвертого, зниклого у невідомому напрямку, і повідомити його про самогубство вітчима.

Якщо ви не читали поезії Жадана, заздримо, адже на вас ще чекає меланхолійно-панковий (так, так, саме таке враження викликає його поезія) коктейль з роздумів автора.

Цитата письменника:

«Сідаючи в потяг чи заходячи в термінал, ти знаєш, що зараз усе зміниться і ти не зможеш далі сидіти і ні на кого не звертати увагу. В дорозі завжди є певна інтрига. Ти ніколи не можеш передбачити,  як усе відбуватиметься»

«Дивно, якщо людям бракувало всього тисячі гривень, щоб читати більше» — директор Інституту книги
«ЄС — це приналежність до клубу. До клубу ходять заради дозвілля. А НАТО — це питання життя і смерті», — Юрій Андрухович
Престижна література. Розповідаємо про головних претендентів на Букерівську премію — 2021