Літак над тропічним островом
Getty Images

Новорічні та різдвяні свята були, є і будуть періодом найвищих цін на квитки. Бізнес-модель авіакомпаній побудована таким чином, що більшу частину року перевізники працюють на межі собівартості чи взагалі збитково. Період масових відпусток для них — можливість розрахуватися з боргами та отримати прибуток.

Але цього року купити недорогі авіаквитки на новорічний період — завдання ще складніше, ніж зазвичай. Як підрахував американський Insider, у 2021-му авіаквитки на період різдвяних свят у США коштують на 55% більше, ніж на такі самі дати у 2020-му.

Більшу частину минулого року літаки простояли на землі, але зараз пасажиропотік швидко відновлюється. Наприклад, хоча ЄС офіційно виключив Україну із «зеленого списку» для подорожей, але більшість країн Європи залишилася відкритими для вакцинованих українських туристів. Більш за те, навіть Австралія з листопада цього року, вперше за час пандемії, послабила обмеження на подорожі. Тому авіакомпанії намагаються заробити всіма можливими способами. Тим більше, невідомо що буде далі, і наскільки небезпечним виявиться новий штам коронавірусу з Південої Африки.

До того ж відновлення економіки після локдауну минулого року викликало різке зростання цін на нафту — зараз барель коштує більше $80. Останній раз такі ціни були у 2014-му. Через подорожчання палива збільшилась собівартість рейсів, а відповідно — і ціни на квитки.

Натовп у єгипетському аеропорту

Врешті-решт, у серпні цього року Росія відновила польоти чартерів до Єгипту, які були заборонені з 2015 року.

Це викликало «‎навалу» росіян. Туристи скаржаться на натовпи і на те, що проходження аеропортових процедур може зайняти 5-6 годин. А тури у цю популярну країну зараз коштують не набагато дешевше, ніж у екзотичні Занзібар та Домінікану.

Втім, знайти квитки на Новий рік, які не коштуватимуть всі гроші світу, все ж таки можливо.

Коли купувати?

Достеменно цього ніхто не скаже, адже ціни залежать від попиту в конкретний час, тому змінюються хаотично. Тобто якщо якимось напрямком у конкретний день зацікавилося багато людей, програма авіакомпанії, що розраховує ціни, їх підвищує. Не цікавиться ніхто — знижує.

Але, за підрахунками популярного сервісу планування подорожей Kayak, найнижча ціна на квитки — за 34 дні до вильоту, потім вона постійно зростає. Тобто зволікати вже нема куди.

Куди летіти?

Серед найбільш популярних місць зимового відпочинку українців фігурують пляжні Єгипет, ОАЕ, Танзанія, Мексика і Мальдіви, та гірськолижні Болгарія і Туреччина.

Навряд чи туди вдасться дешево купити на Новий рік прямий переліт.

Афінський акрополь у снігу

Можливо, варто придивитися до менш «‎розкручених» напрямків. Наприклад, зараз на Новий рік та Різдво є відносно недорогі квитки до Сицилії чи Греції, які традиційно вважають місцем для літнього пляжного відпочинку. Звичайно, у січні купатися у Середземному морі не вийде, але для любителів історії і архітектури це буде незабутній відпочинок: зимова погода на півдні Європи ідеальна для екскурсій.

Які дати вибрати?

Шанс купити недорогі авіаквитки на Новий рік та Різдво зростає, якщо, замовляючи дати подорожі, виявити гнучкість. Якщо авіакомпанія бачить, що не набирає повний літак пасажирів у якийсь день, вона може значно знизити ціну на квитки.

Приклади цін на квитки

На жаль, скоріш за все, це будуть дні або перед початком довгих зимових вихідних, або в середині цього періоду. Але аж ніяк не на початку чи наприкінці зимових канікул.

Прямий переліт або з пересадками?

Головне правило бюджетних подорожей таке: полетіти можна за будь-яку суму. Але ніхто не скаже — куди і коли. Іноді заощадити на квитках можна, побудувавши складний маршрут — з пересадками, чи прилетівши до одного аеропорту, а вилетівши з іншого.

Втім, до подібних експериментів треба ставитися з обережністю. Складні маршрути вимагають ретельних прорахунків. Адже лоукостери часто пропонують найдешевші квитки у другорядні аеропорти, віддалені від міст. До того ж, рейси, на які пропонують найдешевші квитки, часто прилітають вночі, а вилітають дуже рано — коли громадський транспорт вже (чи ще) не ходить.

Тому вартість таксі і готелю для ночівлі може «‎з’їсти» всю економію. І у реальності «‎дешеві квитки» з пересадкою коштуватимуть дорожче, ніж на прямий рейс.

Також найдешевший тариф включає на рейсах всередині Європи лише ручну поклажу. У випадку з лоукостами переліт навіть з рюкзаком нормального розміру, вже не кажучи про багаж, коштуватиме набагато дорожче.

Тобто, побачивши акцію з квитками по €5, не варто одразу виймати кредитну карту. Спочатку треба знайти розклад громадського транспорту до аеропортів чи вартість таксі до готелю, та подумати, який розмір ручної поклажі та багажу вам знадобиться.

Не зайвим буде і вивчити умови в’їзду у транзитні країни, наприклад, скориставшись для цього офіційним сервісом Міністерства закордонних справ. Якщо країна, де запланована пересадка, крім сертифікату про вакцинацію вимагає додаткові тести на COVID-19, їхню вартість теж варто враховувати.

Лише після цього можна детально прорахувати повну вартість перельоту до місця відпочинку. У багатьох випадках переліт «‎дорогою» авіакомпанією, або чартером, у реальності обійдеться дешевше, ніж лоукостом.

Де купувати квитки?

У деяких випадках заощадити можна, купуючи не безпосередньо у авіакомпанії, а через посередників — онлайн-агенції з продажу квитків. Більшість авіакомпаній пропонує агентам за продаж їхніх квитків винагороду. У свою чергу, агент, щоб заохотити клієнтів купувати квитки саме у нього, може частиною комісії поділитися з покупцем, або взагалі відмовитися від неї.

До того ж іноді авіакомпанії встановлюють для різних регіонів світу різні ціни на квитки. Наприклад, якщо українська авіакомпанія хоче забрати у конкурентів частину туристів з Туреччини, які летять в «‎алкотур» до України, для турецьких IP-адрес ціни на квитки у системі будуть нижчі, ніж для українських.

Великі онлайн-агенції мають віртуальні представництва у всіх країнах світу, тому купують квитки за найнижчим тарифом. Частіш за все це тарифи для скандинавських країн, мешканці яких — заможні домосіди. Тому авіакомпанії намагаються залучити скандинавів численними розпродажами.

Вартість авіаквитків у різних агентів можна порівняти за допомогою популярного сервісу Skyscanner.

Бізнес-лаунг у аеропорту Стамбула

Втім, перш ніж купувати квитки через посередника, варто перевірити їхню вартість безпосередньо в авіакомпанії. Якщо різниці в ціні немає, або вона невелика, краще придбати квитки напряму — через офіційний сайт авіакомпанії.

Все має свою ціну. У найкращому випадку виявиться, що агенція-посередник нав’язує придбання непотрібних страховок, і, щоб відмовитися від них, кожного разу треба проходити квест з пошуку «‎хрестика», який закриває спливаюче вікно з пропозицією. У гіршому — виявиться, що у придбаний за найнижчим тарифом квиток будь-які зміни можна внести лише за чималу доплату. Навіть якщо йдеться про банальне виправлення одрука в даті народження чи номері паспорта. Хоча авіакомпанії зазвичай виправляють такі помилки безплатно.

До того ж іноді між агентами та авіакомпаніями виникають конфлікти. Наприклад, цього року Ryanair деякий час відмовлявся садити у літак пасажирів, які придбали квитки через посередницький сервіс Kiwi.

Крім того, як показав 2020 рік, у разі скасування рейсу «‎вибити» гроші з посередника у багатьох випадках набагато складніше, ніж з авіакомпанії. Доводиться вдаватися до тривалої процедури примусового повернення коштів через посередництво банку та платіжної системи (так званого кешбеку).

Користуємось преміальними банківськими картами

Ще одна проблема рейсів з пересадками — під час очікування в аеропорту хочеться випити кави (або чогось міцнішого) та перекусити. Здавалося б, дрібниця. Але, враховуючи ціни на їжу та напої в аеропортах, очікування рейсу протягом 5-6 годин може вилитися у круглу суму.

Втім, насправді в аеропорту можна їсти та пити (алкогольні напої у тому числі) задарма. Для цього достатньо бути власником однієї з преміальних банківських карток.

У випадку VISA це Platinum, Signature та Infinite. А у випадку Mastercard — Platinum, World Elite та World Black Edition.

Власники таких карток отримують безоплатний доступ до VIP-лаунжів аеропортів з душем, їжею та напоями; можливість проходити аеропортові формальності без черги за допомогою сервісів Fast line (Mastercard) або Fast track (VISA); безкоштовну туристичну страховку та знижки на таксі в аеропорт (конкретні привілеї для кожної з карт треба дивитися на сайті відповідної платіжної системи).

Такі картки позиціонують як продукт для заможних людей, які часто подорожують. Хоча у реальності українські банки пропонують надзвичайно лояльні умови видачі преміальних карт і вони доступні практично всім.

Наприклад, один з найбільших українських банків з іноземним капіталом пропонує безкоштовне обслуговування карти VISA Signature у випадку здійснення через неї покупок на 10 тис. грн на місяць, або здійснення 25 трансакцій на місяць без урахування їхньої суми. Тобто безплатно користуватися привілеями, що надає преміум-картка, може будь-яка людина, яка їздить на роботу у метро і двічі на тиждень скуповується у найближчому супермаркеті.

Підсумуємо: придбати дешеві квитки на Новий рік та Різдво — справа непроста. Але немає нічого неможливого!

Стратегія каламутного океану. Детективна історія появи нової української авіакомпанії
У Швейцарії влаштували незвичний повітряний транспорт для альпійських корів (відео)
У США пасажира літака оштрафували на $52 тис. за побиття бортпровідника