роутер

Під час масових відключень світла майже одночасно зникає і мобільний зв'язок. Проте є способи, які дозволять залишатися в мережі і бути в курсі останніх новин навіть без електроенергії.

Chas News публікує інструцію, як підключити Wi-Fi роутер до павербанка, щоби мати завжди доступ до інтернету.

Як підключити роутер: загальні поради

  1. Необхідно дізнатися у провайдера, чи підключені інтернет-кабелі до будь-якої безперебійної мережі.
  2. Якщо до вашої квартири підведено оптоволокно, то для його терміналу також необхідно буде зробити джерела живлення (за таким же принципом, як і для роутера).
  3. Дізнатися, яка напруга необхідна для роботи роутера (зазвичай 9 чи 12 вольт, вказана на зворотній стороні пристрою).

Як підключити роутер до павербанка

Найпростіший спосіб зробити так, щоб роутер працював без світла, — підключити його до павербанку. Однак у зв'язку із високою популярністю цього варіанта із його реалізацією може виникнути проблема.

Справа у тому, що більшість стандартних моделей павербанків мають вихідну напругу 5 вольт, а роутери здебільшого потребують напругу 9 чи 12 вольт. Якщо ж напруга буде меншою, то техніка просто не буде працювати, якщо сильно вищою — може згоріти.

Тому, щоб успішно під'єднати павербанк до роутера, необхідно придбати спеціальний кабель-перехідник з USB роз’ємом на одному кінці та штекером живлення 5,5/2,5 мм і обов'язково вбудованим модулем підвищення напруги.

Кабель з модулем підвищення напруги до 9 та 12 вольт

Проте відповідні кабелі-парехідники в Україні майже усі розкупили і знайти їх зараз проблематично. Відповідний кабель можна зробити самостійно — необхідні модулі підвищення напруги продаються окремо. Щоправда, у такому випадку знадобиться паяльник, та й ці модулі теж зараз у дефіциті.

модуль підвищення напруги

Важливо: підвищувальні модулі здебільшого розраховані видавати напругу в певному діапазоні, зазвичай до 30 вольт. Тому перед першим підключенням роутера за допомогою мультиметра необхідно переконатися, що на виході модуля виставлено 12 вольт. Якщо модуль видає щось інше — покрутіть резистор налаштування (синій квадрат із жовтим круглим елементом зверху).

Який павебранк краще обрати?

Також зараз на ринку вже представлені павербанки, які на виході можуть видавати різну напругу — крім стандартних 5 вольт, також 9 та 12 вольт.

Коштують вони дорожче, проте у такому випадку буде достатньо придбати лише кабель-перехідник від USB на штекер 5,5/2,5 мм.

Кабель-перехідник від USB на штекер 5,5/2,5 мм.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Економія електроенергії: як споживати менше