Учора, 14 вересня, Apple провела свою щорічну презентацію, де представила нові гаджети. Серед них і флагманський продукт iPhone 13. За кілька днів до презентації Chas News зібрав усі чутки про те, яким буде новий смартфон. Всі (майже) передбачення здійснились.

Тепер настав час обирати, який iPhone найкраще придбати у 2021 році. І вирішити, чи варто оновлюватись до «тринадцятки».

Операційна система

Найважливіше у смартфоні — не дизайн, камера чи процесор. А операційна система та її постійні оновлення, які дають змогу гаджету працювати на повну, а його власнику — користуватись найновішими функціями.

Apple обіцяє (і стримує обіцянку) оновлювати свої гаджети протягом 5 років.

Найновіша операційна система IOS 15 — почне «прилітати» на смартфони з 20 вересня. Тож щоб зробити вибір, який же  iPhone придбати цього року, передусім варто звернути увагу на те, які телефони підтримуватимуть IOS 15.

Які смартфони Apple точно не варто купувати у 2021 році?

За даними Apple, оновлення у 2021 році отримають усі смартфони, починаючи з iPhone 6S, який презентували ще у 2015-му. Та радіти власникам «шестірки» не варто. З часу презентації минуло шість років, і Apple довелось оновлювати ці пристрої вимушено.

Справа в тому, що в модельному ряду компанії є iPad 5, котрий, як і iPhone 6S, працює на чипі A9, але вийшов у 2017 році. Тобто припинити його підтримку на iOS 14 в Купертіно не могли, бо тоді він би оновлювався впродовж менш як чотирьох років. Але Apple не могла оновити iPad і кинути iPhone. Тому зробила такий виняток.

Тож iPhone 6S та iPhone 6S Plus точно не варто купувати. А якщо вони у вас ще є, варто замислитись про заміну на інший смартфон.

Така ж ситуація і з iPhone SE першого покоління та iPhone 7 і 7 Plus, які вийшли у 2016 році.

По-перше, відшукати повністю новими ці гаджети проблематично. По-друге, вже за рік вони, як і «шестірки», стануть морально застарілими та перестануть отримувати оновлення.

iPhone 7 та 7 Plus не варто купувати у 2021 році

До речі, про моральне старіння. У розділ «Який iPhone не варто купувати у 2021 році» також додаємо iPhone 8 і 8 Plus.

З мінусів — дизайн з 2014 року (сам смартфон презентували у 2017 році, але дизайн та форм-фактор майже повністю зіставний з «древнім» iPhone 6) та ціна. Зараз нову «вісімку» можна знайти за приблизно $400. А за ці гроші точно можна придбати актуальніший iPhone.

Ще один вагомий мінус усіх вищеперерахованих смартфонів —  Apple вже давно припинила їхній випуск. Тобто вони не входять до переліку актуальних гаджетів.   

Лінійка актуальних гаджетів від Apple, або З-поміж яких iPhone варто обирати у 2021 році?

Щороку Apple представляє 3-5 моделей смартфонів. Деякі з них залишаються актуальними кілька років, тобто і далі продаються на сайті компанії та у фірмових магазинах. Інші ж «живуть» лише рік.

Наприклад, усі Pro-версії iPhone, починаючи з 11-ї, пробули в актуальному модельному ряду лише рік. Одна з головних причин такого рішення бажання не створювати внутрішню конкуренцію. Наприклад, навіщо і далі виготовляти та продавати 11 Pro, коли за ту ж суму можна купити 12 Pro?

Але Pro-версії iPhone, як і всі інші гаджети, будуть отримувати оновлення IOS протягом 5 років. Тобто відсутність телефону у магазині Apple не причина купувати новий.   

Після вчорашньої презентації у продажу залишились такі моделі:

iPhone SE 2020

— iPhone 11

— iPhone 12

— iPhone 13

— iPhone 13 Pro

— iPhone 13 Pro Max

Лінійка актуальних гаджетів від Apple

Серед них і варто робити вибір. На якому зупинитись? Дуже індивідуальне питання, пов’язане зі сценарієм використання iPhone та ціною.

Найдешевший зі списку iPhone SE 2020 від $399

iPhone SE 2020

Плюси: ціна, можливість розблокування завдяки Touch ID (адже Face ID так і не навчився розпізнавати своїх власників у медичній масці)

Мінуси: дизайн 2014 року, TFT-дисплей (більшість гаджетів сьогодні мають OLED-екран з кращою роздільною здатністю), невелика ємність батареї, лише одна основна камера

Наступний у списку iPhone 11. Ціна від $499

iPhone 11

Плюси: після вчорашньої презентації гаджет подешевшав на $100. Безрамковий дизайн, дві камери основна та ультраширока.

Мінуси: TFT-дисплей (більшість гаджетів сьогодні мають OLED-екран з кращою роздільною здатністю).

Настала черга минулорічного iPhone 12

iPhone 12

Плюси: актуальний дизайн з прямими та гострими кутами, OLED-екран, велика продуктивність завдяки процесору A14 Bionic, покриття Ceramic Shield, можливість робити фото у нічому режимі.

Мінуси: та які мінуси? Це майже актуальний смартфон, ціна якого вчора знизилась до $599.  

Лінійка iPhone 13

iPhone 13

Якщо ви знімаєте відео на смартфон або займаєтесь мобільною фотографією, тоді це ваш вибір. Або ж вам просто дуже сподобався новий колір Sierra Blue.

У підсумку: «надо брать» iPhone 12. Співвідношення «ціна — якість» найбільш адекватне.

Стоп. А якщо у мене iPhone X, Xr, XS, що робити? Купувати новий? Все, звісно ж, залежить від вашого бажання, але уважно подивіться на цю картинку.

Коли iPhone 13 з’явиться в Україні та скільки коштуватиме?

Якщо коротко — офіційно «тринадцятки» з’являться в нашій країні протягом 30 днів. Ціна стартуватиме від 28 тис. грн за модель mini.

На сірому ринку вже пропонують оформити попереднє замовлення на iPhone 13. Вартість 13 Pro Max з 1 ТБ вбудованої пам’яті — 59 тис. грн.

За даними Chas News, нові iPhone на сірому ринку можна буде придбати вже з початку жовтня.

Вибір президентів, японський iPad і кому потрібні кнопки. Шість історій про техніку Apple