Залізний купол

Вчора під час пресконференції посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Україна хоче придбати систему протиракетної оборони «Залізний купол», яка є на озброєнні у іудейської країни.

«Нам потрібен «Залізний купол», який дозволить врятувати наших цивільних жінок і дітей від ударів російських ракет по нашій території. Нам не потрібна пожертва, ми хочемо його купити», сказав Корнійчук.

Та бажання і грошей для отримання такої системи замало. За даними видання The Jerusalem Post, Ізраїль навряд чи продасть систему через угоду, підписану зі США, та правила щодо експорту товарів оборонного призначення.

Chas News пояснює, як працює ізраїльська система протиповітряного захисту та чи зможе вона допомогти Україні.

Коли в Ізраїлі з’явився «Залізний купол»

«Залізний купол» мобільна система протиповітряної оборони, розроблена ізраїльською компанією Rafael Advanced Defense Systems.

Система боронить Ізраїль з 2011 року і за цей час показала свою неймовірну ефективність.

Залізний купол

«Неймовірну», не просто красиве маркетингове слово. Купол зазвичай перехоплює близько 95% ракет, які запускають по «землі обітованій» зі сторони Сектору Гази.

Розробка комплексу розпочалась майже 20 років тому  у 2004. Його ідейним натхненником став ізраїльський генерал Дані Голд, що мав докторські ступені в електроніці та менеджменті. Саме він висунув ідею створення протиракетного комплексу, здатного знищувати ракети малого та середнього радіусу дії.

Які технічні характеристики та ціна системи «Залізний купол»

«Ми спимо спокійно, у нас є Купол», розповідають мешканці Ізраїлю. Їхня впевненість оправдана, адже система може знищувати ракети, артилерійські снаряди та безпілотники випущені з відстані до 70 км.

Що якісно відрізняє Залізний купол від інших систем протиповітряної оборони? Якщо коротко інтелект.

Наприклад, у Купола є своєрідна система фільтрації ракет противника, що допомагає прогнозувати траєкторію її польоту.

Залізний купол: характеристики та ціна

Це дозволяє збивати лише ті ворожі об’єкти, що летять в сторону населених пунктів.

Така система дозволяє не лише врятувати життя людям, а і підвищити ефективність комплексу, відповідно, економити на запусках. По суті, кожна випущена ракета з Куполу потрапляє у ціль, а не летить «в холосту».

Це досягається завдяки унікальній станції радіолокації, що є у кожному з комплексів.   

Чому важливо економити під час використання систем протиповітряної оборони? Все просто вартість однієї ракети-перехоплювача коливається від $50 до $90 тис. Одна батарея «Залізного куполу» в середньому коштує $50 млн.

З чого складається «Залізний купол»

Зараз на озброєнні Ізраїлю,за останніми даними, розгорнуто 10 батарей «Залізного Купола».

Батарея складається з командного центру, радіолокаційної станції (по суті, «мозку») та трьох пускових установок, по 20 ракет-перехоплювачів в кожній, що дорівнює 60 ракет на батарею.

За даними ізраїльської армії, одна батарея може сканувати та захищати територію розміром більше 150 км².

Чи з’явиться «Залізний купол» в Україні?

Ні. У всякому випадку, динаміка стосунків України та Ізраїлю свідчить про це.

Ще у червні 2021 року у міській раді Маріуполя говорили про те, що саме комплекс «Залізний купол» може допомогти місту відновити адекватну роботу аеропорту, що знаходився за 40 км від лінії фронту.

А от за кілька тижнів до початку війни, 20 лютого цього року, міністр оборони Олексій Рєзніков розповів, що система не вирішить питання захисту стратегічних об’єктів в Україні. Чи змінив думку Рєзніков станом на сьогодні не відомо.

Тож, поки доводиться берегти небо власними силами. Нагадуємо, Chas News писав про протиповітряні системи оборони, які є в Україні сьогодні.