iPhone 8
Getty Images

Володимир Зеленський 30 листопада повідомив у Twitter, що всеукраїнський перепис населення, запланований на 2023 рік, проведуть разом з компанією Apple. Такий допис президент зробив після візиту в Україну Марка Леннона, ІТ-директора компанії. 

Зеленський написав, що «Україна стане другою країною у світі, яка проведе перепис населення у співпраці з Apple». 

Першою країною, де Apple взяла участь у проведенні перепису, були США. В 2020 році, тут вперше у світі, переписникам замість паперових бланків видали iPhone 8 зі встановленим на нього спеціальним додатком. Усього для проведення перепису використали 500 тис. смартфонів.

Особливість розробленого компанією Pegasystems додатку для проведення перепису полягала в тому, що він дозволяв працювати і в офлайн-режимі, навіть у тих місцях, де не було мобільного зв’язку. Крім того, завдяки додатку переписники могли не лише збирати інформацію про громадян, але й переглядати сценарії спілкування з людьми, реєструвати час роботи та оперативно зв’язуватися зі службою підтримки.

Проведення перепису населення у США

Велику увагу приділили і безпеці. Так, додаток використовував наскрізне шифрування — тобто ніхто не міг втрутитись у процес передачі даних від смартфона до сервера, перехопити та прочитати, або змінити їх.

А для надійного збереження даних перепису Бюро розмістило резервні сервери по всій країні, щоб захистити дані від втрати у випадку надзвичайних ситуацій на кшталт повені чи землетрусу.

Чому саме Apple?

У США давно намагалися використати технології для спрощення процесу перепису. Так, ще в 2006 році Бюро перепису населення США підписало контракт на $600 млн з компанією Harris Corporation на поставку 600 тис. кишенькових портативних комп’ютерів HTC Census. Проте тоді проєкт провалився, в тому числі через хибну оцінку часу, необхідного для його розробки програмного забезпечення та брак його ретельного тестування.

З 2015 року Бюро знову почало шукати технологічні рішення для перепису. Розглядали багато пристроїв, в тому числі планшети на Android. Втім, врешті-решт зупинилися на продукції Apple.

Це зробили, перш за все, з економічних міркувань. Компанія CDW-G — глобальний постачальник технологічних послуг для урядів та бізнесу — погодилася надати необхідну для проведення перепису кількість пристроїв в оренду.

Втім, уряд США віддав перевагу продукції Apple і з міркувань безпеки. А саме — високого рівня захисту операційної системи iOS.

iOS

У iOS програмний код додатків підписується сертифікатом розробника — унікальним цифровим підписом. Наявність такого сертифікату є гарантією, що ніхто не змінив програмний код додатка і не доповнив його новими функціями.

Додатковим способом захисту є і ретельна перевірка додатків перед розміщенням їх у App Store — Apple перевіряє все, що потім доступно її користувачам для завантаження. Такий підхід дозволяє гарантувати захист користувачів від шпигунського та небезпечного ПЗ.

А як буде в Україні?

Як саме будуть використовувати технології під час Всеукраїнського перепису, поки що невідомо. Ймовірно, йдеться про застосування iOS-додатку та купівлю чи оренду смартфонів виробництва Apple.

Втім, Apple у будь-якому випадку не здатна вирішити всі питання, які постали перед владою у зв’язку з проведенням перепису.

Варто згадати лиш те, що для проведення перепису населення в електронній формі доведеться створити нову базу даних: Єдиний державний демографічний реєстр. А також присвоїти кожній особі унікальний ідентифікатор у цьому реєстрі.

Закон, який юридично дозволяє створення такого реєстру, Верховна Рада ухвалила лише 18 листопада цього року. Зараз документ очікує на підпис президента. Наразі невідомо, скільки часу знадобиться для внесення у базу даних населення країни.

Тому, скоріш за все, повністю відмовитись від певного аналогу переписних листів не вийде. Або проведення перепису знову перенесуть, як вже неодноразово переносили з 2001 року.

Ще одне питання — безпека даних, які будуть збирати під час перепису. Мінцифри послуговуватиметься парадигмою про те, що безпека все ж важлива, чи у міністерстві пригадають старе твердження міністра Федорова про перебільшену роль кібербезпеки?

Цифрове око Саурона: як університети слідкують за студентами на іспитах і лекціях
Врятувати рядового юзера. Хто опікується жертвами кіберзлочинів у світі та в Україні?
Цифрові кладовища. Що відбувається з онлайн-акаунтами після смерті їхніх власників