олександр усик
Boxingscene

В суботу, 20 серпня 2022 року, український боксер Олександр Усик вдруге переміг британця Ентоні Джошуа (роздільним рішенням суддів: 116:112, 115:113, 113:115) і захистив свої пояси чемпіона світу IBF, IBO, WBA, WBO у важкій вазі.

Усик зараз — найкращий в світі у своєму виді спорту. З чинних українських спортсменів ніхто не може похвалитися таким.

олександр усик

Напередодні на передматчевій прес-конференції Олександр знову постав в образі українського козака — у вишиванці, з вусами та оселедцем.

Проте попри патріотичну картинку і перемоги під українським прапором в Україні до Олександра ставляться дуже неоднозначно. І закиди щодо несмаку і шароварщині — не найгірші.

Усику не можуть забути його стосунків з руською православною церквою та висловів про «братський» російський народ.

Chas News простежив, як мінялась відповідь боксера на просте питання «Чий Крим?». І згадав усі скандали, через які Олександр отримує не лише вболівальницьку підтримку, але й цькування в соцмережах.

2012: «аполітичний» Усик бере «золото» Олімпіади і танцює гопак

За відправну точку візьмемо Олімпіаду-2012, де Олександр Усик здобув «золото» і став по-справжньому знаменитим на всю Україну.

Україну, яка тільки-но успішно провела футбольний Євро і жила в європейській ейфорії. Президентом був Янукович, але доллар — по 8 і Крим ще був по-справжньому наш.

На Олімпійських Іграх в Лондоні уродженець Симферополя приправив перемогу яскравим образом. Із козацьким оселедцем на голові він танцював в ринзі гопак. Патріоти — в захопленні!

Ми повинні просувати козацьку культуру, щоб люди знали, що справжні козаки — це духовно сильні хлопці, православні християни, які доводять, що велика держава Україна — це дуже сильна держава… Британці були надзвичайно здивовані нашою зачіскою й танцями. Цікавились, що це символізує. Ми їм розповіли, і вони сказали, що це дуже круто

Того ж року Усик обмовився, що він «аполітичний».

Разом з іншими боксерами збірної України Усик приїхав провести майстер-клас у Донецьку. В залі виявилась символіка Партії регіонів. Тренування провели, але після Олександр виказав журналістам своє невдоволення.

«Ми підняли паніку і сказали, що якщо таке знову повториться, ми перестанемо їздити. Ми аполітичні», — заявив Усик.

2014: Усик: «Крим — це Україна. Крапка»

Але, як кажуть, навіть якщо ти не цікавишся політикою, вона може зацікавитись тобою. У 2014 році росія анексувала Крим.

Під час тих подій Усик був за кордоном. Про своє повернення до Криму зазначив: «Я не боюся їхати додому, бо їду додому. Я вже говорив, і я не змінив думки, що я українець. Крим — це Україна. Для мене це так. Крапка».

Усик повернувся і на перших порах демонстративно ходив по Симферополю у формі збірної України і їздив із синьо-жовтим прапором у машині.

Але чим далі, тим більше часу Усик проводив у Києві. Хоча й продовжував їздити на півострів, «де поховані предки і живуть друзі». Лише жалівся, що «стало незручно їздити, якісь межі з’явилися, розбіжності між людьми, злість».

2016: Усик про «чий Крим»: він Божий

У вересні 2016 році на пресконференції перед боєм Усика з Гловацьким у українця уточнили: «Крим — це Україна?». Усик вже відповів «політкоректно»: «Крим  це Крим!».

Наступного місяця під час ТБ-інтерв’ю спортсмен заявив про Крим, що «все відбувається за попустом Господнім, тому що Бог попускає все те, що відбувається».

А на пряме питання, чий же Крим, сказав: «Божий. Це по-справжньому».

Січень 2018: Усик заявив, що він не папуга, щоб по сто разів відповідати на одне питання

Журналісти не залишали Усика у спокої щодо належності Криму. І під час спілкування з пресою у 2018 році Олександр не стримався.

«Знаєте, я не папуга, який повторюватиме сто разів... Ви мене хочете провокувати, щоб потім якісь люди з не зовсім нормальним мисленням заявляли: ти пес, зрадник? Кого з вас я зрадив, що ви мені такі собачі запитання ставите?», — вигукнув український боксер.

Усик натякнув, що Крим зараз не можна де-факто вважати українським: «У вас є можливість поїхати туди без подолання кордону? Ви можете полетіти літаком туди?».

Липень 2018: Усик боксував у Москві і обійнявся з суперником-росіянином

Обходячи гострі кути у питанні Криму, у 2018 році Усик взагалі шокував спільноту. Вже чотири роки Крим був окупований, тривала війна на Донбасі, а український боксер погодився провести бій у Москві проти росіянина Мурата Гассієва.

Його Усик переміг, об’єднав пояси і став абсолютним чемпіоном світу у крузервейті (вага до 90,7 кг).

Проте ставлення до перемоги Усика у українців розділилось. Одні раділи, що наш боксер побив російського на його ж території, а в Москві лунав гімн України і майорів синьо-жовтий прапор.

Інші ж казали, що під час війни бій з росіянином у столиці рф просто недоречний. До того ж після поєдинку Усик дружньо обійняв росіянина. А таке лише розпалює пропагандистські мантри росіян про «братські народи».

Серпень 2019: ЛГБТ — як образа у суперечці

Усик і сам часто говорив про єдність слов’янських народів у православній церкві. І цілком в дусі РПЦ реагував на критику.

23 серпня 2019 року боксер в Instagram привітав українців з Днем прапора. Навіть поставив синьо-жовті значки.

Один з користувачів прокоментував: «З днем якого прапора, Саню? Російського?».

«У вашому випадку, з прапором ЛГБТ», — відповів (ще й з помилкою) поборник православних цінностей Усик.

Березень 2020: Усик попросив не називати його Oleksandr

В 2020-му році Усик перебував в США. Місцева журналістка почала інтерв’ю з уточнення, як правильно вимовляти його ім’я англійською — Oleksandr чи Aleksandr.

Боксер з України пояснив, що Oleksandr — це українською, а Aleksandr — російською. І попросив: «Я  Aleksandr.   Називайте мене Александром».

Зазначимо, що в боксерському світі, зокрема, в реєстрі Boxrec, ім’я Усика пишуть англійською як Oleksandr Usyk, згідно з його українським паспортом.

Квітень 2020: до Великодня Усик знявся у ролику разом з російськими священниками та акторами

У 2020-му Усик разом з іншим українським боксером Василем Ломаченком знявся у привітальному відео російських діячів до Великодня.

У ролику також засвітились російські актори Андрій Мерзлікін та Альона Горенко, російський репер Баста, білоруський актор Андрій Свірідов, російський ієрей Андрій Долгополов і митрополит УПЦ Московського патріархату Лука.

Але то були ще квіточки.

Травень 2020: Усик у фільмі РПЦ

У травні вийшов документальний фільм монастиря Російської православної церкви Корсунська пустинь. Чи варто дивуватися, що в ньому знялись ревні брати у православ’ї Усик і Ломаченко.

Усик розповів, що дружить з людьми з різних міст і країн і йому не важливо, якої вони національності.

«Ми з хлопцями, які живуть у Москві, тренувалися, їли кашу з однієї миски, пили чай з однієї чашки, а зараз бачите, хтось ділить портфелі, а я маю ділити дружбу з цією людиною? Та я буду продовжувати з ним дружити. Мені все одно, що мене хейтять»,  говорив у кадрі боксер.

І його продовжили хейтити.

Усик опинився на «Миротворці», а в Москві йому запропонували російське громадянство

Після появи Усика і Ломаченка у фільмі РПЦ боксерів додали до бази сайту «Миротворець».

Формулювання: «Заперечення російської агресії. Участь у антиукраїнських пропагандистських заходах росії. Маніпуляції суспільно значущою інформацією. Противник незалежності українського православ'я від підконтрольної Росії РПЦ».

На критику боксерів з боку української спільноти швидко відреагували в Москві. Генсек федерації боксу росії Умар Кремльов (промовисте прізвище!) заявив, що рф готова надати обом спортсменам російське громадянство. Мовляв, якщо Україні вони не потрібні, то в росії ними пишаються.

Щоправда, Усик на це відреагував швидко і цього разу однозначно.

«Моя країна Україна. Я тут живу, я тут народився і виріс. Якби я хотів кудись поїхати, то я б це вже давно зробив. Я не хочу нікуди їхати, і ви мене звідси не виженете», — зазначив Олександр.

Усик виявився прихильником проросійського блогера Шарія

Ще Олександр Усик неодноразово брав участь в ефірах проросійського блогера і політика Анатолія Шарія.

Під час спілкування зі скандальним діячем Усик говорив, що дивиться його ефіри з 2014 року та поділяє його думки.

Вересень 2021: після перемоги над Джошуа Усик вдягнув футболку з тематикою православної Русі

2021-й, Лондон, ще одна звитяга Усика. І — новий потік критики і цькування в соцмережах.

Після перемоги над Ентоні Джошуа український боксер вдягнув футболку із зображенням воїна, що хреститься.

Все б нічого, але користувачі соцмереж помітили, що таке саме зображення використовують у мерчі «руського міру». Щоправда, сувенірна футболка на сайті «Сделано с душой. Сделано в России» за 1600 руб. ще має напис «Русь православная».

«Усик  дуже хороший боксер... Але є речі, які залишаються незмінними. РПЦ з нього не виб'єш ніяк», — закинули чемпіону.

Травень 2022: тренування Усика з росіянином з «Миротворця»

Після початку повномасштабного вторгнення військ рф в Україну Усик виїхав за кордон для підготовки до бою-реваншу проти Джошуа.

Одним з тих, хто допомагав українцю, став російський боксер Даніель Лапін. У листопаді 2019 року він брав участь у чемпіонаті росії від Криму, за що склав компанію Усику на «Миротворці».

Червень 2022: Усика помітили в російській лазні

Під час розкрутки поєдинку з Джошуа у Лондоні Олександра помітили в російській лазні. В якій, як дізнались ЗМІ, гостям пропонують не лише пару, але й пиво з горілочкою.

На виправдання боксера повідомлялось, що після 24 лютого власники закладу чітко окреслили свою позицію — «Ні війні  ми за Україну!».

Березень 2022: Усик закликав «православних братів» не відпускати військових у нашу країну

Після початку війни Усик не перестав називати росіян братами. У березневому відеозверненні до них боксер говорив: «Якщо ми вважаємо один одного братами, православними, не відпускайте своїх військових, своїх дітей в нашу країну, не воюйте з нами».

Проте, здається, багатьох ілюзій Олександр позбувся. У зверненні до українців Усик закликає згуртуватися, щоб зупинити війну.

В контексті захисту своєї землі якраз доречно згадати віру Усика. Він зізнався, що за необхідністю вистрілив би в непрошених гостей.

«Я боявся щодня, поки був у теробороні. Я молився і просив: Господи, будь ласка, не дай нікому спробувати вбити мене. Не дай нікому стріляти в мене. І, будь ласка, не змушуй мене стріляти в іншу людину. Але якби я відчув небезпеку та загрозу для мого життя чи сім'ї, то вбив би російського солдата», — зізнавався спортсмен.

До речі, непрошені гості таки завітали до будинку Усиків під Києвом, коли господарів у ньому не було. Під час облоги столиці окупанти розмістили на подвір’ї будинку боксера БТРи.

Після відходу рашистів дружина Усика Катерина повернулась додому і написала в Instagram: «Наводимо лад у моїй віллі. Срач прибираємо після російських асвабадітєлєй».

Дружина Усика пояснила, що їм погрожували

А ще навесні Катерина Усик розповіла в інтерв’ю, чому Олександр всі ці роки усіляко уникав прямої відповіді, чий Крим.

Коли вона жила в Криму після анексії, їй погрожували.

«Я жила в Криму за росії до 2017 року. Я їздила постійно з українським прапором у машині. До мене підійшов знайомий і каже: Катю, мені передали, якщо ти не знімеш прапор України, машину висадять у повітря», — зізналась дружина боксера.

Вона зазначила, що Сашко просто не міг висловити свою позицію через подібні погрози.

«Дійшло до того, що погрожували прийти додому, знайти щось заборонене в росії та віддати мене до СІЗО, а дітей до дитбудинку. Ви ж розумієте, якби вони захотіли щось знайти, то знайшли б!», — розповіла Катерина Усик.