серіал «Розрив»

19 червня до України приїхав голлівудський актор та суспільний діяч Бен Стіллер. Здебільшого він відомий своїми комедійними ролями у фільмах «Зразковий самець», «Ніч у музеї», «Грім у тропіках». Однак, крім комедій, актор вдається і до менш масових і більш серйозних робіт.

Chas News пропонує звернути увагу на один з його «найсвіжіших» проєктів — науково-фантастичну драму «Розрив», в якій він виступив виконавчим продюсером та режисером.

Сюжет серіалу «Розрив»

Головний герой серіалу — Марк Скаут, офісний працівник компанії Lumon Industries. Кожен робочий день він проводить у футуристичному просторому приміщенні, не помічаючи нічого крім свого монітора. Його повсякденність нудна та пересічна, проте, дещо незвичне в його житті все ж таки є.

Серіал «Розрив», 2022 рік

На роботі він не пам'ятає свого життя за межами офісу, і навпаки — вдома не може пригадати нічого про свою роботу. Все через те, що він, як і його колеги, став частиною програми «Розрив». Це хірургічна процедура, яку проводить Lumon Industries, що розділяє робочі й особисті спогади працівників. Такий собі штучний спосіб підтримувати «work-life balance».

Все змінюється, коли до офісу приходить нова співробітниця. Вона з недовірою відноситься до керівництва та підштовхує Марка до спроб дізнатись правду про компанію і самого себе.

Робоча рутина та бажання втекти від себе

«Розрив» — психологічний науково-фантастичний трилер. Більшість часу глядач споглядає за сірою картинкою, без жодних акцентів, лише монотонна робота та гнітюча офісна атмосфера. Декого подібний підхід до візуалу може відштовхувати, а сюжет зовсім не зацікавити. Але все це лише на перший погляд. Серіал вміло розглядає декілька соціальних явищ.

Перш за все — це сатира та критика капіталізму. Тут тобі і меркантильна компанія монополіст, що перетворила своїх працівників на бездушні механізми, за якими постійно спостерігають. І «офісний планктон», що ледь не молиться на керівництво, сліпо роблячи свою роботу та не розуміючи кінцевої мети.

Серіал рішуче критикує «обездушення працівників» та зображує повну недієздатність такого робочого формату.

Навіть творець серіалу, Ден Еріксон, згадував, що ідея шоу прийшла йому якраз під час нудної офісної праці, коли він мріяв якомога швидше втекти додому.

Критикою капіталізму серіал не обмежується. Ще одна ідея серіалу — пошук справжнього сенсу людського життя. Звучить досить пафосно, але подібна тема досить легко зчитується під час перегляду.

серіал «Розрив»

Для багатьох персонажів процедура «Розриву» — це більше ніж незвичний сай-фай метод уникнення робочих буднів. Це також можливість втечі від власних спогадів та хвилювань. Від самого себе. Адже в офісі немає жодних знань та уявлень про життя «зовні», а отже, немає ні болю, ні жалкування про минуле. І хоча на мить здається, що це досить зручний і дієвий метод — це не так. Лише повний спектр емоцій творить людину. Не тільки існування тут і зараз (в чотирьох стінах кабінету) але ще й біль, розчарування та нові сподівання. Радість і горе, можливість рухатися вперед наповнюють все справжнім сенсом. А спроби втекти від себе лиш ускладнюють твоє життя, навіть якщо в офісі ти про нього не пам'ятатимеш.

Чи варто дивитися серіал «Розрив»? 

Серіал однозначно вартий перегляду. Серед плюсів — мінімалістичний візуал, неспішний темп та цікавий сюжет. «Розрив» переповнений неочікуваними поворотами та кліфгенгерами, що просто не дозволяють хоч на мить відійти від екрану.

Літній епізод: п’ять серіалів, прем’єра яких відбудеться у червні