Кадр с сериала про Симпсонов

Пророцтва завжди розбурхували нашу уяву. Ще б пак, хто не хоче дізнатися, що трапиться з ним у майбутньому? Більш того, хоча б раз ми натикалися на новини на кшталт «Ванга напророкувала це ще 50 років тому», «Пророцтво Нострадамуса здійснюється» і читали навіть банальні передбачення в чеках супермаркетів.

Зараз більшість вже не поведуться на подібні заголовки, скоріше, посміються. Але не тоді, коли справа доходить до мультиплікації. Якщо бути точнішим — до «Сімпсонів». І так, посміятися там теж є з чого, але як же часто ми стикаємося з повідомленнями про те, що «Сімпсони передбачили майбутнє»! Зазвичай це підкріплюється декількома кадрами: з серії та реальності. Так, часом це виглядає дуже переконливо.

Настільки переконливо, що на сайті британського онлайн-казино з'явилася пропозиція подивитися всі серії «Сімпсонів» і отримати за це щедру винагороду — $7 тис. Глядачеві потрібно знайти події в мультсеріалі, які б римувалися з реальними, по суті, шукати передбачення. Крім уже виявлених збігів, пошукати пропонують й передбачення на майбутній 2022 рік і далі. Чудернацька затія, проте охочі заробити точно знайдуться, тим більше, якщо вони фанати Сімпсонів.

Хоча є чимало нюансів. Один з них — Сімпсони не передбачають майбутнього. Ось декілька яскравих прикладів містифікацій.

Вірус Ебола

У 2014 році через спалах захворюваності вірусом Ебола разом з ним з'явився ще один вірус — інформаційний. Тоді мережа рясніла повідомленнями про те, що Сімпсони передбачили Еболу. Все через один кадр у мультсеріалі. У 9-му сезоні 3-ї серії (це 1997 рік) Мардж, щоб розвеселити Барта, пропонує йому почитати розповідь «Допитливий Джордж і вірус Ебола».

Сімпсони і Ебола

Одного кадру було достатньо, щоб інтернет підхопив хвилю і почав поширювати фейкове «пророцтво» Сімпсонів. Очевидно, що не всі стали перевіряти цю інформацію. Але якщо витратити зовсім небагато часу, то можна дізнатись, що вірус Ебола відомий з 1976 року. Тоді його вперше   виявили на африканському континенті.

А звідки ж вірус у «Сімпсонах»? Мультсеріал відомий тим, що часто висміює або ж просто відсилає до відомих подій і артефактів сучасності (і не тільки). У 90-х інформація про спалахи епідемії дуже часто спливала в новинах, відповідно, автори не упустили можливість відобразити це в мультсеріалі, нехай і інтерпретувавши у своїй манері.

Віртуальна реальність

Зараз, коли суспільство з кожним днем робить все впевненіші кроки в бік технологічно розвиненого майбутнього, окуляри та шоломи віртуальної реальності вже не здаються чимось фантастичним. Це вже звичний гаджет (безумовно, дозволити його собі може не кожен). Історія його починається ще в 1929 році, коли був створений механізм Link Trainer, важільний тренажер, який використовували для авіасімуляцій (з його допомогою можна було міняти швидкість і коригувати рух, що нагадувало процес польоту). Потім, у 50-х роках минулого століття, презентували апарат Sensorama — по суті, аналог сучасних 4D кінотеатрів, а невдовзі і Headsight компанії Philco, який є першим шоломом віртуальної реальності.

Сімпсони і VR шолом

При всій багатій історії цього пристрою в мережі все ще трапляються статті та відеоролики про те, як Сімпсони передрекли появу шоломів VR. Причиною цього є серія «Карнавальний Барт» 1998 року. У ній сімейство йде на карнавал. Серед розваг на ньому можна побачити, як діти граються в симуляцію садової праці (Yard Work Simulator), надівши характерні окуляри, підключені до комп'ютера.

Чому саме Сімпсонам пощастило «передбачити» появу цього гаджета, не зовсім зрозуміло, адже подібні винаходи з’являлись в кіно то тут, то там. Наприклад, фільм «Джонні-Мнемонік» 1995 року, або ж «Газонокосар» 1992-го.

Президентство Трампа

Існує міф, що в мультсеріалі глядачам неодноразово натякали на те, як Дональд Трамп стане президентом США. Наприклад, у 17-й серії 11-го сезону в одній зі сцен Ліза Сімпсон згадує «президента Трампа». Серія вийшла в 2000 році, і сполошила уми конспірологів. Тут все просто. Творці серіалу іронізували над можливістю Трампа стати главою США, адже ще в 1999-му він планував свою участь в президентських перегонах (тоді він свою затію не втілив).

Знову розпалився інтерес прихильників таємних змов у 2015 році. Творці мультсеріалу випустили короткий ролик, який практично покадрово спародіював (за винятком стьобу над зачіскою) відео з оголошенням про передвиборну кампанію Дональда Трампа.

Сімпсони і Дональд Трамп

Різниця між цими роликами складає практично місяць, але нікого це не зупинило від створення колажів на тему цього збігу. Це й породило суспільну оману.

Пожежа в соборі Паризької Богоматері

15 квітня 2019 року громадськість сколихнула новина про палаючий собор Паризької Богоматері. На жаль, вигадкою це не було і готичний символ французької столиці дійсно постраждав. Однак і надуманим фактам знайшлося місце.

Швидко поширилися фейки про те, що у всіма улюбленому мультсеріалі вже давно це передбачили. Причиною послужив кадр з 7-ї серії 19-го сезону, в якому Гомер з Мардж на руках вбігає в «Собор Спрінгфілдської Богоматері» — мультиплікаційний аналог паризької споруди.

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері. Сімпсони

Умільці з мережі домалювали зображенню будівлі язики полум'я — так і зародилася невелика містифікація. Навіщо це зроблено, відповісти складно, але це точно підлило масла у вогнище конспірології, ну а інтернет, як відомо, не зупинити, і це стало вірусним вкиданням.

Передбачення, яке збулося

У 2011 році вийшов епізод The Falcon and the D’ohman, стилізований під шпигунські кримінальні драми. Крім появи міста Київ, в серії також фігурує район «Маленька Україна», що відсилає нас до «Маленької Італії» — району, який свого часу був місцем проживання мафії.

Сімпсони і Україна

Головним лиходієм, точніше, головним мафіозі епізоду виступає Віктор, який ім'ям і образом відсилає нас до горезвісного Віктора Януковича.

Чи то був збіг, чи то пророцтво, але викрити лиходія Сімпсонам таки вдалося.

Міністр і Укрпошта у захваті. Як серіал «Гра в кальмара» впливає на попкультуру
Емма Вотсон у пеклі, зомбі, вампіри та невдахи. П’ять комедій на осінні вихідні
Він знову тут? П’ять фільмів, в яких іронізують над Гітлером та знущаються з нього