NLAW

17 січня з британської авіабази Брайт-Нортон до Борисполя прибули два військово-транспортних літака Boeing C-17A Globemaster, які привезли протитанкові системи для української армії. Бен Воллес, міністр оборони Великобританії, заявив, що йдеться про озброєння ближнього радіусу дії та чітко оборонного призначення. За його словами, протитанкові системи не є стратегічною зброєю і не становитимуть загрози для Росії. Крім поставок самих протитанкових систем, для навчання поводження з ними Великобританія надасть своїх військових фахівців.

Опубліковане Міноборони відео дає зрозуміти, що мова йде про новітню розробку — Next Generation Light Ati-tank Weapon (NLAW) — переносний протитанковий керований ракетний комплекс малої дальності.

Цей комплекс виробляє відомий шведський концерн SAAB та він стоїть на озброєнні близько 10 країн світу. На що здатна ця зброя можна зрозуміти хоча б з цього відео:

NLAW дозволяє здійснювати пуски непомітно, а ракети можуть знищувати цілі ударом згори, як у протитанковому комплексі Javelin. Нагадаємо, останні США поставляють в Україну з 2018 року. Згідно даних з відкритих джерел, на кінець 2021 року Збройні сили України вже мали на озброєнні 77 пускових установок та 540 ракет до них. Відзначимо, що подібних систем немає на озброєнні у РФ.

Чим зустрінемо ворога?

З кінця 2021 року РФ продовжує розміщати на кордоні з Україною танки та самохідні артилерійські системи. Західні аналітики постійно про це попереджають, як доказ публікуються супутникові фото стоянок бронетехніки. Після анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі військові фахівці вже зробили висновки, що сучасні війни набуватимуть гібридного характеру, а не виглядатимуть як масовані танкові атаки по всьому фронту. Проте мати контрзасоби для боротьби з важкою бронетехнікою завжди доречно.

Бен Уоллес

Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ, генерал-лейтенант, в інтерв'ю інформаційній агенції «Укрінформ» повідомив, що армія забезпечена достатньою кількістю сучасних протитанкових засобів для протистояння російській агресії. Під час навчань було продемонстровано роботу зв'язки вітчизняних комплексів «Cтугна-П» разом з американськими Javelin.

«На очах журналістів група людей, що під’їхали до місця навчань на звичайній вантажівці, за 36 секунд знищила колону танків. Сім танків за 36 секунд. Присутні навіть не одразу зрозуміли, що і як відбулося», — розповів Залужний.

З огляду на його заяву, Великобританія могла передати як застарілий, але простий у використанні M72 LAW, так і високотехнологічний NLAW, як то кажуть, на перспективу переозброєння. Зараз на озброєнні ЗСУ знаходяться здебільшого застарілі зразки гранатометів ще радянської доби та їхні модернізації.

А що в Москві кажуть?

Про те, що передача урядом Великобританії зброї Україні подіяла на Кремль, свідчить хоча б публікація російського проурядового Центру аналізу стратегій та технологій. Російські аналітики вже встигли заявити, що протитанкові комплекси, передані Україні, мають обмежений термін придатності, який вже добігає кінця. Тому Лондон вирішив «утилізувати» їх в такий спосіб.

Саморобний захист росийського танка

Але що б не говорила російська пропаганда, озброєння ЗСУ сучасними системами дає свої плоди. Соціальні мережі та профільні видання вже певний час кепкують з російського «високотехнологічного захисту» від ракет Javelin, який встигли прозвати «курятником». Наприкінці 2021 року пресслужба Операції об’єднаних сил продемонструвала наслідки ураження ракетою Javelin корпусу танка, який мав імітований решітчастий захист, аналогічний тому, що використовуються на російських Т-72.

Що далі?

Починаючи з 2015 року, Велика Британія, в рамках навчальної місії ORBITAL, вже допомогла підготувати понад 22 тис. українських військовослужбовців. З 2019 року співробітництво було розширене на військово-морську взаємодію, в тому числі допомогу у відновленні вітчизняного флоту — спільне виробництво восьми нових кораблів, оснащених сучасними системами озброєння.

А наприкінці минулого року США в рамках співробітництва НАТО також ініціювали питання передачі Україні переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger. На випадок військового вторгнення вони мають частково компенсувати повне домінування РФ у повітряному просторі. Хоча наскільки швидко це може відбутися, прогнозувати важко.

Звісно ж, протитанкові комплекси від Великобританії не одразу потраплять у війська. Потрібен час для вивчення нового озброєння та підготовки операторів. Та й поки що відповісти російським літакам та гелікоптерам в України немає чим. Проте це серйозний політичний жест з боку західного партнера України.

Що не так з картою Bild. Навіщо Путіну в Україні вісім фронтів?
Страх Путіна. Чому РФ боїться НАТО в Україні
Ким повинні стати «Сили спротиву»? Партизанами у тилу ворога чи дружинниками на територіях, що зазнали російського удару?